spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Pânã în 2021, indemnizatiile a mii de pensionari vasluieni se dubleazã!

- Advertisement -

CALCULE… De la 1 septembrie, punctul de pensie creste la 1.265 lei, desi sunt multe voci care spun cã bugetul actual nu permite aceste cresteri. Asta înseamnã cã un pensionar vasluian care are 2 puncte de pensie, de exemplu, va avea o pensie, începând cu septembrie, de 2.530 de lei. Interesant este cã toate pensiile vor fi recalculate, în cel mai scurt timp, ceea ce este o veste bunã pentru toti pensionarii vasluieni. Ministrul Muncii anuntã cã vor fi demarate procedurile pentru achizitia programului informatic necesar recalculãrii si, în paralel, se va face o analizã pentru a vedea ce personal poate fi detasat. Pensiile vor fi majorate cu aproape 70% pânã în anul 2021. Ca exemplu, un pensionar care primeste acum 1.300 de lei, de la 1 septembrie 2019 va lua 1.494 de lei. Anul viitor, acelasi pensionar va primi 2.087 de lei, iar în 2021 talonul de pensie va arãta suma de 2.194 de lei. În aproape doi ani, pensiile aproape cã se vor dubla, pentru toti pensionarii din judetul Vaslui.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii. Legea prevede o crestere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 si încheind cu 1 septembrie 2021. Astfel, valorile punctului de pensie sunt urmãtoarele: la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei; la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei; la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei. Mai multi lideri ai Opozitiei au declarat, însã, cã legea nu este sustenabilã si cã în urmãtorii ani Guvernul va avea o problemã în acoperirea majorãrilor. Urmeazã si recalcularea tuturor pensiilor, un proces îndelungat. Ministrul Muncii sustine cã, dacã nu era contestatã aceastã lege, procesul recalculãrii pensiilor putea fi unul avansat. “Vom face pregãtirile necesare pentru marea recalculare a pensiilor. Desi am avut contestatã legea la CCR, noi am inclus în bugete mãririle. Chiar si cu aceste majorãri, în 2021, influenta pensiilor în PIB va fi sub media Uniunii Europene”, a declarat ministrul Budãi. Legea prevede cã punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Cresterile etapizate ale punctului de pensie, pânã în anul 2021, sunt: de la 1 septembrie 2019 – 1265 de lei, de la 1 septembrie 2020 – 1775 de lei, de la 1 septembrie 2021 – 1875 de lei. Opozitia acuzã faptul cã nu sunt bani pentru cresterea pensiilor. Fostul presedinte Traian Bãsescu a declarat cã efortul bugetar, prin adoptarea legii pensiilor este unul enorm, iar peste 3 ani, cel târziu, un Guvern va iesi public si va spune cã nu poate sã onoreze aceste sume. „Noua lege a pensiilor, dacã va fi promulgatã, genereazã costuri foarte mari. Pentru 2019 sunt 8,4 mld. Îi imprumutã si îi vor plãti. Pentru 2020, impactul financiar este minus 25 de mld. Suntem în perioada premergãtoare a alegerilor legislative. Îi vor da si vor împrumuta. Grozãvia începe în 2021 când deficitul e 58 de mld. si în 2022 – 81 de mld. Cred cã va veni un guvern care va spune”, a declarat Traian Bãsescu.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, femeile cu trei copii pot iesi mai devreme la pensie

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bãrbati si 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât si pentru bãrbati. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde si perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât si pentru bãrbati. Potrivit legii, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare si care au nãscut 3 copii si i-au crescut pânã la vârsta de 16 ani beneficiazã, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea prevãzutã se adaugã câte un an în plus începând cu al patrulea copil. Reducerea vârstei de pensionare se aplicã si în cazul în care numãrul de copii cuprinde si copii adoptati si crescuti pe o perioadã de cel putin 13 ani. Totodatã, pensionarii de invaliditate încadrati în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizatie pentru însotitor. Cuantumul indemnizatiei pentru însotitor reprezintã 50% din salariul de bazã minim brut pe tarã garantat în platã, în conformitate cu legislatia în vigoare, aferent lunii pentru care se face plata. În cazul pensionarilor încadrati în gradul I de invaliditate care beneficiazã de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurãri sociale, indemnizatia pentru însotitor se acordã numai de cãtre ultimul sistem în care acestia au fost asigurati, potrivit documentului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.