PREVENTIE… „Implicându-te, putem face strãzile un loc mai sigur pentru toti!”. Sub acest îndemn, Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui si Asocatia Nationalã pentru Sprijinirea Victimelor si Prevenirea Accidentelor Rutiere au desfãsurat în parcãrile a douã cluburi din municipiul Vaslui si unul din comuna Codãesti o campanie de constientizare a consecintelor cauzate de consumul de alcool înainte de a urca la volan. Pentru ca mesajul sã fie perceput mai usor de vasluieni, organizatorii i-au invitat pe acestia sã testeze ochelarii care simuleazã efectele induse de consumul de alcool. De asemenea, au adus o tânãrã care cunoaste mai bine ca oricine aceste consecinte: Bianca-Alexandra Spînu, medic rezident la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, imobilizatã în scaun cu rotile, în urma unui accident rutier cauzat de un sofer aflat în stare de ebrietate.
Aceasta a suferit un accident rutier în 2011, petrecut pe fondul consumului de alcool. „Aveam 19 ani când am suferit accidentul. Veneam de la discotecã cu prietenii mei. S-a urcat la volan un bãiat care nu consumase alcool. La un moment dat, a oprit la un nonstop sã ia tigãri si a urcat la volan o altã persoanã, care consumase destul de mult alcool si care avea permisul suspendat pentru sase luni, pentru cã mai condusese sub influenta alcoolului. O bucatã de drum a condus relativ regulamentar, apoi a pierdut controlul volanului si a intrat într-un parapet. Eu mi-am pierdut abilitatea de a mai merge, prietenul meu a murit pe loc, soferul a fost condamnat la închisoare. Un moment de stupiditate a nenorocit viata a trei oameni, a trei familii. Eu mi-am continuat viata, am continuat facultatea, sunt medic rezident si activez în cadrul Asociatiei Victimelor în cadrul actiunilor de preventie. Cred cã preventia este cel mai important lucru pe care îl putem face, alcoolul si volanul nu se înteleg”, a povestit Bianca-Alexandra Spînu.
O bere consumatã încetineste reflexele si scade abilitatea de apreciere a distantelor
Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui si Asociatia Nationalã pentru Sprijinirea Victimelor si Prevenirea Accidentelor Rutiere au împãrtit participantilor pliante prin care li s-au atras atentia cã nu trebuie sã conducã niciodatã sub influenta alcoolului. Pe o parte a acestora era scrisã o poveste fãrã happy end, despre un sofer care credea cã are imunitate la volan pânã într-un moment când Politia l-a gãsit si i-a fost îngrãditã libertatea. Morala: „VIN? Fãrã masinã. BERE? Fãrã alcool. Drumuri fãrã vinã. Eu sunt în control!”. Pe cealaltã parte a pliantelor au fost trecute date statistice cu privire la consecintele consumului de alcool la volan: „Studiile aratã cã bãrbatul de talie medie se considerã cu 20% mai capabil de a conduce dupã ce a consumat alcool decât este de fapt. Asta în conditiile în care, dupã o bere, reflexele îi sunt încetinite, scade abilitatea de apreciere a distantelor si lipsa de inhibitii poate duce la încercarea manevrelor riscante. Cu o vitezã de 50 km/h, în trei secunde, parcurgi cu masina o distantã de 42,6 m. În doar trei secunde de neatentie, din cauza consumului de alcool, poti reduce un accident care te poate costa viata. Si nu doar pe tine. Sunt atâtea lucruri negative care se pot întâmpla când asociem bãutura alcoolicã cu condusul. Si s-au întâmplat”.