TRIST… Suparare si lacrimi, în fata Spitalului din Husi. Copiii unei femei in vârstã de 76 de ani, din Husi, adusã la Spital cu o zi în urmã, cu Ambulanta, sustin cã, în ciuda insistentelor, nu reusesc sã afle diagnosticul bãtrânei, pe care si-ar dori-o internatã la Psihiatrie, pentru tratament contra depresiei. Acestia recunosc faptul cã mama lor mai bea, dar considerã cã depresia este de vinã. “Are nevoie de ajutor de specialitate, de tratament. Dacã este datã acasã, tot asa cum am adus-o, ce facem? Tata are peste 80 de ani, este paralizat, iar ea este, la fel, bolnavã si are nevoie de tratament. La Spital stãm de atâtea ore în sir si nimeni nu vorbeste cu noi. Nu o luãm acasã, fãrã un tratament”, a spus Dragos, fiul femeii, cu ochii în lacrimi.
“Nu reusim sã aflãm de la domnii doctori, ce diagnostic are, ce e de fãcut, ce tratament trebuie sã ia mama noastrã si de ce nu ni se spune cum sã procedãm, ca sã o ajutãm sã îsi revinã! De aceea suntem aici. De ieri, de când a fost luatã cu Ambulanta de acasã, suntem pe drumuri si stãm pe lângã Spital. Nu vorbeste nimeni cu noi, sã ne spunã cum sã procedãm. Au vrut sã o dea acasã, dar noi nu am vrut sã o luãm, pentru cã ea are nevoie de tratament, de ajutor”, spune Daniela, fiica femeii. Aceasta recunoaste cã mama suferã de o formã mai severã de depresie si îsi îneacã tot amarul în alcool. “Am adus-o la Spital, ca sã beneficieze de un tratament. Am gãsit-o în curte, cãzutã, bãutã. Nu o putem lãsa asa. Am adus-o la Spital. Mãcar sã stim un diagnostic, pentru ca sã vedem ce e de fãcut pe mai departe. Sã o ducem la Iasi sau sã vedem ce solutii medicale sunt”, a mai spus Daniela Popa. Cadrele medicale au tinut-o pe pacientã în CPU, unde i-au acordat primele îngrijiri, apoi aceasta a fost preluatã de medicul psihiatru, însã familia reclamã cã nu a fost informatã cu privire la starea pacientei. Copiii acesteia cred cã este nevoie de internare pentru suferinta sa. “Nimeni nu ne spune nimic si noi nu vrem sã o luãm acasã, asa cum am adus-o, fãrã un diagnostic, fãrã sã primeascã tratament. Speranta noastrã este sã îsi revinã”, au spus copiii femeii.
Necazurile îmbolnãvesc vasluienii. Tratamentul psihiatric, singura solutie
Dincolo de toate nemultumirile de moment însã, în acest caz, se ascunde o dramã în care si alti vasluieni s-ar putea regãsi. Cei doi fii ai femeii muncesc din greu în strãinãtate si vin acasã, periodic. Si-ar dori ca situatia la ei în familie sã fie linistitã, pentru cã sunt apropiati de pãrinti, dar depresia mamei si suferinta amplificatã de consumul de alcool, complicã totul. Tatãl este grav bolnav si imobilizat la pat, iar mama, în starea în care se aflã, nu mai poate sã aibã grijã de bãtrân. Partea rea este cã nu o lasã nici mãcar pe femeia plãtitã de copii, ca sã fie îngrijitoarea bãtrânului. “Dacã i s-ar face un tratament corespunzãtor, poate si-ar mai reveni un pic. Poate ar vedea lucrurile altfel si nici nu ar mai bea. Asa credem noi. Când a fost întrebatã de doamna doctor psihiatru ce are, ea a spus cã nu mai vede lumina la toate problemele pe care le are cu tata. Un tratament pentru depresia ei poate ar ajuta-o”, sustin copiii femeii. De partea cealaltã, cadrele medicale spun cã pacienta a primit îngrijiri si se aflã sub observatie de specialitate, iar familiei îi vor fi comunicate toate informatiile referitoare la pacienta în vârstã de 76 de ani. Motivul pentru care cei doi fii ai femeii au fãcut atât de multe presiuni, pentru ca mama lor sã primeascã îngrijirile care cred ei cã ar putea-o ajuta, este acela cã, peste putine zile, se vor întoarce în strãinãtate, iar lãsarea bãtrânilor în aceastã situatie grea în tarã, îi macinã.