spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Cezar Ivãnescu, deschizãtor de drumuri la Bârlad!

- Advertisement -

PROIECT…Primarul Municipiului Bârlad, av. Dumitru Boros a demarat un proiect mai amplu care are ca obiectiv punerea în valoare a mai multor imobile locale în care s-au nãscut, trãit sau desfãsurat activitatea diferite personalitãti locale. Primul imobil marcat astfel din proiectul propus, prin dezvelirea unei plãci comemorative, a fost dedicat lui Cezar Ivãnescu. Pe 6 august a fost organizat un astfel de eveniment de Primãria Municipiului Bârlad, Consiliul Local Municipal Bârlad si Academia Bârlãdeanã chiar în ziua în care marele poet ar fi împlinit 78 de ani.

Placa comemorativã a fost amplasatã pe unul din peretii actualei Case Mastac (Casa Veche), situatã pe strada Stroe S. Belloescu, imobil în care Cezar Ivãnescu a locuit între anii 1966 si 1968, în perioada în care a activat ca profesor. Invitati de onoare la eveniment au fost poetul Lucian Vasiliu, directorul Editurii „Junimea” Iasi, pictorul Corneliu Vasilescu, prof. univ. dr. Simona Modreanu, profesorii bârlãdeni Vasile Cârcotã, Ioan Puflea, Gruia Novac, Elena Popoiu si prof. dr. Elena Monu, presedintele Academiei Bârlãdene „Proiectul pe care l-am demarat pe 6 august, prin amplasarea unei plãci comemorative la casa în care a locuit marele poet Cezar Ivãnescu este, de fapt, mult mai amplu. Avem în atentie si marcarea altor imobile în care au locuit oameni de marcã ai Bârladului, personalitãti de seamã, nume importante ale urbei noastre. Am identificat imobilele în care care au locuit Ștefan Procopiu, Victor Ion Popa, Episcopul Iacov Antonovici, locul pe care a fost ridicatã casa lui Nicolae Tonitza, eventual vrem sã identificãm exact zona în care au avut prãvãliile Tache, Ianche si Cadâr, dar avem în intentie sã montãm o placã informativã si la intrarea în Grãdina Publicã, a cãrei istorie este prea putin cunoscutã, dar extrem de interesantã. Dupã cum se stie, am amplasat si o placã comemorativã la casa de pe Bulevardul Epureanu în care a locuit Smaranda Brãescu, prima femeie parasutist cu brevet”, a declarat primarul Dumitru Boros.

Punerea în valoare a acestor imobile de interes turistic local si chiar national, se adaugã eforturilor depuse pentru restaurarea si readucerea la viatã a altor douã imobile importante, respectiv casa Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (proiect ce va demara în scurt timp) si cea a fostului sef de stat comunist Gheorghe Gheorghiu Dej (proiect finalizat).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.