Sursa foto: Emilian Mitrea
INVITAT… Regizorul premiat la Cannes, Cristian Mungiu, a stat de vorbã cu vasluienii în cadrul Caravanei Zilele Filmului Românesc. Acesta le-a povestit cum a început cariera sa, motivele pentru care organizeazã acest eveniment în tarã si ce directii i-ar plãcea sã vadã în cinematografia româneascã. De asemenea, regizorul a rãspuns curiozitãtilor vasluienilor, care i-au adresat întrebãri despre cât se câstigã în cinematografie si care este cel mai mare vis. „Cea mai grea întrebare care mi s-a pus este: câti bani am câstigat în toatã cariera, pânã acum? Dacã nu mã întrebati asta, e perfect, pot sã vã rãspund la orice”, i-a atentionat regizorul înainte de sesiunea de întrebãri.
„Vã multumesc pentru cã sunteti în aceastã searã aici”, asa si-a început discursul regizorul Cristian Mungiu, care a mãrturisit apoi si misiunea sa profesionalã: „atunci când scriem scenariul si facem filmul ne gândim la dumneavoastrã fãrã sã vã fi cunoscut, sperãm cã veti fi în salã si veti asista la ceea ce am vrut noi sã vã propunem. Îmi pare foarte bine sã vãd în aceastã searã spectatori de vârste diferite, duc dorul perioadei când cinematograful era foarte popular pentru oameni de toate vârstele. Veneau si tineri care se tineau de mânã în sala de cinema, veneau si oameni adulti care îsi doreau sã se relaxeze dupã o zi de muncã…
Îi multumesc domnului primar cã ne-a ajutat sã facem acest eveniment în oras, ne dorim sã-l facem cu o oarecare constantã, sã vã aducem povesti frumoase pentru cã, înainte de orice, cinematograful e bun prilej de întâlnire cu celãlalt, de discutie, de schimb si de petrecere frumoasã a timpului liber”.
„Dacã esti un bun tehnician pe partea de sconstructie decor, poti sã ajungi sã câstigi mii de euro într-o lunã”
Regizorul a adus în discutie si situatia cinematografelor din judet, aflate într-o stare avansatã de degradare: „aveti aici, în Vaslui, douã foste cinematografe care, din ratiuni procedurale, nu au putut fi încã reatasate orasului. Eu cred cã dacã dumneavoastrã veti arãta cã este nevoie, domnul primar, când vor fi câstigate, va putea sã le transforme în centre de petrecere a timpului liber, de vizionare de piese de teatru, de filme, de lucruri care vã fac plãcere, dar e important sã vã exprimati aceastã dorintã, sã veniti întotdeauna când se organizeazã astfel de evenimente, eventual sã-i bateti la usã si sã-i spuneti ce nevoie aveti la nivel de culturã, pentru cã mie mi se pare cã existã deschidere în aceastã parte a tãrii…”. În cadrul sesiunii de întebãri, vasluienii au fost curiosi sã afle câti bani se câstigã din cinematografie si de ce evenimentul promoveazã doar filme românesti, nu si strãine. „Ca în orice profesie, câstigi în functie de nivelul la care ajungi. Dar existã si posibilitatea ca la 18 ani, dacã vii sã te angajezi pe un platou de filmare fãrã sã cunosti vreo meserie, sã te specializezi pe loc si sã câstigi mai mult decât îti inchipui. Avem un corp de oameni care lucreazã în partea tehnicã a cinematografului care sunt în acest moment foarte bine recompensati. Dacã esti un bun electrician la film sau un bun tehnician pe partea de scenografie/constructie decor, poti sã ajungi sã câstigi mii de euro într-o lunã, dar trebuie sã stii cã în acest domeniu câstigi când faci un film. Dacã faci douã filme pe an, câstigi de douã ori. Nu e o muncã în care esti angajat cu carte muncã si ai un salariu constant. Cât despre despre Caravana Zilelor Filmului Românesc… Se numeste asa pentru cã am vrut sã compensãm aceastã lipsã de cinematografe si lipsa filmului românesc în multiplexuri. Vrem sã dãm publicului român posibilitatea de a vedea si filme românesti, în plus, eu cred foarte mult cã ceea ce conteazã în cinematografie este diversitatea. Nu e nicio problemã dacã copiii din aceastã salã merg sã vadã Spiderman, Superman, filme cu supereroi, dar eu cred cã experienta lor este mai complexã si mai completã dacã vãd si filme cu o problematicã care-i priveste, cu români, cu povesti importante, tocmai de aceea, când aveti o poveste interesantã, sã mi-o trimiteti si mie, pentru a putea scoate la ivealã alte povesti mai interesante care nu au beneficiat pânã acum de atentia publicã”, a explicat Cristian Mungiu.
„Am obtinut ceva important prin cinema: o cantitate de vesti bune despre România”
De asemenea, acesta a povestit si începuturile sale în cariera de regizor. „Debutul meu a stat sub semnul norocului. Când am terminat scoala de cinema, s-a nãscut prima lege a cinematografiei dupã cãderea comunismului. La un moment dat, a venit un producãtor în Facultatea de Film si a întrebat dacã sunt studenti care au un scenariu ce ar putea fi filmat imediat. Am rãspuns cã eu, si vreme de trei ani de zile am câstigat toate concursurile pentru scurtmetraj organizate de Centrul National al Cinematografiei. Pe vremea aceea, se aloca o singurã primã pe an, eu le-am luat pe primele trei si în felul acesta am început sã trãiesc din ceea ce câstigam în cinematografie. Apoi am trecut la primul meu lungmetraj si cariera mea a mers destul de legat, în sensul cã am avut multe momente bune si potrivite. Acum, la nivel de cinema, mi-as dori sã existe douã directii distincte: un cinema popular, pe care sã-l poti aduce într-o salã, sã stii cã oamenii se amuzã, cã e un cinema de divertisment, si cinematograful în care ne-am manifestat noi, adicã cinematograful important ca artã, ca exprimare, ca optiune esteticã, pentru care ne-am fãcut cunoscuti si am obtinut rezultate bune în ultimii 10-12 ani. Am obtinut ceva important prin cinema: o cantitate de vesti bune despre România prin filmele fãcute, care au echilibrat într-o perioadã nu foarte fericitã din România, cantitatea de vesti despre români ce erau pe primele pagini de ziare. Dacã dati cãutare pe google despre România veti observa cã majoritatea stirilor sunt din sport si artã. Acesta este si motivul pentru care cred cã evenimentele de tipul Caravana Zilelor Filmului Românesc trebuie continuate si promovate”.