spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Profesorii vasluieni, despre a doua probã scrisã la BAC: “putem vedea multe note de 10”

- Advertisement -

EXAMEN… “Subiectele au fost de difcultate medie, putem vedea multe note de 10”. Aceasta este concluzia profesorului de matematicã Adrian Talasman despre subiectele pe care le-au avut de rezolvat absolventii de liceu ce au sustinut ieri a doua probã scrisã la Bacalaureat – cea obligatorie a profilului. “La matematicã, subiectele au avut o dificultate medie. Cei de la profilul Matematicã – Informaticã cred cã vor obtine multe note de 10, în schimb, la cei de la Stiinte al naturii, nu cred cã vor fi prea multe, pentru cã au avut o cerintã care implica anumite detalii”, a explicat profesorul Adrian Talasman. “Din punctul meu de vedere, subiectele u fost “simpatice”. Trebuia sã fii putin atent sã nu pici în anumite capcane, dar în rest au fost calcule line”, a declarat olimpicul Andrei Bordeianu de la Liceul “Mihail Kogãlniceanu”.

Absolventii clasei a XII-a, profil Real, au avut la proba obligatorie a profilului subiecte la Matematicã, fie de categoria M1, fie de categoria M2 sau M3. La M1, la primul subiect elevii au primit o intersectie de functie, o probabilitate, un exercitiu de identitate trigonometricã si un exercitiu în care sã arate cã un numãr e întreg. La al doilea subiect au primit o matrice, sã calculeze determinantul si un polinom, iar la al treilea subiect au primit un exercitiu prin care sã facã monotonia unei functii si o integralã. “Subiectele sunt mult mai lejere decât modelele publicate, au avut o dificultate medie. As putea spune cã cei de la Stiinte ale naturii (SN) au avut o cerintã mai dificilã, la subiectul III, exercitiul 1, punctul c). Dar în rest, a fost ok. Cei de la Matematicã-Informaticã (MI) chiar au avut subiecte liniare, pe linia ce se doreste – se dã acceptabil, sã fie promovabilitatea mai mare, sã fie treaba bunã, pentru cã dacã se dã mai greu, vor fi rezultate mai slabe. La SN, notele 10 nu cred cã vor zburda, vor fi mai putine, dar la MI, putem vedea multe note de 10. Copiii foarte buni sau cei care au învãtat constant, cred cã vor putea lua 10 fãrã probleme. La SN este acea cerintã, care ar fi putut sã le dea putine bãtãi de cap în sensul cã implica mici detalii pe care ei trebuiau sã le scrie. Depinde de cât de mult au scris ei pentru a-l convinge pe corector sã le dea punctajul maxim”, a explicat profesorul Adrian Talasman.

Elevã: “nu a fost nimic complicat, totul a fost de nivel mediu”

Opinia profesorului a fost împãrãsitã si de elevii care s-au pregãtit constiincios pentru acest examen. “Subiectele au fost usoare, nu a fost nimic complicat, totul de nivel mediu. A fost nevoie de putinã atentie, dar în rest consider cã orice elev care s-a pregãtit pentru proba aceasta, putea rezolva exercitiile. Atmosfera a fost relaxatã, pentru mine cel putin. Nu am avut emotii prea mari si probabil la acest lucru au contribuit si supraveghetorii care erau si ei foarte calmi. Urmeazã sã sustin admiterea la Facultatea de Medicinã din Iasi, prin urmare BAC-ul va reprezenta 10% din media finalã. Un procent mic, dar care poate face, totusi, diferenta”, a declarat Adina Munteanu, absolventã a profilului Stiinte ale naturii.

Elevã: “eseul de la subiectul III mi s-a pãrut putin mai… inedit”

Cei de la profilul Uman au dat examenul la istorie. Ei au avut de rezolvat mai multe cerinte pornind de la un text despre comunism si Uniunea Sovieticã la subiectul I. La subiectul III, elevii au avut de scris un eseu pe tema spatiului românesc în perioada Evului Mediu. “Subiectele mi s-au pãrut în regulã, doar cã eseul a fost putin mai… inedit, sã zicem, fiindcã am avut eseu din douã lectii: Autonomii locale si institutii centrale, plus relatiile internationale din secolele XV-XVI. A fost bine cã erau lectii succesive, însã în anii anteriori stiu cã se dãdea dintr-o singurã lectie eseul. În rest, a fost bine, la primul subiect am avut comunismul, la al doilea revolutia de la 1848. Pânã când au venit subiectele, a fost o atmosferã destinsã, am vorbit, am glumit. Supraveghetorii au fost ok, ne-au instruit, ne-au pus sã semnãm liste si, dupã ce au împãrtit subiectele, a fost liniste deplinã trei ore. La UNATC, unde vreau eu sã dau mai departe, se intrã pe bazã de admitere, dar stiu cã se face si un clasament cu media de la BAC, în caz de egalitate între candidati. Dar desi nu conteazã atât de mult pentru facultatea la care aplic, tot vreau o medie mare la bac, numai asa, pentru propriul orgoliu presupun. Si ca sã valorific, bineînteles, toti anii de liceu în care am învãtat”, a declarat Ramona Gherasim, absolventã a profilului Filologie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.