INCREDIBIL…Caz hilar în comuna Dimitrie Cantemir, dupã ce reprezentatul celei mai mari societãti agricole a fost gãsit vinovat, dupã ce a depus o cerere de acordare de despãgubiri din cauzã cã porcii mistreti i-au distrus lanurile cu porumb. Acesta nu va primi despãgubiri, fiindcã un fuctionar de la Garda Forestierã a constatat cã porumbii sunt plantati prea des. Pentru administratorul societãtii, Emil Enache, autoritãtile statului au demonstrat cã stiu doar cum sã apere interesele unor persoane sau grupuri de persoane care nu produc, în detrimentul celor care muncesc sute de hectare de teren. Totul a început dupã ce administratorul de la SC Enache Morãrit a reclamat acestora pagube considerabile în lanurile de porumb de pe douã parcele situate pe raza comunei Hoceni si a cerut, conform legilor în vigoare, despãgubiri. Emil Enache a primit un rãspuns care l-a lãsat cu gura cãscatã. Pentru pagubele fãcute de turmele de mistreti de pe raza comunei care par mai mult “cârduri de oi”, a fost scos vinovat chiar el, dupã lozinca arhicunoscutã « Mortu-i vinovat ! ». În opinia reprezentantului Gãrzii Forestiere Focsani, densitatea plantelor de porumb este nesatisfãcãtoare. Si de aceea porcii mistreti au dat iama în ogoarele omului. De asemenea, acelasi “expert” spune cã proprietarul culturilor nu ar fi folosit mijloace de îndepãrtare a animalelor si se face cã nu vede facturile de achizitie si de folosintã a tunurilor speciale pentru alungat animalele sãlbatice, petardele sau a altor mijloace de acest fel. Si modul cum au fost evaluate pagubele lasã de dorit. Comisia care a venit la fata locului pentru a efectua evaluãrile, a fãcut acest lucru “din ochi” si a trecut pagube minore. “Într-o parcelã de 130 de hectare, cu porumb care depãseste doi metri înãltime, cum au reusit membri comisiei sã evalueze pagubele? Au verificat doar capetele parcelei si atât”, este de pãrere Emil Enache. Acesta are de gând sã se adreseze instantei de judecatã pentru a lãmuri problema si va contesta si modul în care a fost fãcutã evaluarea pagubelor. Crede cã acest lucru s-ar fi fãcut mult mai simplu, în momentul recoltãrii, prin comparatie a suprafetelor neafectate de porcii mistreti cu cele afectate. Si o altã problemã ridicatã este cea a numãrului mare de animale sãlbatice, numãr care a atins cote alarmante, în conditiile în care, de ceva vreme, judetul Vaslui a fost atins de pesta porcinã africanã. Autoritãtile au început sã extermine animalele domestice dar, pânã acum, nimeni nu si-a pus problema pericolului rãspândirii bolii de cãtre porcii mistreti, capabili sã parcurgã si 40 de km într-o searã, în cãutarea hranei.
Într-o perioadã în care tot mai multi români aratã cu degetul spre autoritãtile care nu-si fac treaba, nici Vasluiul nu este ocolit de astfel de cazuri. Dacã, la Caracal, se discutã despre nestiinta sau nepãsarea celor care ar trebui sã asigure ordinea si linistea publicã, la Vaslui, alte autoritãti fac asa cum le taie capul sau dupã cum le dicteazã interesul. Un astfel de caz a avut loc, zilele trecute, la Husi, acolo unde unul dintre cei mai mari fermieri din judet s-a trezit batjocorit si umilit de cei care, în mod firesc, ar fi trebuit sã-i apere interesele. Astfel, dupã ce s-a adresat autoritãtilor statului si a reclamat daune considerabile în culturile de porumb de pe douã tarlale, situate în comuna Hoceni, cauzate de porcii mistreti, Emil Enache, administratorul SC Morãrit Enache SRL a fost scos si vinovat. Pentru acesta, singura solutie este acum instanta de judecatã unde sperã cã-si va gãsi dreptatea. Întreaga poveste începe atunci când, dupã solicitarea plãtii daunelor provocate de porcii mistreti, la fata locului s-a prezentat o comisie formatã dintr-un reprezentant al primãriei comunei Hoceni, unul al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui si un consilier din partea Gãrzii Forestiere Focsani. În prezenta administratorului societãtii Emil Enache si a reprezentantului fondului cinegetic din zonã, s-a trecut la ceea ce ar fi trebuit sã fie evaluarea pagubelor. În urma verificãrilor s-a constatat o pagubã minorã la o tarla de 36 de ha si una si mai micã la o altã tarla de aproximativ 130 de hectare. În realitate, lucrurile ar fi stat altfel, în conditiile în care verificarea în teren s-ar fi fãcut doar de la marginea tarlalei. “Dacã tot voia acea comisie sã facã o verificare corectã ar fi trebuit sã batã cu piciorul cele douã tarlale. O verificarea fãcutã de la capãtul acestora nu va indica niciodatã adevaratele pagube. Plus cã exista o metodã mult mai simplã: evaluarea pagubelor la recoltare, prin comparatie. Se cântãrea canitatea de porumb de pe o bucatã neafectatã cu una de pe o bucatã afectatã de mistreti”, spune Emil Enache.
