spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Marii poeti, provocare pentru liceeni

- Advertisement -

EXAMEN… “Din bube, mucegaiuri si noroi”, absolventii de clasa a XII-a au fost nevoiti sã facã teze cât mai bune, la prima probã, cea de Limba Românã, a examenului de Bacalaureat! Rimele însã, la care multi nu se asteptau, au fost o provocare. Calculele potrivit cãrora, dacã anul trecut s-a dat la Bac genul liric, acum posibilitatea ar fi redusã, au fost date peste cap. O spun chiar olimpicii Husului, elevii care, practic, nu ar fi avut nicio problemã, în fata oricãror subiecte. “Elevii de clasa a XII-a fac adesea tot felul de previziuni, dar, e adevãrat, poeziile nu erau printre cele mai discutate de noi”, a spus Ioana Adelina Ralea, olimpica de la “Cuza Vodã”. “Mie, poezia lui Bacovia, “Plumb”, mi-a fost cea mai urâtã poezie. Dar tocmai de asta am învãtat-o cel mai bine. Multi colegi nu s-au asteptat deloc la genul liric. Eu m-am asteptat”, spune Paul Latu, olimpicul de la Colegiul Agricol. Liceeni au mai spus cã supravegherea a fost strictã si nici vorbã de vreo sursã de inspiratie prin clase. “Nici cu servetele nu am avut voie! Mie mi-a luat si eugeniile din buzunar”, a povestit, amuzat, unul dintre candidati.

Realistii de la Colegiul National “Cuza Vodã” Husi nu au fost pusi în încurcãturã de marii poeti ai neamului, însã pânã si ei recunosc faptul cã, la bursa supozitiilor, genul liric era cel mai putin invocat. “Nu mi s-a pãrut foarte greu, în sensul cã subiectele 1 si 2 au fost accesibile, opinie pe care o împart toti colegii mei. Cât despre subiectul 3, desi mã asteptam mai mult la o operã epicã, eu am avut si câteva bãnuieli în privinta poeziei, deci nu mã pot declara tocmai surprinsã. Chiar m-am bucurat când am vãzut subiectele. Într-adevãr, au fost multe zvonuri cum cã ar cãdea Caragiale sau basmul ori nuvela, asa cã, din pãcate, unii au fost nepregãtiti pentru genul liric. Majoritatea însã cred au stiut sã scrie si la subiectul nr. 3. În absamblu, ne asteptãm la vesti bune, dupã afisarea rezultatelor”, a spus Simona Alexandra Dinu, sefa de promotie de la Colegiul National “Cuza Vodã” Husi.

“Elevii de clasa a XII-a fac adesea tot felul de previziuni”

“În ceea ce priveste subiectul al treilea, cel care viza genul liric, nu pot sã spun cã a surprins, cãci cei care învatã se asteaptã la orice si sunt pregãtiti pentru orice. Bine, elevii de clasa a XII-a fac adesea tot felul de previziuni, fiecare crede cã “picã aia, aia sau aia”, dar, e adevãrat, poeziile nu erau printre cele mai discutate, pentru cã s-a tot dat în anii trecuti. Dar, pânã la urmã, dacã noi am învãtat si am fost pregãtiti, sã stiti cã nu ne-a surprins într-un mod care sã ne dezavantajeze. Acum, personal vorbind, Blaga este poetul meu preferat dintre cei pentru Bacalaureat, asa cã Blaga am ales si sper sã fi fãcut bine”, a spus Ioana Adelina Ralea, eleva distinsã cu Premiul de Excelentã al Colegiului National “Cuza Vodã” Husi, pentru toate premiile aduse în zestrea scolii, în cei patru ani de liceu.

Poezia  ”Plumb” mi-a fost cea mai urâtã poezie! Dar de asta am si învãtat-o cel mai bine”

Paul Latu, elevul de la Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir, cel care a luat locul I, pe tarã, la Olimpiada de Agronomie, recunoaste cã l-a scos din impas tocmai poezia pe care o “urãste” cel mai mult, “Plumb”, de George Bacovia. “Subiectele au fost destul de flexibile. Subiectul nr. 1 a fost destul de ok, cerintele au fost usoare. La subiectul nr. 2 trebuia sã precizãm perspectiva narativã a unui text. La subiectul nr. 3 m-am asteptat la Bacovia, fiindcã l-am învãtat cel mai bine, dar nu pentru cã îmi plãcea, ci pentru cã poezia “Plumb” îmi era cea mai urâtã. N-am înteles-o, nu mi-a plãcut. Dar tocmai de asta am zis s-o învãt cel mai bine. Si, când am vãzut la subiectul nr. 3 Bacovia si Blaga, am zis, gata, de ambitie, pe Bacovia îl aleg. Si “Plumb” scriu! De ce mi-a fost urâtã aceastã poezie, de asta am zis s-o scriu cel mai bine! Si asa am fãcut”, a povestit, amuzat, Paul Latu, dupã sustinerea probei. Nu a avut probleme nici Florentina Pãcuraru, sefa de promotie de la Colegiul Agricol: “Au fost usoare subiectele. Unii au spus cã, într-adevãr, nu se asteptau sã fie “poezie” anul acesta, cãci a fost anul trecut, dar, în rest, au zis cã nu li s-a pãrut greu. Sperãm la note mari”.

Restrictii: elevii nu au avut voie cu apã, servetele si nici… eugenii!

În ceea ce priveste corectitudinea examenului, anul acesta liceenii au spus cã este exclus orice intentie de copiere. Atât la “Cuza Vodã”, cât si la Colegiul Agricol, absolventii si-au vãzut de treabã. “Au prins fricã de anul trecut si nimeni nu s-a miscat mãcar”, au spus elevii. “Au fost restrictii foarte mari. Nu ne-au lãsat nici cu apã adusã de noi, nici cu servetele în bancã, nici mãcar cu creioane. Apã ne-au dat ei, ceea ce a fost foarte bine si am apreciat. Eu am avut în buzunar trei eugenii si mi le-au luat. A fost un domn supraveghetor de treabã, care mi-a spus clar cã nu e voie. Mi-a luat eugeniile, servetelele si apa. Si creionul mi l-a luat. Am râs un pic pe treaba asta. Domnul supraveghetor chiar mi-a spus “hai, Mos Crãciun, ce mai scoti de prin buzunare?”. Era un om corect si îsi fãcea datoria. Pur si simplu, mi s-a pãrut cã totul a fost foarte strict anul acesta si nu cred cã cineva a copiat. Totul a fost pe bune si notele vor arãta cât si cum a putut face fiecare, cu mintea lui”, a spus Paul Latu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.