AJUNGE CU NESIMTIREA!… Guvernul Dãncilã anuntã concedieri la stat, dar si o mult asteptatã rectificare bugetarã, la care privesc cu sperantã zeci de primari vasluieni. Sunt unele orase sau comune în judet, cazul orasului Negresti, care au un deficit foarte mare, peste 2 milioane lei, numai în orasul condus de Vasile Voicu. Ca atare, primarii sperã cã sumele de la rectificare vor fi îndestulãtoare pentru a acoperi toate nevoile. Ministrul de Finante a început o amplã analizã în toate institutiile publice. Pânã pe data de 31 iulie va fi gata o analizã a numãrului de angajati din sistemul bugetar. Este vorba despre o analizã care se va încheia pe 31 iulie, atunci când existã riscul ca multi dintre angajatii din sistemul de stat din alte judete sã fie dati afarã, mai putin la Vaslui, unde institutii gen CJ Vaslui functioneazã cu un aparat bugetar supradimensionat, însã de care nu se poate nimeni atinge, fãrã acordul lui Buzatu. „Dacã te-ai pensionat din sistemul de stat, mai lucrezi la stat? Eu spun cã nu. Mergi în privat!”, spune ministrul Finantelor, care anuntã cã taie în carne vie în sistemul bugetar.
Tot la finalul lunii iulie va avea loc si rectificarea bugetarã, despre care însusi Eugen Teodorovici spunea cã va veni cu o serie de concedieri în sistemul de stat, o mãsurã de bun simt pentru cã în momentul de fatã existã mult prea multi în ministere, dar si prea multe ministere. Eugen Teodorovici spunea cã atunci când va prezenta raportul va veni cu o propunere de restructurare a Guvernului astfel încât sã se reducã numãrul de ministere. Pentru scãderea cheltuielilor statului, cei doi oficiali au anuntat cã primele douã tinte sunt angajatii detasati din firme în ministere pe salarii mari, precum si pensionarii care lucreazã la stat.
Pensionarii MAI nu mai au ce cãuta în aparatul bugetar, asta cer vasluienii
„Sunt foarte multe persoane, pe unele dintre ele le stim, pe altele le aflãm acum când facem analiza fiecãrui minister, persoane care sunt detasate de la societãti comerciale. Dacã e angajat de trei zile pe salariul de prim-ministru, detasarea se face pe salariul din societate. Aceste lucruri nu le mai putem accepta. Vom cere detasãrile de la fiecare minister în parte, pentru cã nu e corect si nu e un mod constructiv de abordare”, spune premierul Dãncilã. Premierul a mai spus cã vor fi verificate si entitãtile din cadrul unor ministere care au mai multi sefi decât angajati, dar si cã va cãuta solutii sã transfere povara salariilor cãtre consiliile judetene pentru „unitãtile din teritoriu”: „De sãptãmâna viitoare vom lua fiecare minister în parte, vom analiza toate aceste lucruri si vom vedea cum putem descentraliza si sã lãsãm unitãtile din teritoriu în subordinea consiliilor judetene si sã apropiem decizia de cetãteni”. La rândul lui, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a prezentat mãsuri care ar putea fi adoptate pentru acoperirea deficitului bugetar. Una dintre ele ar fi interdictia ca pensionarii sã lucreze la stat. Sã ne amintim cã, la sfârsitul anului 2008, Guvernul Boc a emis o ordonantã de urgentã pentru interzicerea cumulãrii pensiei cu salariul de la stat. Ordonanta a fost declaratã însã neconstitutionalã de cãtre judecãtorii Curtii Constitutionale. În februarie 2019, deputatul PNL de Alba, Florin Roman, a initiat un proiect de lege pentru reglementarea cumulului pensiilor cu cîstigurile salariale. Roman a explicat cã sunt vizati cei care ies la pensie din institutiile de stat, mai ales din cele din subordinea MAI, si se angajeazã din nou la stat. Potrivit proiectului, indiferent cât de mare ar fi pensia unei persoane care este angajatã în acelasi timp si la stat, nivelul acesteia va fi limitat la echivalentul unui salariu minim pe economie. Discutia este importantã în contextul unui fenomen îngrijorãtor în România: un mare numãr de fosti angajati ai MAI, mai ales unii care au avut functii de conducere, au fost reangajati la stat imediat dupã ce au iesit la pensie. La nivel local, acestia sunt angajati la primãrii, la Institutia prefectului, în institutiile deconcentrate sau la consiliul judetean. Florin Roman spune cã potrivit studiului de impact pe care l-a fãcut înainte de a redacta proiectul de lege, aproximativ 100.000 de oameni sunt atât pensionari, cât si angajati la stat.