spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
29-dec.-2024

Eclipsa partialã de lunã poate fi vãzutã la Observatorul Astronomic din Bârlad!

- Advertisement -

EVENIMENT ASTRONOMIC… În noaptea de 16 spre 17 iulie va avea loc o eclipsã partialã de Lunã. Magnitudinea eclipsei în momentul fazei maxime va fi de 0.6531 sau 65.31%, Luna va intra destul de mult în conul de umbrã al Pãmântului.   Cu prilejul acestui fenomen astronomic, echipa de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, va organiza mai multe activitãti cu scopul popularizãrii si promovãrii astronomiei în rândul publicului.

Eclipsele de Lunã se produc atunci când Pãmântul este pozitionat între Soare si Lunã, umbra planetei noastre ajungând pe suprafata Lunii. Eclipsele de Lunã au loc numai atunci când Luna este în faza de Lunã Plinã, si când aceasta este în apropiere de unul de nodurile sale. Eclipsa din noaptea de 16 spre 17 iulie, va fi ultima eclipsã importantã vizibilã din România în urmãtorii 6 ani. Tocmai pe 7 septembrie 2025, va fi vizibilã din tara noastrã o eclipsã totalã de Lunã. Pânã la data respectivã vor mai fi vizibile încã trei eclipse partiale, dar cu o magnitudine mai micã decât cea din 16/17 iulie. „Eclipsa partialã de Lunã din 16/17 iulie va începe la ora  21:43, când penumbra Pãmântului va atinge suprata Lunii. Eclipsa prin penumbrã nu este spectaculoasã, aceasta fiind vizibilã în conditii mai speciale (fotografic). Eclipsa începe sã fie vizibilã odatã ce umbra terestrã atinge discul Lunii, la ora 23:01. La miezul noptii, discul lunar este eclipsat în proportie de 50%. Faza maximã va avea loc la ora 00:30, când Luna va fi acoperitã în proportie de 65,31% (magnitudinea 0.6531). Eclipsa se va încheia la ora 01:59 (17 iulie 2019).”, a precizat muzeograful Ciprian Vântdevarã pe site-ul Astroinfo.ro.

„În seara zilei de 16 iulie (marti) ora 21:00, vã invitãm la sediul Observatorului Astronomic, str. Republicii nr. 235, la o prezentare publicã, unde o sã vorbim despre eclipsele de Lunã. Între orele 22:00 – 02:00, o sã organizãm observatii astronomice în stradã, în zona parcului <<Victor Ion Popa>> (aproape de statuia sculptorului Marcel Guguianu). Observatiile astronomice din stradã vor fi posibile numai dacã cerul va fi senin!”, a mai precizat Ciprian Vântdevarã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.