MERITUOSI…Fost prefect al judetului Vaslui, actualmente deputat ALDE de Vaslui, Daniel Olteanu remarcã faptul cã judetul nostru s-a situat, în 2018, în primele 20 din tarã, ca suprafete împãdurite, ceea ce poate însemna o sansã la un viitor mai curat, mai ecologic. Meritul este, fãrã doar si poate, al colectivului Directiei Silvice, coordonat de directorul Cãtãlin Idriceanu, pentru cã silvicultorii s-au mobilizat foarte bine, pentru a salva mari suprafete de teren degradate.
„Nu suntem noi la prea multe în top 10 national, dar în unele clasamente mã bucur sã fim. De exemplu, în topul plantãrilor de pãdure. Cu un copac nu faci pãdure, stiu bine, însã cu mai multi copaci plantati si cu tot mai multe hectare de pãdure regenerate de la an la an, putem sã facem din Vaslui un judet mai verde si mai prietenos cu mediul înconjurãtor. Judetul Vaslui s-a aflat, în 2018, în top 10 national în ceea ce priveste suprafatã totalã regeneratã de pãdure (pe locul 9, cu 980 hectare), iar regiunea Nord – Est a avut cea mai mare pondere a ariilor reîmpãdurite din tarã (26%). Asa aratã datele centralizate de Institutul National de Statisticã, care confirmã cã peste 99,8% din regenerãri s-au fãcut pe terenuri din fondul forestier, cu puieti din specii de rãsinoase si de foioase. Cred cã asta reprezintã o veste bunã, mai ales în contextul în care, potrivit Greenpeace România, suprafata acoperitã de pãdure a scãzut dramatic în tara noastrã, pânã sub 30%, ceea ce ne plaseazã sub media Uniunii Europene. Principala cauzã, lesne de intuit si greu, dar nu imposibil, de stopat: tãierile ilegale de copaci. Nu mi-e strãin, încã din perioada în care am fost prefect, efortul primarilor si administratiilor locale vasluiene de a-i depista pe cei care cred cã pãdurea le apartine si cã nu existã legi care sã-i sanctioneze. Statisticile, la nivelul judetului Vaslui, spun cã nu trece o zi fãrã o tãiere ilegalã de pãdure, dar tot datele oficiale ne aratã si cã astfel de comportamente sunt tot mai des reclamate de membrii comunitãtii, ceea ce înseamnã cã existã determinarea de a proteja si conserva mediul înconjurãtor. Dacã stiti cazuri punctuale sau dacã vreti sã verificati legalitatea unui transport de lemn, puteti sã folositi site-ul www.inspectorulpadurii.ro, precum si aplicatia mobilã cu acelasi nume”, este mesajul deputatului Olteanu, cãtre locuitorii judetului Vaslui.
Vestile sunt bune: scad tãierile ilegale, pãdurarii fac tot mai multe controale
Tãierile ilegale în pãdurile de stat administrate de Regia Nationalã a Pãdurilor – Romsilva au înregistrat o scãdere în 2019, confirmând tendinta descrescãtoare din ultimii ani, urmare a intensificãrii actiunilor de control. Din ultimele date centralizate la nivelul Regiei Nationale a Pãdurilor – Romsilva, în pãdurile de stat administrate s-a înregistrat un volum al tãierilor ilegale de lemn 20.431 de metri cubi, în scãdere cu 29,7% fatã de perioada similarã a anului trecut, când s-au înregistrat 29.080 de metri cubi tãiati ilegal. Conform datelor existente, valoarea pagubelor rezultate din tãieri ilegale si pãsunat abuziv în pãdurile de stat se ridicã la 9,3 milioane de lei. Pânã în prezent, angajatii Romsilva au efectuat 84.105 actiuni de control, parte din ele în comun cu politisti, în urma acestora fiind constatate 1.284 de infractiuni si au fost aplicate 9.020 de contraventii silvice, în valoare totalã de 18,8 milioane lei. De asemenea, în urma acestor controale în fondul forestier, la circulatia materialului lemnos si la instalatiile de debitat, au fost confiscati 13.137 de metri cubi.