spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Fraudã cu terenurile agricole din Vaslui: o firmã din Bucuresti a încasat, ilegal, zeci de mii de euro de la APIA

- Advertisement -

PRINSI… Terenurile agricole din judetul Vaslui au devenit sursã de îmbogãtire pentru cei care vor sã fraudeze statul. O aratã si cazul administratorului unei firme din București, care a declarat în fals la Agenția de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (APIA) cã lucreazã terenuri agricole în judetele Vaslui si Galati cu scopul de a obtine subventii agricole. În realitate, terenurile nu ar fi fost lucrate. Suma pe care acesta a încasat-o ilegal de la APIA este de circa 90.000 de euro. Pe fir a intrat Directia Nationalã Anticoruptie, care l-a trimis în judecatã pe administratorul firmei respective.

În decurs de trei ani, Ciolcã Dan Stefan, administrator al S.C. Agroberin S.R.L. Bucuresti, si un angajat de-al sãu, Stanciu Denis Ciprian, au fraudat Agentia de Plãti si Interventie în Agriculturã cu aproape 90.000 de euro, dupã ce au depus mai mai multe documente falsificate din care rezultau cã acestia efectueazã lucrãri agricole în judetele Vaslui si Galati. Cei doi au intrat pe mâna procurorilor anticoruptie, care acum îI cerceteazã pentru comiterea a trei infractiuni. “Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Galati au dispus trimiterea în judecatã, în stare de libertate, a inculpatilor: Ciolcã Dan Stefan, administrator al S.C. Agroberin S.R.L. Bucuresti, pentru sãvârsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credintã de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, dacã fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene; Stanciu Denis Ciprian pentru sãvârsirea infractiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credintã de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, dacã fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene (2 infractiuni) si S.C. Agroberin S.R.L. Bucuresti (fostã S.C. Serodcom S.R.L. Brãila) pentru sãvârsirea infractiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credintã de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, dacã fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene (3 infractiuni)”, se aratã în comunicatul DNA Galati.

Faptele au fost comise în perioada 2011-2014

În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmãtoarea stare de fapt: În anii 2011, 2013 si 2014, inculpata S.C. Agroberin S.R.L. Bucuresti (fostã S.C. Serodcom S.R.L. Brãila), prin intermediul inculpatului Ciolcã Dan Stefan în calitate de administrator legal al societãtii în anul 2011 si ulterior, prin intermediul inculpatului Stanciu Denis Ciprian (persoanã împuternicitã în anii 2013 si 2014), a depus la Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (A.P.I.A.) cereri anuale pentru acordarea de ajutoare financiare europene pentru lucrãri agricole declarate ca fiind executate în judetele Vaslui si Galati, desi, în concret, inculpata SC Agroberin SRL București nu a exploatat agricol terenurile în suprafetele care au fost declarate la A.P.I.A. Astfel, în cursul anilor 2011-2014 pentru a obtine subventii nerambursabile, inculpatii au depus la A.P.I.A. mai multe documente falsificate, obtinând pe nedrept fonduri europene în sumã totalã de 407.248 de lei (circa 90.000 de euro), sumã cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilã în procesul penal. În cauzã s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor conturi bancare ce apartin inculpatilor, pânã la concurenta sumei mentionate anterior. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brãila cu propunerea de a se mentine mãsurile asiguratorii dispuse în cauzã”, mai precizeazã reprezentantii DNA Galati.

Controale mai ample în ultimii ani

Pentru a preveni genul acesta de fraudã, Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã a intensificat, în ultimii ani, controalele pe teren. În anul 2018, esantionul de control la nivelul judetului Vaslui a fost de 748 de exploatatii selectate pentru verificare, cu un numãr de 12.455 de parcele, pentru o suprafatã de 64.636 hectare. Anul acesta, esantionul de control cuprinde un numãr de 355 de fermieri esantionati pe controlul clasic, cu suprafata totalã de 32.846 ha si un numãr de 156 de fermieri esantionati prin metoda teledictie, cu un numãr de 14.411 parcele. “Fermierii selectati pentru controale au obligatia sã permitã accesul inspectorilor pe terenul fermei, sã prezinte inspectorilor informatii si documente legate de obiectul controlului si sã delimiteze parcelele, la fata locului, dacã pe parcelele învecinate a fost înfiintatã aceeasi culturã. Controlul se poate face si în lipsa fermierului dacã scopul pentru care a fost selectat fermierul la control nu impune acest lucru. Este necesarã prezenta fermierului atunci când acesta a fost selectat cu scopul controlului agromediu si de asemenea pentru controlul cerintelor de ecoconditionalitate. În cazul în care fermierul refuzã sau restrictioneazã accesul în exploatatii a reprezentantilor APIA, pentru efectuarea controlului la fata locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin devine neeligibilã”, precizeazã conducerea APIA Vaslui. Controlul, care se va desfãsura pânã în data de 1 octombrie, se va face pe un esantion care cuprinde un numãr de 66.323 de fermieri la nivel national.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.