spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Cezar Ivãnescu, poetul bârlãdenilor, omagiat si dincolo de moarte!

- Advertisement -

MANIFESTARE…Ca în fiecare an, Bârladul îsi sãrbãtoreste fiii care i-au dus numele în lume si au lãsat în urma lor luminã. Ziua de 6 august înseamnã pentru Bârlad, nasterea marelui poet Cezar Ivãnescu. Cu aceastã ocazie, Primãria si CLM Bârlad, împreunã cu „Academia Bârlãdeanã”, au organizat o manifestare omagialã dedicatã acestui mare bârlãdean. S-a dezvelit, la Casa Veche, pe strada Stroe Belloescu din Bârlad, o placã comemorativã, care marcheazã astfel locul unde a locuit cu „Mary” a sa (sotia), poetul Cezar Ivãnescu între anii 1966 – 1968.

În prezenta a 30 de invitati, dar mai ales a celor special veniti pentru a-l comemora pe Cezar Ivãnescu, a avut loc ieri, la cunoscuta pizzerie din Bârlad, dezvelirea unei plãci memoriale pentru poetul Cezar Ivãnescu. Programul a cuprins douã etape: dezvelirea plãcii, montatã pe peretele Casei Vechi, cu acordul proprietarului Dragos Mastac, deoarece aceea este casa unde a locuit poetul Cezar Ivãnescu, cu sotia sa Maria, între anii 1966-1968, în perioada cât a fost profesor de limba si literatura românã în comuna Pogonesti. Informatia privind locul respectiv, care a fost marcat ieri, a venit pe douã canale: primul, de la poetul Lucian Vasiliu, directorul Editurii „Junimea” din Iasi si al doilea de la Geta Simionescu, sotia regretatului Cristian Simionescu, un alt bârlãdean de seamã, care a fost vecin cu Cezar Ivãnescu, pe strada unde se aflã acum Casa Veche. Invitati speciali la aceastã manifestare au fost: Lucian Vasiliu, pictorul Corneliu Vasilescu, prof. univ.dr. Simona Modreanu, profesorii bârlãdeni Vasile Cârcotã si Gruia Novac, precum si primarul Dumitru Boros. Organizator a fost inimoasa prof.dr. Elena Monu, presedinta Academiei Bârlãdene.

Despre Cezar Ivãnescu

Cezar Ivãnescu, unul dintre cei mai îndrãgiti poeti ai României, s-a nãscut pe 6 august 1941 la Bârlad. A decedat în aprilie 2008, în urma unui atac de cord. „De ziua mea e post în calendar”, spunea Cezar Ivãnescu într-una din poeziile sale. Într-adevãr, pe 6 august, este postul Sfintei Marii, dar, totodatã, si o mare sãrbãtoare crestinã, „Schimbarea la fatã”. Centrul „Mihai Eminescu” din Bârlad organizeazã pe 6 august, la orele 11:30, o manifestare dedicatã marelui poet bârlãdean. Mihaela Chiriac va expune picturã pe pânzã, tema vernisajului fiind „Mirajul culorilor”. Expozitia este prezentatã de prof. Dionisie Gradu. Moderatoarea manifestãrii, Geta Modiga, curatorul Centrului „Mihai Eminescu”, propune bârlãdenilor care vor veni la manifestare, o lecturã a poeziilor lui Cezar Ivãnescu, recitarea lor fiind asiguratã de Elena Varlam.

Cezar Ivãnescu s-a afirmat ca poet, dramaturg, traducãtor si director al Editurii Junimea Iasi. A absolvit Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad si apoi Facultatea de Filologie din Iasi. Si-a desfãsurat activitatea ca redactor la revista „Luceafãrul”, a îndrumat în anii ’80 Cenaclul “Numele poetului”, frecventat în special de tineri scriitori. Ca poet, Cezar Ivãnescu a debutat în revista „Flacãra Iasului”, în iunie 1959. Debutul în teatru l-a avut în 1969, cu piesa “Micã dramã”, care se joacã si în prezent la Teatrul „Al. Davila” din Pitesti, fiind montatã „într-un spectacol coupé” cu “Vin soldatii” de George Asztalos, în regia lui Radu Boroianu. În anul 1968 i-a apãrut volumul de debut, “Rod”. Volumul a fost rãsplãtit cu Marele Premiu al Festivalului National de Poezie „Mihai Eminescu”, Iasi, 1968, editia întâi. Din 1968 a fost profesor de limba si literatura românã în Ardeal si Moldova, apoi redactor la Almanahul literar al Uniunii Scriitorilor si la revista Arges din Pitesti. În 1971 începe spectacolele de muzicã si poezie, cu propria-i orchestrã, numitã „Baaad”, preludiu la capodopera sa poeticã de mai târziu intitulatã “La Baaad”. A creat muzicã si a cântat propriile versuri. Pe 14 iunie 1990 a fost victima mineriadei. În urma agresiunilor extrem de dure, fizice si psihice pe care le-a suferit, si-a revenit greu dupã o lungã suferintã. O altã agresiune îndreptatã împotriva poetului a avut loc pe 3 ianuarie 2006. Cezar Ivãnescu a fost atacat cu violentã chiar în fata casei sale, în plinã zi, de trei indivizi, tãindu-i-se o micã borsetã pe care o purta la piept. A scãpat cu viatã fugind în bulevardul Dacia si luând un taxi. A murit pe 24 aprilie 2008 la Bucuresti, în urma unui puternic atac de cord.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.