INVITATIE… Muzeul Judean “Stefan cel Mare” va gãzdui astãzi vernisajul expozitiei “Evolutia urbanã a Vasluiului”, semnatã de pictorul vasluian Octavian Gãlãtianu, precum si lansarea a trei volume, semnate de scriitori Viorica Serban si Ciorel Coman. Evenimentul ca avea loc în Sala “Multimedia”, de la ora 11:00, si va reuni mai multi oameni de culturã din zona Moldovei.
Vernisajul expozitiei cuprinde imagini din colectia foto – documentarã a muzeului vasluian si grafica pe suport de sticlã a cunoscutului artist vasluian Octavian Gãlãtianu. “Imaginile din colectia foto – documentarã a muzeului vasluian surprind evolutia urbanã a Vasluiului, de la faimoasele clãdiri de patrimoniu din secolul al XIX-lea care au încorporat în zidurile lor nobletea oamenilor locului, la constructiile rezultate în urma sistematizãrii orasului din perioada de dupã 1968 si pânã la frumoasele constructii de azi care permit vizitatorilor sã-i admire Vasluiului senectutea traditiei si vioiciunea sa culturalã. Lucrãrile expuse de Octavian Gãlãtianu redau imagini citadine cu clãdiri de patrimoniu din Vaslui. Tehnica folositã de artist este una ineditã, cãci grafica sa este lucratã direct pe spatele sticlei expuse, astfel încât fata lucrãrii sã evidentieze detaliile realizate initial si sã dea expresivitate întregii imagini”, au transmis organizatorii.
Lansãri de carte si microrecital sustinut de solista Rodica Ionitã Grosu
Totodatã, în cadrul aceleiasi manifestãri, vor fi lansate urmãtoarele volume: „Moartea vine la al treila gong” (Iasi, Editura StudIS, 2019) si “Iubirea din sertarul de jos” (Iasi, Editura StudIS, 2019), ambele semnate de scriitoarea Viorica Serban, precum si volumul „FASM” (Iasi, Editura StudIS, 2019), semnat de Viorel Coman. Prezentarea acestor cãrti va fi fãcutã de scriitorii Mihai Batog Bujenitã si Vasile Larcon, prof. Teodor Pracsiu, Corina Matei Gherman, Calistrat Robu. “Titlul noului roman <Iubirea din sertarul de jos> este, pe de o parte, o trimitere concretã la o mobilã în care se aflã un jurnal, pe de altã parte presupune, însã, si alte interpretãri simbolice. Suntem frapati de originalitatea scrisului Vioricãi Serban. Pe linia “madlenei” lui Proust vom întâlni mai multe intrigi paralele, personaje si cupluri având atitudini si reactii cu totul inedite. Planurile narative se întretaie între ele, presupunând din partea cititorului o concentrare intelectualã pentru a le urmãri evolutia. Pe undeva, intrãm într-un fel de labirint al realitãtilor, al naratiunilor si al personajelor în care avem, însã, un fir cãlãuzitor al Ariadnei, care este iubirea în cele mai diverse ipostaze ale sale. Prezenta acesteia este permanentã, generalizatã, prezentatã, uneori, cu un lirism cuceritor sau, din contrã, etericul este înlocuit prin scene de un realism adesea socant”, declarã profesorul Dan Ravaru despre romanul “Iubirea din sertarul de jos” ce va fi lansat astãzi, la muzeul judetean. Evenimentul se va încheia cu un microrecital de muzicã popularã, sustinut de solista Rodica Ionitã Grosu din Iasi.