SÃRBÃTOARE… De ziua Sfintilor Petru si Pavel, la Catedrala Episcopalã a Husilor au venit în jur de douã mii de credinciosi. Dupã slujba impresionantã, Episcopul Ignatie a avut pentru cei prezenti un mesaj, ca o lectie de smerenie: “Nu vã merit! Nici noi (preotii, n.r.) nu suntem asa de buni, avem si noi neputintele noastre, dar ne încurajeazã faptul cã ne iubiti”. Ierarhul Husilor a sesizat faptul cã tot mai putini credinciosi le pun copiilor numele de Petru sau Pavel, astfel cã a venit cu o provocare cu totul neasteptatã pentru tinerii pãrinti: “Primul nume de Petru si de Pavel dacã îl veti da, mã angajez sã vin si sã fac botezul”, a spus Episcopul Ignatie, stârnind zâmbete si reactii admirative. De asemenea, remarcabil a fost si mesajul IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei. “Vlãdicule, vã iubim mult”, i s-a adresat Preasfintitului Ignatie, în finalul unui discurs în care a vorbit despre frati si despre Unire. Organizarea evenimentului a fost una lãudabilã. Toti credinciosii au primit sticle cu apã pe toatã durata slujbei, iar în final, fiecare a primit un pachet cu alimente, iar copiilor, în special, le-au fost împãrtite 600 de înghetate.
“Este un mare dar de la Dumnezeu si de la Sfintii Apostoli Petru si Pavel, cã ne-au învrednicit sã ne bucurãm si sã ne regãsim pret de câteva ceasuri linistea si pacea, starea de frumos a sufletului nostru, prin participarea la sfanta si dumnezeiasca Liturghie, prin împãrtãsirea cu trupul si sângele lui Hristos”, le-a transmis Episcopul Husilor, credinciosilor prezenti în curtea Catedralei. Vremea frumoasã si slujba tinutã de cinci ierari ai Bisericii Ortodoxe Române i-a adus pe oameni împreunã, iar cei care nu au ajuns, au putut privi transmisia online integralã, realizatã de Doxologia.ro, unde s-au înregistrat peste 26.000 de vizualizãri. “Noi venim la slujbã, la Liturghie, ca sã devenim oameni frumosi, oameni buni. (…) Vã multumesc dumneavoastrã, care aveti rãbdare, care aveti foarte multã dragoste. Si dumneavoastrã sunteti florile noastre, cele mai minunate. Doar sã ne apropiem de dumneavoastrã, cu discretie, si sã vã luãm mirosul sufletului. Asta trebuie sã facem noi, preotii, fatã de dumneavoastrã. Cã eu am mai spus – sigur cã poate nu-i chiar obisnuit sã auzi din gura unui Episcop, dar eu vorbesc de mine: nu vã merit! Si nici dragostea dumneavoastrã. Nu suntem noi chiar asa de buni si nici eu nu-s asa de bun. Avem si noi neputintele noastre, dar ne încurajeazã cã dumneavoastrã ne iubiti, cã aveti rãbdare. Ne mai si întelegeti când ne mai poticnim, cã nu suntem perfecti si, desigur, împreunã încercãm sã trãim frumos credinta. Cu noblete, cu delicatetea necesarã. Le multumesc preotilor de la parohii, care au venit de bunãvoie si nesiliti de nimeni, cã asa i-am rugat sã vinã. Nu i-am fortat, sã stiti. Cã pãrintele Sofronie ne spune asa: tot ceea ce este fãcut din drasgoste, are valoare vesnicã, iar ce nu-i fãcut din dragoste, ci e fortat, nu are valoare vesnicã. De aceea eu vã multumesc, asa cum am fãcut-o de câte ori ne întâlnim. Si cum am fãcut-o si în ziua intronizãrii, acum 2 ani de zile. Vã multumesc asa cum îmi multumea si mie o bãtrânicã sfântã, la care mergeam sã o împãrtãsesc. “Pãrinte, sã vã multumeascã Dumnezeu, cã eu nu sunt vrednicã sã vã multumesc. Si sã vã pupe Dumnezeu sufletul”, a spus Preasfintitul Ignatie, Episcopul Husilor.
Rãmãsag episcopal: “Primul nume de Petru si de Pavel dacã îl veti da, mã angajez sã vin si sã fac botezul”
Pãstrându-si propria traditie, pe care a instaurat-o chiar de la prima slujbã tinutã în judet, P.S. Ignatie a tinut sã ofere buchetul de flori, pe care l-a primit, la rându-i. A vrut sã fie cineva care sã poarte numele Petru sau Pavel. “As vrea sã dãruiesc acest buchet unei mãmici care sã aibã o fetitã sau un bãietel, care sã poarte numele Petru, Petruta…”, a spus Ierarhul. Cum, în toatã marea de oameni, nu s-a gãsit niciun copilas care sã poarte aceste nume, Episcopul Husilor le-a lansat tinerilor pãrinti o provocare neasteptatã: “Numele de Petru este cam pe disparitie. Pavel si mai mult. Doar preotii mai dau numele acestor doi sfinti copiilor lor. M-as bucura sã dati numele acestor doi sfinti si primul nume de Petru si de Pavel dacã îl veti da, mã angajez sã vin si sã fac botezul. Sã ne ajute Dumnezeu si sã ne bucure”.
Mitropolitul Basarabiei, la Husi: “Vlãdicule, vã iubim mult”
Un moment sensibil a fost cel al ierarhilor din Basarabia. Preasfintitul Antonie, Episcop de Bãlti, a adus o candelã, simbol de luminã si unirea Barasabiei cu România, pe care a dãruit-o Episcopiei Husilor, iar IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, a spus limpede cã “Basarabia este pãmânt românesc”. “Cineva a rãmas vinovat pentru aceea cã Basarabia nu este a României. Stiu cã noi, chiar dacã venim mai rar în tarã – cã si acolo e tot tarã, si acolo-i România, noi stim cã fratii nostri sunt în aceastã parte. Cred cã si multi de aici stiu cã acolo sunt fratii nostri. Visãm întotdeauna cã ne vom uni, într-un moment, într-un timp pe care Dumnezeu, probabil, ni-l va trimite, ca sã fim iarã o tarã împreunã si un popor român demn si binecredincios. Vã multumim foarte mult si Doamne ajutã!”, spus IPS Petru. Cu cãldurã, s-a întoprs cãtre Episcopul Husilor, cãruia i-a spus: Vlãdicule, vã iubim mult”