Dovezi neluate în seamã de cãtre comisia de evaluare
Chiar dacã le-a pus la dispozitie facturi de achizitie a tunurilor speciale pentru speriat si alungat animale sãlbatice sau de achizitie de materiale pirotehnice specifice, acest lucru pare sã nu fi fost luat în seamã de cãtre membri comisiei. Mai mult, unul dintre ei, mai exact, reprezentanbtul Gãrzii Forestiere Focsani, dã dovadã cã este si expert în agriculturã, altfel nu se explicã ceea ce consemneazã acesta pe procesul verbal de constatare si evaluare a pagubelor produse. Acesta spune cã proprietarul culturilor avea obligatia “sã sã solicite în scris persoanei juridice care gestioneazã fauna de interes cinegetic întreprinderea de actiuni pentru prevenirea pagubelor la culturile agricole si/sau vegetatiei forestiere, în perioadele în care acestea sunt frecventate pentru hranã de exemplare din speciile de faunã de interes cinegetic; d) sã amplaseze în culturile agricole sau silvice expuse mijloace de îndepãrtat exemplarele din speciile de faunã de interes cinegetic (fixe sau miscãtoare), fizice ori chimice, permise de lege, cu ajutorul cãrora vor alunga sau vor împiedica pãtrunderea exemplarelor din speciile de faunã de interes cinegetic în interiorul culturilor”. Si asta în conditiile în care Emil Enache a fãcut toate acestea. Acelasi reprezentant al Gãrzii Forestiere Focsani voteazã pentru neacordarea valorii pagubelor de cãtre gestionarul fondului cinegetic respectiv deoarece “proprietarul nu are cultura întretinutã corespunzãtor, densitatea plantelor de porumb este nesatisfãcãtoare sau cã, la primãria din comuna Hoceni nu ar fi înregistrat suprafetele pe care a înfiintat culturile”. Sustine acestea fãrã sã stie, poate, cã, pentru a primi subventiile de la APIA este nevoie sã înregistrezi terenurile respective si evidenta lor este tinutã la nivel european. “Singura mea sansã este sã mã adresez instantelor de judecatã si voi cere acolo expertiza unui expert adevãrat în agriculturã pentru a vedea dacã am respectat sau nu densitatea plantelor sau dacã acele culturi erau sau nu întretinute corespunzãtor. În rest, mi se pare un abuz decât o evaluarea corectã a pagubelor. Cu astfel de atitudini si cu ceea ce vezi cã se întâmplã în fiecare zi, te întrebi de ce mai stai în tara asta, chiar dacã am ajuns la o vârstã destul de înaintatã”, spune Emil Enache.
Raiul porcilor sãlbatici, la Hoceni. Judetul afectat de pesta porcinã africanã
OPINII… Chiar dacã reprezentantul fondului cinegetic în cauzã aratã o cotã de recoltã pentru specia mistret de 22 de exemplare si sutine cã animalele au fost hrãnite cu porumb si concentrate, oamenii din zonã spun cã, de ceva vreme, aceste animale sãlbatice s-au înmultit peste mãsurã. “Umblã în cârduri, ca oile si acolo unde vin sã se hrãneascã distrug tot. Cã îi hrãnesc sã nu se apropie de cultuiri, nu prea crede nimeni. Ce sã le dea de mâncare? Lucernã? Nu mãnâncã mistretul asa ceva când poate mânca ce este bun, adicã porumb. Sunt hectare întregi de lucernã în comuna asta si nicãieri nu a cãlcat mistretul”, spun acestia. Pe lângã pagubele însemnate înregistrate de micii sau marii fermieri cauzate de mistreti, judetul Vaslui se confruntã, de ceva vreme, cu altã problemã majorã si anume, au fost semnalate cazuri de pestã porcinã africanã. Aici mai trebuie spus cã mistretul este animalul care se poate îmbolnãvi de aceastã boalã, dar si cel care o poate rãspândi pe suprafete mari tinând cont de faptul cã un asemenea animal poate parcurge si 40 de km într-o noapte, în cãutarea hranei. “Asociatia Vânãtorilor din judetul Vaslui are un numãr ridicat de pasionati de acest sport. Poate cã, înainte de a începe exterminarea porcilor domestici din bãtãtura oamenilor ar trebui sã facã lucrul acesta cu turmele de mistreti din judet. Carnea de la exemplarele sãnãtoase ar putea-o dona centrelor de bãtrâni sau altor institutii de genul acesta ale statului si astfel ar putea scãpa de pestã. Dar, din pãcate lucrul acesta nu se întâmplã”, spun oamenii din comuna Hoceni.