spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Mare scandal la CJ Vaslui, sute de asistenti maternali vor trebui sã restituie câte 3.000 de lei

- Advertisement -
Adrian Furtuna

SENTINTÃ BOMBÃ… Dacã nu ar fi fost o decizie a Curtii Europene de Justitie, care sã stabileascã faptul cã asistentii maternali nu pot beneficia de sume pentru concediile de odihnã, probabil cã banii primiti de un numãr de 712 asistenti maternali din judetul Vaslui, pentru concedii neefectuate în perioada 2013-2015, ar fi intrat la sume plãtite corect de cãtre Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului. Ori, ca o adevãratã mãciucã în moalele capului primitã de Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, Curtea Europeanã de Justitie si Înalta Curte de Casatie si Justitie spun cã banii dati celor 712 asistenti maternali din Vaslui, peste 21 miliarde lei vechi, au fost plãtiti gresit si trebuie recuperati de la oameni. Începând cu luna septembrie, 300 de asistenti maternali sunt obligati sã restituie câte 3.000 de lei încasati necuvenit de la DGASPC Vaslui, iar din octombrie alti 412 vor începe si ei sã restituie banii. În povestea de la Vaslui intrã o sentintã formulatã de judecãtorii statului român, rãmasã definitivã, un executor judecãtoresc din Bârlad, dar si lãcomia sindicatului de la DGASPC, sindicat care se vede cã a fãcut mai mult rãu decât bine, atunci când a angajat executor pentru cele 21 de miliarde lei vechi stabiliti de instantã.

La ultima sedintã de Consiliu Judetean, presedintele Dumitru Buzatu a fost încoltit de consilierii PNL, care i-au cerut sã spunã de ce Curtea de Conturi a stabilit cã suma de 2,1 milioane lei, plãtitã de DGASPC Vaslui, trebuie retinutã de la cei care au primit banii, respectiv 712 asistenti maternali. „Nu s-a adus niciun prejudiciu la Consiliul Judetean sau DGASPC, este o poveste ceva mai încurcatã”, a explicat Buzatu consilierilor prezenti. O încurcãturã de proportii, explicatã pe îndelete de Adrian Furtunã, contabilul sef al DGASPC Vaslui. „Sindicatul Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui a solicitat în instantã plata unei sume de 2,1 milioane lei pentru concediile neefectuate de un numãr de 712 asistenti maternali, pe perioada 2013-2015. Judecãtorii din România au decis, prin sentintã definitivã, cã banii trebuie achitati, în 2018, asistentilor maternali respectivi. Sindicatul a angajat un executor si, astfel, DGASPC a trebuit sã achite banii. La începutul acestui an, surprizã! DGASPC Constanta face o sesizare pe o spetã de genul celei de la Vaslui, pentru plata concediilor restante la asistenti maternali, si primeste câstig de cauzã. Astfel, imediat, Curtea de Apel Iasi anuleazã sentinta initialã si cei 712 asistenti maternali sunt informati cã trebuie sã dea banii înapoi, în jur de 3.000 de lei de fiecare om. Sunt nemultumiri, este adevãrat, însã legea trebuie aplicatã”, a explicat Furtunã. Un scandal care nu cade bine conducerii CJ Vaslui, cea care va trebui sã ia mãsuri, alãturi de conducerea Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului, pentru ca acele 21 de miliarde lei vechi sã revinã în institutie.

Un asistent maternal câstigã 2.100 de lei si poate pierde o treime din salariu

Cel mai probabil, vina pentru situatia creatã apartine sindicatului de la DGASPC Vaslui, pentru cã, în timp ce alte sindicate din tarã nu s-au grãbit sã cearã banii, liderul sindical Gicã Cretu a angajat un executor judecãtoresc, pentru a-i strânge cu usa pe cei de la judet sã dea banii oamenilor, pe baza sentintei definitive. Desi se stia în tarã cã DGASPC Constanta se adresase Curtii Europene de Justitie, nemultumitã de sentinta din România, Cretu a bãtut cu pumnul în masã si a spus: „Dati-ne banii! Acum!”. A angajat în grabã un executor judecãtoresc, pe George Cristian Bujoreanu, fortând pe cãi legale ca DGASPC sã dea zecile de miliarde la asistentii maternali. În februarie 2019, Curtea Supremã din România, urmând deciziile date de Curtea Europeanã de Justitie, constatã cã „Dispozitiile art. 10 alin. (1) lit. f) din Hotãrârea Guvernului nr. 679/2003 privind conditiile de obtinere a atestatului, procedurile de atestare si statutul asistentului maternal profesionist si ale art. 122 alin. (3) lit. d) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare, nu derogã de la regula privind obligativitatea efectuãrii în naturã a concediului de odihnã, reglementatã de art. 1 alin. (2), art. 144 si art. 149 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare, în situatia în care asistentul maternal profesionist asigurã continuitatea activitãtii de crestere, îngrijire si educare a copiilor în perioada respectivã, acesta nefiind îndreptãtit la plata unei despãgubiri echivalente cu indemnizatia de concediu”.

Fostul sofer al lui Bichinet, ajuns lider de sindicat la DGASPC, s-a grãbit cu angajarea unui executor judecãtoresc

În mod normal, Cretu este bun de platã, acum, alãturi de cei 712 asistenti maternali, iar liderul de sindicat ar trebui sã achite din banii lui sumele plãtite pentru munca executorului (dacã nu cumva, cu mult tupeu, va scoate bani din conturile sindicatului pentru a acoperi gaura cu salariul executorului!), în timp ce sãracii asistenti vor scoate câte 3.000 de lei fiecare din buzunare pentru a acoperi cele 21 de miliarde lei vechi. Pentru 300 de asistenti, a precizat Furtunã, au fost formulate deja decizii pentru a restitui banii încasati necuvenit, ceilalti 412 urmând sã primeascã deciziile în septembrie si octombrie. O situatie neplãcutã pentru Buzatu si conducerea DGASPC Vaslui, care trebuie sã scoatã cu mâna lor castanele fierbinti ale lui Cretu. Vina liderului de sindicat este, repetãm, faptul cã nu a asteptat decizia Curtii Europene de Justitie, asa cum au fãcut celelalte sindicate DGASPC din tarã, fortând conducerea Directiei sã scoatã 21 de miliarde lei vechi, bani obtinuti de la Consiliul Judetean. „Conform legii, putem merge cu retinerea a maxim o treime din salariu, pânã la acoperirea prejudiciului. Noi, însã, vom opri câte 200-300 de lei pe lunã fiecãruia din cei 712 asistenti maternali, pentru cã altfel am crea o situatie în care cei care ar avea de suferit ar fi copiii pe care îi îngrijesc. Copiii nu au nicio vinã pentru o astfel de situatie”, a spus contabilul sef al DGASPC Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.