SLUJBÃ…De sãrbãtoarea Sfintilor Martiri Brâncoveni, Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, împreunã cu Preasfintitul Pãrinte Antonie, Episcopul de Bãlti, a sãvârsit Sfânta Liturghie în Parohia Rãdãiesti, Protopopiatul Bârlad, cu prilejul celui de-al doilea hram al bisericii parohiale. Din soborul slujitorilor au fãcut parte si pãrintii protopopi Vasile Laiu (Protopiatul Bârlad) si Marius-Cãtãlin Antohi (Protopiatul Husi), alãturi de preoti din parohiile învecinate.
Dupã citirea Sfintei Evanghelii, Pãrintele Episcop Antonie a vorbit despre martirajul Sfintilor Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai sãi, Constantin, Stefan, Radu si Matei, si sfetnicul Ianache.
„Sfintii Martiri Brâncoveni au suferit moarte martiricã în 1714. Urcã pe tronul tãrii Românesti în 1688, an în care s-a tipãrit Biblia de la Bucuresti. Ca domnitor, si-a asumat un rol greu, de apãrãtor al culturii, al tiparului si ctitor de mãnãstiri. Scoate de sub tipar cãrti în limba românã, în limba slavã, greacã, georgianã si arabã, arãtând dragostea lui fatã de semeni, pentru cã tipãrirea de carte, îndemnul la învãtãturã este o altã manifestare a dragostei, a dorintei de a scoate pe semeni din negura nestiintei. În momentul de mare încercare din viata sa, când a fost pus sã aleagã între credinta ortodoxã si o altã credintã, strãinã, pãgânã, Sfântul Constantin rãmâne statornic în credinta sa. I s-a propus sã îmbrãtiseze islamul, însã a spus: „nu mã las de legea crestinã!”. A îndemnat la fel si pe copiii sãi, Constantin, Stefan, Radu si Matei. Si-a pierdut cei patru fii, dar nu a acceptat sã abandoneze credinta cea adevãratã.” A cuvântat PS Ignatie.
Preasfintitul Antonie, despre exemplul pe care îl constituie mãrturisirea de credintã a Sfântului Constantin Brâncoveanu pentru noi
„Este greu sã ne imaginãm ce era în inima Sfântului Voievod Constantin pentru cã si în viata obisnuitã, când cineva pierde un copil, este o durere foarte mare pentru acel pãrinte, cu atât mai mult când vezi cã cei patru copii ai tãi sunt sacrificati pentru credintã. Putea sã-i îndemne sã-L abandoneze formal pe Hristos. Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost categoric: <<acceptãm moartea, dar nu ne despãrtim de Hristos!>> . Se spune cã dragostea este jertfã. Jertfa aratã puterea si mãrimea dragostei. Vedem la Sfântul Constantin cât de mult L-a iubit pe Dumnezeu, încât a acceptat jertfa copiilor sãi, iar când a venit rândul lui, a spus: <<Doamne facã-se voia Ta!>>. Rãmâne un model pentru noi!”, a spus Episcopul de Bãlti. Preasfintitul Antonie a enumerat calitãtile prin care Sfântul Constantin s-a impus în memoria Bisericii: „Sfântul Constantin rãmâne un exemplu al iubirii de Dumnezeu. L-a iubit atât de mult încât a acceptat jertfa copiilor sãi si a sa. Vedem dragostea lui si din ctitoriile sale. Rãmâne si un model al iubirii de semeni, pentru cã tipãrirea de cãrti aratã dorinta de a-i ajuta sã iasã din întunericul nestiintei. Sfântul Constantin este un model si pentru cei care au o functie de conducere, pentru cei care pot lua decizii care sã influenteze spre bine pe semeni.”
„Ni se cere sã Îl mãrturisim pe Hristos inteligent, frumos si cu foarte multã fermitate!”
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a multumit Pãrintelui Episcop Antonie pentru împreuna slujire si i-a îndemnat pe cei prezenti la asumarea mãrturisirii credintei, primind putere din exemplul Sfintilor Brâncoveni. „Prin Sfânta Liturghie de astãzi, prin care i-am cinstit pe Sfintii Martiri Brâncoveni, vom primi puterea de a-L mãrturisi pe Hristos într-o lume care, pe zi ce trece, devine tot mai ostilã, devine hristofobã, adicã o lume care Îl urãste pe Hristos. Avem nevoie de aceste exemple minunate ale Sfintilor Martiri Brâncoveni, care nu au pus nimic mai presus de credinta lor. Cea mai grea încercare pentru Sfântul Constantin a fost sã îsi vadã copiii pierzându-si viata. Avem nevoie de aceste exemple extraordinare, mai ales în lumea aceasta, în care ni se cere sã Îl mãrturisim pe Hristos inteligent, frumos si cu foarte multã fermitate.” Preasfintitul Antonie, Episcopul de Bãlti, a oferit pãrintelui paroh Alexandru Darie o candelã care sã ardã, în biserica parohialã din Rãdãiesti, pentru unitatea neamului românesc.