spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Populatia comunei Vetrisoaia, testatã pentru depistarea hepatitei

- Advertisement -

EVENIMENT…Populatia de peste 18 ani din comuna Vetrisoaia a fost testatã pentru depistarea virusului hepatic C, actiune ce a avut loc la nivel national si care a vizat peste 100.000 de persoane. „Într-adevãr, peste 2000 de persoane din comuna noastrã au fost testate pentru depistarea acestei boli. A fost o actiune reusitã, la care au participat mai multe categorii de persoane. Vreau sã multumesc pe aceastã cale reputatului profesor Carol Stanciu din Iasi, care ne-a ajutat foarte mult” a declarat Corneliu Stângã, edilul comunei Vetrisoaia.

Testarea pentru Hepatita C presupune o procedurã extrem de simplã si rapidã: o singurã picãturã de sânge din deget este suficientã pentru a depista dacã persoana testatã este sau nu infectatã cu Virusul Hepatitic C.

O boalã fãrã simptome

Potrivit vasluiencei Anca Trifan, membru în Comitetul Director al Societãtii Române de Gastroenterologie si Hepatologie, hepatita este o boalã care nu se manifestã. „Peste 70% dintre pacientii infectati cu Virusul Hepatitic C nu prezintã niciun fel de simptome, de aceea este foarte important sã testãm cât mai multe categorii de persoane, mai ales pe cele din grupele de risc” a declarat prof. dr. Anca Trifan, medic specialist gastroenterologie, sef Sectia Clinicã Gastroenterologie II, Spitalul Clinic Judetean de Urgentã „Sf. Spiridon” Iasi. „Primul val de risc ar fi persoanele cu vârsta de 60- 80 de ani, infectate în perioada de dinaintea Revolutiei prin proceduri derulate în spital si nu numai. Stim cã sunt sate întregi în care oamenii erau injectati cu aceeasi seringã, acestia trebuie testati” a explicat prof. dr. Anca Trifan. Totodatã, relatiile sexuale neprotejate sunt un factor de risc pentru infectiile cu virusuri hepatice. „Un al doilea val de risc ar fi cel al persoanelor mai tinere, la care infectarea ar putea apãrea din cauza obiceiurilor <moderne> – viatã sexualã promiscuã, cu multipli parteneri, consum de droguri injectabile, dar si din cauza unor proceduri cosmetice (manichiurã, pedichiurã, piercing-uri, tatuaje) si chiar medicale (intervenetii stomatologice) realizate cu instrumentar nesterilizat” a mai completat dr. Trifan.

Anca Trifan, presedinta Societãtii Române de Gastroenterologie si Hepatologie

Anca Trifan s-a nãscut în 1966, la Vaslui. A urmat Liceul „Mihail Kogãlniceanu”, iar în 1984 a dat admitere la Facultatea de Medicinã Generalã din cadrul Universitãtii „Grigore T. Popa” din Iasi. A absolvit în 1990, odatã cu Dana Turliuc, însã, spre deosebire de ea, aceasta a ales ca specializare Gastroenterologia. În 1994 a fost admisã prin concurs ca preparator la catedra de Semiologie Medicalã, UMF Iasi si, un an mai târziu, a fost confirmatã medic specialist medicinã internã. În 1998 devine doctor în stiinte medicale si, în acelasi an, este numitã medic specialist gastroenterologie. În perioada 2007-2011 a ocupat functia de consilier ASNMEGE (Societatea Europeanã de Gastroenterologie), iar din 2013 pânã în prezent este membru corespondent al Academiei de Stiinte Medicale Membru -European Board of Gastroenterology Specialist Exam. A primit numeroase premii si distinctii academice, printre care Premiul I la Congresul de Gastroenterologie si Endoscopie Digestivã, Cluj 1993; Premiul II la Congresul de Gastroenterologie si Endoscopie Digestivã, Bucuresti, 2000; Young Investigator Program – Congresul Mondial de Gastroenterologie, Los Angeles, octombrie, 1994; Young Investigator Program – Congresul Mondial de Gastroenterologie, Viena, septembrie, 1998; Distinctie la sesiunea de postere, Congresul European de Gastroenterologie, Brussels, 2000; „Rising Stars in Gastroenterology”- premiu acordat prin concurs de cãtre ASNMGE, cu ocazia Congresului European de Gastroenterologie, Madrid, 2003.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.