spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Farmaciile din Vaslui, obligate sã se înscrie în sistemul de verificare a medicamentelor

- Advertisement -

NU SE GRÃBESC… Aproximativ 5.000 dintre cele 10.000 de farmacii din România sunt înregistrate în Sistemul national de verificare a medicamentelor, desi acest proces ar fi trebuit finalizat încã din luna februarie a acestui an. Sistemul are ca principal scop depistarea medicamentelor contrafãcute.

Începând cu data de 9 februarie a acestui an, fiecare cutie de medicamente are un cod unic pe piata farmaceuticã. În cazul în care ar apãrea douã cutii cu acelasi cod, ar însemna cã una dintre ele este contrafãcutã, iar în acel moment se declanseazã o alertã în Sistemul national de verificare a medicamentelor. Precizãrile au fost fãcute în cadrul unei dezbateri publice organizate la Ministerul Sãnãtãtii, privind un proiect de ordonantã a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãtii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative în domeniul sãnãtãtii. Dan Zaharescu, presedintele Organizatiei de Serializare a Medicamentelor din România a criticat proiectul de act normativ, precizând faptul cã acesta trebuie „regândit complet”, cel putin în ceea ce priveste partea de sanctiuni. „Este un act normativ pentru care Organizatia de Serializare a Medicamentelor a insistat foarte mult sã fie elaborat, înainte de intrarea în vigoare a Directivei medicamentelor falsificate, adicã înainte de data de 9 februarie 2019. Din pãcate, suntem în 29 iulie si perspectivele ca anumite lucruri sã intre în vigoare si, mai ales, anumite aspecte care sunt mentionate ca având caracter retroactiv – si mã refer aici la sanctiuni – fac imposibilã aplicarea anumitor prevederi care sunt mentionate în acest act normativ. Noi am insistat foarte mult asupra acestui act normativ, deoarece Directiva medicamentelor falsificate, atunci când a fost transpusã în legislatia din România, a fost transpusã fãrã sanctiuni si stim foarte bine cã un act normativ care nu are si sanctiunile alãturi ridicã o serie întreagã de dificultãti în implementarea lui. Si, într-adevãr, astãzi, desi trebuia sã fim cu toti operatori, toate farmaciile înregistrate în sistem, din 10.000 de farmacii, cât sunt scriptic înregistrate la Ministerul Sãnãtãtii, avem undeva în jurul a 5.000 care sunt înregistrate. Deci am trecut de jumãtate. Dar în mod normal, directiva prevedea ca toatã lumea sã fie functionalã, operationalã de la 9 februarie”, a explicat Dan Zaharescu.

Farmaciile care nu s-au înscris în sistem riscã amenzi între 50.000 si 100.000 de lei

Nivelul sanctiunilor propuse în proiectul de act normativ, cuprinse între 50.000 si 100.000 de lei, este „complet disproportionat” cu scopul vizat, potrivit lui Dan Zaharescu: „Imaginati-vã ce ar însemna un agent economic, o farmacie sau spital sã primeascã sanctiuni de pânã la 100.000 de lei. Deci practic, sunt sanctiuni care pun pe butuci orice fel de agent economic. Nu existã niciun fel de mãsuri de preventie sau în spiritul legii preventiei, asa cum ar fi fost ea gânditã. O abatere sau o disfunctionalitate sã fie mai întâi identificatã, sã fie o procedurã pentru rezolvarea ei si, mai apoi, sã existe perspectiva sanctionãrii, dacã nu se conformeazã agentul economic” a mai precizat presedintele Organizatiei de Serializare a Medicamentelor din România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.