Ciobanul politist
INCONSTIENT…Caz incredibil la Murgeni, unde un politist de frontierã este cercetat cã ar fi rãspândit intentionat pesta porcinã dintr-o zonã de carantinã în una sãnãtoasã. Ieri dimineatã s-a confirmat oficial cã scroafa acestuia cu 14 pui este infestatã cu virusul Pestei Porcine Africane, însã nimeni nu l-a întrebat cum a ajuns animalul în gospodãria omului din oras. Pe surse, reporterii de la Vremea Nouã au descoperit cã acesta detine o stânã în zona de carantinã, la Cârja, si cã ar fi reusit sã aducã acasã animalul bolnav pentru a-l scãpa de eutanasiere, sfidând toate regulile instituite. Operatiunea s-ar fi desfãsurat joi, pe 1 august. Problema care se ridicã este cum de a reusit acesta sã treacã de filtrele instituite în zonã si ce l-a determinat sã facã aceastã faptã, fiind constient de riscul la care se supune. Rãspândirea unei boli cu bunã stiintã este o faptã penalã, mai ales când în zonã sunt luate mãsuri de sigurantã. Acesta s-a dat de gol în momentul în care scroafa si purceii au fost omorâti, plângând ca un copil. Cazul politistului de frontierã nu este singular. De teamã cã si animalele lor se vor îmbolnãvi de pestã porcinã africanã, sute de gospodari din Murgeni, Fãlciu sau Blãgesti si-au tãiat porcii, în ultimele 48 de ore. O altã provocare pentru cei de la Directia Sanitar Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor este gestionarea târgului de astãzi, când la Murgeni sunt si zilele orasului.
Comisarul-sef Vasile Cernat, comandantul Politiei de Frontierã judetene, este siderat cã un subordonat de al sãu ar fi responsabil de rãspândirea bolii la Murgeni si nu crede cã acesta, constient, ar fi trecut cu porcul bolnav prin filtru, contaminând o zonã sãnãtoasã. “Vã multumesc cã mi-ati dat aceastã informatie si mâine dimineatã (n.r. astãzi) voi trimite o echipã de control sã verifice în teren situatia. Dacã se dovedeste, este o situatie într-adevãr dramaticã si se vor lua mãsuri drastice”, a spus acesta. Din datele pe care ziarul nostru le detine, se pare cã politistul de frontierã ar detine o stânã în zona Cârja, iar scroafa cu purcei bolnavã ar fi adus-o acasã în Murgeni, fie pe un drum lãturalnic, pãcãlind astfel vigilenta celor de la filtru, fie direct uzând de haina militarã. Cârja, fiind o localitate de frontierã, este atent monitorizatã de echipele mobile ale Politiei de Frontierã si orice masinã care circulã în zonã este imediat reperatã de sistemul de vedere prin termoviziune. Dar masina apartinând unui politist de frontierã care avea si stâna în acel loc n-a dat de bãnuit si iatã un posibil scenariu care explicã cum acesta a evitat filtrele. Chiar dacã directorul de la DSVSA neagã cu vehementã cã acel politist ar fi reusit sã aducã scroafa de la stâna din zona contaminatã, în Murgeni, spãrgând filtrele, recunoaste cã stãpânul animalelor a plâns când acestea au fost eutanasiate, aratând indirect atasamentul pe care acesta le avea fatã de acele animale. „Atât scroafa, cât si cei 14 purcei au fost sacrificati si îngropati în cursul zilei de astãzi (luni, 5 august, n.r.). Proprietarului animalului îi curgeau lacrimile, când a fost sacrificatã scroafa si cei 14 purcei, de 20 kg fiecare. Nu a fost vorba de niciun animal cãrat de la vreun filtru”, a spus Mitiu Ciupilan directorul DSVSA Vaslui.
Focar confirmat oficial în gospodãria politistului de frontierã
Reprezentantii DSVSA confirmã cã focarul de pestã porcinã de la Murgeni este în gospodãria unui politist de frontierã, dar nimãnui nu i-a trecut prin cap sã verifice cum a ajuns acel porc de la stâna acestuia în oras, mai ales cã omul era foarte atasat de scroafa sa minune, care-i fãcuse un numãr record de pui. “Probabil a fost adus la Murgeni înainte de a institui noi filtrele, fiindcã nu vedem cum acesta, dacã e sã ne luãm dupã informatiile dvs (n.r. ale reporterilor Vremea Nouã) a trecut cu o scroafã cu 14 purcei prin filtre unde sunt atâtia oameni”, a mai spus Ciupilan. Pericolul infestãrii Murgeniului este foarte mare, fiindcã în apropiere sunt douã ferme de porci cu peste 2.000 de capete. Ar fi un dezastru dacã boala s-ar întinde. Zona de carantinã de la Cârja a fost foarte bine instituitã, fiindcã boala nu s-a extins, decât în acest caz singular. Seara trecutã, am sesizat conducerea Politiei de Frontierã judetene despre angajatul bãnuit cã ar fi dus animalul de la ferma din Cârja la Murgeni, provocând cel mai mare scandal al momentului. Subprefectul judetului Vaslui, Mircea Gologan, a convocat în regim de urgentã, ieri, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB), unde au fost luate o serie de mãsuri adecvate gradului mare de risc.
Patru filtre extrem de dure pe Valea Prutului: pe aici nu trece niciun animal!
INTERZIS… Printre mãsurile luate ieri se numãrã instituirea a patru filtre pentru dezinfectie, inclusiv dezinfector pentru mijloacele de transport rutier pe DN26, în punctul Ferma lui Carp, la intrarea în orasul Murgeni, dinspre Bârlad, la iesirea din orasul Murgeni cãtre Gãgesti si pe DN 24A la intersectia cu drumul cãtre localitatea Cârja, începând cu data de 5 august 2019, ora 20:00, pânã la data de 19 august 2019. Este interzisã deplasarea si transportul porcilor pe drumurile publice din localitãtile judetului Vaslui, aflate în zona de supraveghere a focarului, respectiv localitatea Cârja, orasul Murgeni, comunele Blãgesti, Fãlciu, Epureni (se vor distribui materiale pentru informarea cetãtenilor), cu exceptia faptului când este avizatã de DSVSA Vaslui. Nici un animal domestic nu poate intra sau pãrãsi o exploatatie fãrã autorizare sanitar-veterinarã. DSVSA Vaslui împreunã cu reprezentantii IPJ Vaslui vor efectua controale în trafic si în târgurile de animale, pentru a verifica dacã restrictiile cu privire la circulatia porcinelor sunt respectate. Gestionarii fondurilor de vânãtoare au obligatia sã supravegheze cât mai riguros starea de sãnãtate a efectivelor de mistreti si sã notifice cãtre Directia Sanitar Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui existenta oricãrui caz de îmbolnãvire sau mortalitate. „Facem apel la toti cetãtenii din orasul Murgeni sã înteleagã mãsurile dispuse de autoritãti si sã le constientizeze ca fiind necesare în contextul eradicãrii virusului. În acest sens, vã asigurãm cã toate mãsurile propuse de specialistii Centrului Local de Combatere a Bolilor sunt menite a stârpi complet virusul PPA de pe teritoriul judetului nostru. Pesta Porcinã Africanã NU afecteazã oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnãvire pentru oameni, virusul având însã impact la nivel social din punct de vedere economic. Nu existã tratament sau vaccinare contra Pestei Porcine Africane”, informeazã conducerea CLCB Vaslui.