FURTUNÃ ÎN PSD… Se apropie alegerile prezidentiale si creste tensiunea în cel mai mare partid politic din România. Presedintele PSD, Viorica Dãncilã, a anuntat, sâmbãtã, cã fiecare organizatie din tarã va avea de obtinut un scor la alegerile prezidentiale, care urmeazã sã fie fixat, în caz contrar, liderii locali vor trebui sã demisioneze dupã alegeri. Asta înseamnã cã, la Vaslui, Dumitru Buzatu va trebui sã tureze motoarele la maxim si sã tragã de armata celor 61 de primari, care sunt înregimentati la PSD, pentru a obtine un scor care sã-l mentinã în functie. Vorbim de o organizatie judeteanã cu sute de alesi locali si aproape 15.000 de membri de partid, care a luat la alegerile europarlamentare doar 30%, un scor destul de slab pentru PSD Vaslui, probabil cel mai slab din ultimii 30 de ani. Probabil, acum, toatã armata de primari PSD Vaslui va fi pusã la treabã cu adevãrat, altfel unii îsi vor pierde functia si, probabil, si alegerile locale.
Întrebatã dacã organizatiile locale vor avea fixatã o tintã pentru alegerile prezidentiale, Viorica Dãncilã a rãspuns: „Da. Încã nu am stabilit procentul pentru fiecare organizatie, dar acest lucru este un act de normalitate. Atunci când esti ales, îti asumi o responsabilitate. Si cred cã aceastã responsabilitate trebuie sã si-o asume fiecare organizatie, pentru cã nu putem obtine victoria pe care ne-o dorim dacã nu vom avea o implicare a tuturor organizatiilor. Fiecare organizatie judeteanã va avea un target, îsi va asuma acest target, pentru cã asa cum presedintele partidului, conducerea partidului, îsi asumã anumite lucruri, aceastã asumare trebuie sã meargã pânã la nivelul fiecãrei comunitãti”, a explicat Viorica Dãncilã. Întrebatã ce se va întâmpla cu liderii care nu vor atinge obiectivul fixat, Dãncilã a precizat cã „în mod normal trebuie sã îsi dea demisia”. „Atunci când îti asumi un lucru, trebuie sã-l duci la bun sfârsit”, a adãugat presedintele PSD. Povestea ultimelor alegeri europarlamentare a arãtat slãbiciunile de care dã dovadã organizatia PSD de la Vaslui, cea care a fost „controlatã” îndeaproape de USR-PLUS si PNL. Desi are zeci de primari si viceprimari, sute de consilieri judeteni si locali, organizatia lui Buzatu a luat un scor electoral extrem de slab. Surse din interior sustin cã multi primari PSD nici nu s-au implicat pentru a face campanie electoralã partidului, lãsând lucrurile sã se desfãsoare la voia întâmplãrii. Ori, acum vine Dãncilã si spune: „Domnilor primari, domnilor presedinti de organizatii judetene sau de CJ, avem nevoie de voturi, deci puneti osul la treabã!”. Un astfel de mesaj îi va bãga în prizã pe multi dintre primarii PSD, care vor trebui sã se mobilizeze la maxim, pentru a nu avea probleme, dupã europarlamentare. Plus cã multi primari vasluieni vor dori sã acceseze în continuare proiectele cu finantãri guvernamentale, asa cã vor trebui sã se mobilizeze serios, pentru a scoate un rezultat bun pentru PSD.
Opozitia cere ca PSD sã fie aruncat la lada de gunoi a istoriei
RATIONAMENT…În timp ce multe voci din PSD sustin cã Dãncilã ar putea fi candidatul partidului la prezidentiale, în Opozitie se fac diverse calcule. Andrei Caramitru sustine cã dacã Dan Barna si Klaus Iohannis s-ar confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidentiale, ar oferi alegãtorilor posibilitatea unui vot pozitiv, nu a unui vot care sã se îndrepte împotriva unui candidat. „Multã lume e supãratã cã USR/PLUS o sã aibã un candidat, pe Dan Barna, la Prezidentiale. Argumentul lor este cã „spargem votul” opozitiei si cã astfel favorizãm PSD. E o minciunã, este profund neadevãrat. O sã încerc sã le explic logic si rational situatia:
1) Vor fi 2 tururi de scrutin. Conform legii, Iohannis nu poate cîstiga din primul tur. Pentru asta ar avea nevoie de 9 milioane de voturi (50+1 din listele electorale). Cum nu vor participa mai mult de 10-11 milioane de oameni în primul tur, Iohannis ar avea nevoie de 90% din voturi sã fie ales în primul tur. E imposibil;
2) Conteazã cum vrem sã arate Turul 2. Iohannis si PSD (posibil Firea) sau Iohannis si Barna. Vrem PSD sau USR/PLUS în turul 2?
3) Dacã PSD nu intrã în Turul 2 vom vedea o implozie a lor si colaps la locale si parlamentare. Si vom vedea o campanie pe bune – între 2 candidati de dreapta – si vom putea alege în functie de viziunea propusã de fiecare. Nu vom fi – iarãsi – fortati sã alegem un candidat anti-PSD (oricare ar fi el) doar ca sã blocãm PSD-ul.
Deci – logic si normal – e asa: sã votãm toti pe Dan în turul 1, ca sã blocãm PSD-ul si sã îi aruncãm la lada de gunoi a istoriei; în Turul 2: sã fim toti foarte atenti la propunerile fiecãrui candidat. Asa cã, îi rog mult pe prietenii de la PNL sã accepte competitia. Nu se poate sã prefere candidatul PSD în defavoarea celui de la USR pentru Turul 2 (stiu cã e poate mai simplu pentru ei dacã intrã PSD în Turul 2, dar nu e bine pentru România si ar trebui sã aibã mai multã încredere în propriul candidat – e totusi Presedintele României). Sã ne asigurãm cã vine fiecare cu un program, cu o viziune, cu o echipã. Si sã votãm masiv si informat, în functie de preferintele fiecãruia. Si sã nu mai votãm „mesianic”, idolatrizând pe cineva, ci sã votãm propuneri, programe”, spune Caramitru jr. Pânã acum, USR-PLUS nu a avut niciun fel de programe pe care sã le ofere românilor, ci doar mesaje anti-PSD. Dar, despre asta nu se vorbeste prin partidele lui Ciolos si Barna…