CONCLUZII… S-a scris pe larg despre prima vizitã a Maiei Sandu, în calitate de premier al R. Moldova, în Bucuresti, acolo unde s-a întâlnit cu presedintele Iohannis, cu premierul Dãncilã si cu liderii de partide. Fin observator al vietii politice, senatorul ALDE de Vaslui, Ion Hadârcã, crede cã, în urma acestei vizite, „se impun unele precizãri si reconsiderãri de substantã”. „În ciuda unor trecãtoare eclipse politice, subiectul se cere a fi mereu pe agenda zilei, cu atât mai mult cã astãzi Republica Moldova se aflã la un nou început. Un început timid, firav si incert, dacã privim atent componenta politicã nefireascã asezatã la baza acestui început. Douã forte politice – Blocul ACUM si Partidul Socialistilor – cu valori politice si orientãri geopolitice diametral opuse, s-au unit la mijlocul lunii trecute cu scopul opririi dezmãtului oligarhic si al debarcãrii de la putere a regimului construit pe marea coruptie care capturase statul. I-a unit întelegerea cã, dacã regimul oligarhic era lãsat sã guverneze încã un ciclu electoral, Republica Moldova risca sã se transforme într-un dezastru economic, social, politic, dar si demografic”, considerã senatorul ALDE.
Marile furturi, urmate de mari exoduri ale populatiei, anularea voluntaristã a rezultatelor alegerilor din primul mandat au pus începutul acestui dezastru, explicã senatorul Hadârcã. „De unde putem conchide cã alianta atipicã dintre douã forte politice cu valori si interese total opuse s-a produs sub imperativul urgentei, într-o situatie de fortã majorã care trebuia solutionatã. Propria-mi experientã în calitate de lider al unui partid parlamentar care a initiat în 2013 lupta împotriva regimului odios în devenire, confruntarea directã cu el mai ales în problema concesionãrii ilegale, în total dezacord cu interesele strategice nationale, a Aeroportului International Chisinãu, mã fac sã afirm cã atât stringenta, cât si riscul au fost oportune. Doar ele au putut forta liantul de moment al celor douã forte politice aparent neconciliante cu care, mare minune, au fost de acord si Statele Unite ale Americii, si Uniunea Europeanã, dar si Federatia Rusã – actori internationali necooperanti de ceva vreme”, scrie senatorul vasluian.
„Cât va dura aceastã cununie fortatã?”
„Întrebarea este cât va dura aceastã „cununie fortatã” si ce nãnãsie se va reusi în rãstimpul acordat de incredibila conjuncturã. Vor reusi partidele pro-europene „în luna de miere” sã promoveze reforme reale si sã repunã Republica Moldova pe terasamentul pãrãsit al dezvoltãrii europene? Ori, din contra, va reusi Partidul Socialistilor sã-si adjudece, asa cum se observã, meritele scoaterii din joc a fostului sãu partener oligarh, fugit rusinos din tarã, apoi sã coboare Republica Moldova pe o mult mai micã orbitã a interesului geopolitic rusesc? Se parcurge, în fond, un timp contracronometru în care fiecare actor extern vrea sã puncteze cât mai eficient. Sãptãmâna trecutã, Federatia Rusã si-a trimis din nou emisarul în temã, Dmitrii Kozak, autorul ideii „federalizãrii”, la Chisinãu, iar o delegatie a Parlamentului Republicii Moldova în frunte cu socialista Greceanâi zilele trecute a fost primitã cu fast în Duma rusã. În aceeasi perioadã, Ministrul de Externe al Republicii Moldova a fost într-o vizitã-fulger la Washington, iar la începutul acestei sãptãmâni s-a aflat la Bucuresti, la invitatia omologului sãu, Teodor Melescanu. Am vãzut cã ieri la Bucuresti s-a aflat o impunãtoare delegatie -guvernamental- parlamentarã în frunte cu liderii Blocului ACUM, prim-ministrul Maia Sandu si viceprim-ministrul Andrei Nãstase, însotiti de ministri si deputati. Este tocmai momentul sã ne întrebãm, dar care este rolul si locul României în aceastã operã. Cu ce poate ea contribui la consolidarea sistemul democratic în Republica Moldova, la sporirea sanselor de cîstig a fortelor politice pro-europene si pro-românesti. Conjunctura pare a fi favorabilã resetãrilor de substantã. Fiindcã Partidul pro-rus al Socialistilor lui Dodon este un oponent bine deslusit politic de populatia de optiune majoritar-pro-europeanã care în mod traditional si în numãr din ce în ce mai mare se consolideazã în lupta contra lui. La rândul sãu Partidul Democrat a speculat în interes meschin optiunea proeuropeanã, a distrus statul de drept si a viciat pânã aproape sã dizolve sensul exercitiului democratic electoral, iar prin activitãti hibride, prin corupere si santaj a fragmentat pânã la anihilare factorul politic pro-românesc unionist”, afirmã Hadârcã.
