TURISM… Profesorul vasluian Teodor Epure si-a lansat de curând o nouã carte: “Jurnalul unui geograf sadea…”. Evenimentul a avut loc la începutul verii, la Conferinta Nationalã a Profesorilor de Geografie de la Satu Mare, în cadrul cãreia autorul si-a prezentat cartea si a primit foarte multe aprecieri, cãci a reusit sã îmbine cu succes reportajul geografic cu câteva elemente specifice romanului. A urmat, apoi, pentru acesta, unul dintre cele mai frumoase circuite pe care le-a fãcut de-a lungul vietii si care, cel mai probabil, se va regãsi în viitoare sa carte. Este vorba despre traseul “Comorile Banatului”, care include cele mai frumoase obiective turistice ale regiunii, printre care Cascada Bigãr, Valea Minisului, Cheile Nerei si Ochiul Beiului.
“Jurnalul unui geograf sadea” este împãrtit în douã pãrti, ambele structurate în functie de lunile si anotimpurile anului. Prima parte cuprinde o serie de întrebãri existentiale ale autorului, care relevã nu numai starea sa de spirit, ci si stare societãtii, iar cea de-a doua parte este dedicatã întâmplãrilor geografice. “Adesea astepti o viatã si nu se întâmplã mare lucru sau nimic din ce-ti doresti mai mult, apoi, brusc, deodatã si intempestiv, o droaie de întâmplãri inedite se abat asupra ta ca un uragan peste desertul însetat. Asa am trãit noi anul ce tocmai s-a scurs. Dupã o pauzã de vreo sapte ani, în care nici la 50 km nu ne-am îndepãrat de casã, am reusit sã ajungem în locuri în care nici prin vis nu ne-a trecut cã ni se întâmplã… Asa am purces la Cernãuti, la Canionul Nistrului, la Cricova si Cãpriana si apoi am fãcut turul României si al Chisinãului. Desigur, au fost si deziluzii, dar ce mai conteazã…”, noteazã autorul în introducerea cãrtii.
“Jurnal turistic-sentimental are si unele îndemnuri la civism a profesorului Teodor Epure”
Prefata cãrtii este semnatã de profesorul dr. Viorel Paraschiv de la Liceul Tehnologic Economic de Turism Iasi, care precizeazã foarte bine punctele cheie ale jurnalului: “Cartea scrisã de domnul profesor Teodor Epure este o nouã abordare în panoplia preocupãrilor sale de pânã acum. Este un soi de plimbare putin ermetizatã ca în jocurile încrucisate, este un jurnal de cãlãtorie, amestecat cu experientele sale de viatã, în care sunt strecurate fin mici pasaje din alte cãrti stiintifice, pe care le-a scris în ultimii sãi ani. Profesorul Teodor Epure este la deplina sa maturitate intelectualã si profesionalã, a prins un teren fertil în care sã se manifeste prin scris si nu se sfieste sã ne împãrtãseascã si nouã acumulãrile sale. Observator fin al locurilor vizitate de-a lungul timpului autorul ne poartã, prin si peste pagini si fotografii, aparent aleatoriu prin toate locurile pe care le-a vizitat si cercetat cu ochiul sãu avizat. Jurnal turistic-sentimental are si unele îndemnuri la civism a profesorului Teodor Epure, cartea este captivantã si se poate citi usor ca o lecturã geograficã sentimental-personalã. Credem cu tãrie cã volumul este despre experientã profesionalã a omului, care descoperã noi preocupãri si tãrâmuri ale omului devotat scolii, care se apleacã spre cugetare profundã si noi descoperiri prin intermediul cercetãrilor stiintifice, multe din întâmplãrile recente care sunt evocate petrecându-se în ultimii ani. Cartea mai cuprinde si scurte interogatii existentiale despre societatea actualã, întrebãri la care, din pãcate, dupã pãrerea mea, nu va avea rãspunsuri asteptate. Poate cã noi ne-am nãscut prea devreme pentru aceastã societate, sau poate cã educatia si morala noastrã nu concordã cu ea societatea actualã extrem de dinamicã si globalizantã în care trãim. Elevii profesorului Teodor Epure trebuie sã fie fascinati la ore pentru cã au în fata lor un profesionist, care are suficient material didactic si faptic adunat prin propriile sale eforturi si pe care le împarte generos si tinerei generatii. Este un pasaj subteran pe care l-am dedus în urma lecturãrii cãrtii “nu aduce clipa, ce aduce ceasul”! Mult succes în continuare, domnule profesor Teodor Epure”, a scris profesorul dr. Viorel Paraschiv, de la Liceul Tehnologic Economic de Turism Iasi, în prefata cãrtii “Jurnalul unui geograf sadea”.