spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Amnistie fiscalã la firmele si persoanele fizice cu datorii la stat, sute de contribuabili vasluieni asteptati la Finante

- Advertisement -

MÃSURÃ ASTEPTATÃ… Contribuabilii si firmele vor avea datoriile sterse, dacã îsi achitã contributiile, este decizia luatã printr-o Ordonantã de Guvern adoptatã ieri, act normativ care reprezintã o adevãratã gurã de oxigen pentru companiile cu datorii mari. Ordonanta prevede douã mecanisme de esalonare a plãtii: mãsuri de restructurare a obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei, bazatã pe un plan de restructurare, platã esalonatã si supravegherea fiscalã pe perioada înlesnirii; anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub un milion de lei, dacã obligatiile bugetare principale se achitã pânã la 30 noiembrie 2019. În cazul debitorilor care au datorii mai mari de un milion de lei, se va aplica amnistia, bazatã pe un plan de restructurare, platã esalonatã si supraveghere fiscalã pe perioada înlesnirii. De aceastã mãsurã pot beneficia 31 de companii de stat, cu datorii totale de 1,73 miliarde de lei, 28 de companii cu capital mix (stat plus privat), cu datorii de 917 milioane de lei, peste 2.600 de companii private, cu datorii de 21,5 miliarde de lei, dar si 30 de institutii publice cu datorii de aproape 130 milioane de lei. Sunt zeci de firme din judetul Vaslui, dar si sute de persoane fizice, care vor putea beneficia de amnistia fiscalã, conditia principalã fiind sã apeleze la Fisc, acolo unde vor primi toate detaliile.

Scopul acestei mãsuri este revitalizarea si evitarea deschiderii procedurii de insolventã a contribuabililor care au acumulat datorii bugetare în decursul timpului si nu au avut posibilitatea sã le achite. Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a precizat ieri cã de aceste mãsuri de amnistie fiscalã vor beneficia 28.500 de societãti cu capital privat, 23.000 de persoane fizice si peste 1.100 institutii si unitãti administrativ-teritoriale. El a spus cã în acest an, ca urmare a acestei mãsuri, se vor încasa 2,4 miliarde de lei la buget.

Si primãriile cu datorii la buget au acum o sansã pentru a scãpa de majorãri si penalitãti

Aceste mãsuri se vor aplica fãrã discriminare persoanelor fizice, companiilor private si de stat, organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor publice si unitãților administrativ teritoriale, sustine premierul Viorica Dãncilã. „Avem în vedere abordarea pe urmãtoarele paliere: companiile cu capital privat mixt sau de stat care au acumulat pânã la sfârsitul anului trecut obligatii bugetare restante de peste 1 milion de lei pot beneficia, în baza unul plan de restructurare, de o serie de facilitãti fiscale care sã mentinã viabilitatea acestora si repunerea în circuitul economic. În cazul companiilor care au acumulat datorii sub 1 milion de lei pânã la finalul anului trecut vor fi anulate penalitãtile si dobânzile dacã obligatiile bugetare principale sunt achitate pânã la 30 noiembrie 2019. În ceea ce priveste persoanele fizice si entitãtile fãrã personalitate juridicã se aplicã mãsura anulãrii dobânzilor si penalitãtilor indiferent de cuantumul datoriilor acumulate cãtre bugetul de stat dacã achitã obligatiile principale pânã la 30 noiembrie 2019. Mãsura poate fi aplicatã si de cãtre alte autoritãti sau institutii publice care administreazã obligatii bugetare, precum si de unitãtile administrativ-teritoriale pentru contribuabilii pe care-i administreazã”, a explicat Dãncilã. În ceea ce priveste persoanele fizice si unitãțile fãrã personalitate juridicã se aplicã mãsura anulãrii dobânzilor si penalitãților indiferent de cuantumul datoriilor acumulate cãtre bugetul de stat dacã achitã obligațiile principale pânã la data de 30 noiembrie 2019. Premierul a adãugat cã, de asemenea, UAT-urile care au datorii cãtre bugetul de stat „vor beneficia de facilitãti similare dacã-si achitã obligatiile pânã la data de 30 noiembrie 2019″. „În acelasi timp trebuie sã încurajãm conformarea voluntarã, iar în acest sens ministrul Finantelor Publice va veni cu o solutie care sã rãsplãteascã si sã încurajeze contribuabilii corecti, care si-au achitat datoriile la timp. Sunt mãsuri de sprijinire a contribuabililor aflati în dificultate asupra cãrora ne-am consultat cu mediul de afaceri si cu reprezentantii asociatiilor administratiei publice locale”, a mai declarat Dãncilã.

„Da, este o mãsurã bunã, vom analiza impactul pe judetul Vaslui”

„Am vãzut ce presupune aceastã ordonantã si pot sã spun cã este o mãsurã bunã, care salveazã mii de firme, cu peste 250.000 de angajati. Cred cã salvarea acestor locuri de muncã trebuie sã fie o prioritate pentru Guvern, în timp ce firmele vor trebui sã angajeze consultanti financiari buni, sã facã programe de restructurare pe mai multi ani, astfel încât sã ajungã la o situatie normalã cu plata datoriilor. În numele oamenilor de afaceri din judetul Vaslui, cer totodatã ANAF sã încaseze taxe si impozite de la toti oamenii de afaceri, de la toate persoanele juridice. Vom avea discutii în interiorul Camerei cu toti membrii nostri, în zilele urmãtoare, sper sã putem dezbate cum trebuie aceastã relaxare fiscalã, i-as spune eu, nu amnistie” – Ionel Constantin, presedinte CCIA Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.