Fantoma lui Plahotniuc bântuie peste R. Moldova
Optiunea Blocului ACUM de a face o aliantã, fie si temporarã, dar nefireascã cu Partidul Socialistilor a limpezit întrucâtva orizontul politic în Republica Moldova, mai spune parlamentarul ALDE de Vaslui. „Unionismul fals, speculativ, tipãtor si distorsionat, girat în spatiul public din Republica Moldova si finantat discret de oligarhul Plahotniuc, va dispare. Fortele pro-europene si unioniste sincere se vor desprinde din zona difuzã a manipulãrilor la care a fost supus acest esichier foarte important, cu dorinta de a se manifesta în toatã puterea lor realã. Dorim sã credem cã si la Bucuresti s-a produs limpezirea. Sperãm cã fortelor politice bucurestene le este clar cine ce reprezintã în Republica Moldova. Fuga liderului unui partid considerat pânã mai ieri aici partener politic de nãdejde trebuie sã genereze o reconsiderare fundamentalã a felului în care partidele din România si Republica Moldova convin sã coopereze. La baza acestor relatii trebuie sã fie pus, în primul rând, respectul reciproc pentru valorile democratice si pentru statul de drept – valori europene inamovibile – apoi si devotamentul fatã de interesul national, nicidecum relatiile speciale ori chiar cele pecuniare dintre liderii partidelor”, este de pãrere Ion Hadârcã.
Se întrezãresc, pe termen mediu, alegeri anticipate în Basarabia
„La acest nou-început al Republicii Moldova, dar si al relatiilor speciale, privilegiate si frãtesti dintre cele douã state românesti, vrem ca România sã se implice mult mai mult si pe toate planurile în ameliorarea stãrii democratiei în Republica Moldova. Prioritãtile care ar fi în acest context? Deblocarea suportului financiar, european si românesc, necesar stabilizãrii institutionale si macroeconomice pentru o entitate statalã aflatã în pragul colapsului; deblocarea pietelor pentru produsele moldovenesti; accelerarea integrãrii sistemelor energetice (Gazoductul Iasi-Ungheni, liniile de tensiune înaltã), puncte vamale comune, poduri si drumuri europene etc… Evident, nu putem vorbi aici de proiecte pe termen lung, aceastã aliantã „struto-cãmileascã” dintre Blocul pro-europeean ACUM si Partidul pro-rus al socialistilor, nicidecum nu seamãnã a fi una pe termen lung. Rãmân n continuare multe semne de întrebare, care asteaptã fãrã zãbavã rãspunsuri clare si univoce. La orizontul politic apropiat al Republicii Moldova licãresc alegerile anticipate si credem cã numai ele (în noile conditii ale reformei sistemului electoral) vor limpezi definitiv situatia si viitorul Republicii Moldova”, mai apreciazã senatorul Hadârcã.