GHINION… Unul dintre elevi s-a întors din Japonia cu piciorul bandajat. Din cauza presiunii atmosferice si a faptului cã a mers foarte mult pe jos, i s-a umflat piciorul si a avut nevoie de îngrijiri medicale. „Este posibil sã fie vorba de o afectiune reumaticã mai veche, dar când va ajunge acasã, va face mai multe investigatii medicale”, ne-a declarat directoarea liceului la care învatã elevul.
SUPÃRATI… „Eu nu plec cu copiii ai cãror pãrinti stau morcoviti acasã si vor sã-i dãdãceascã de la distantã. Dacã nu vã convine, vã luati banii înapoi si asta este”. Când au auzit aceste cuvinte de la Iulian Ghinoiu, organizatorul de excursii care a abandonat pe aeroport peste 80 de elevi, mai multi pãrinti au vrut sã nu-si mai lase copiii sã plece cu el. Au cedat, însã, la insistentele acestora, iar acum regretã, pentru cã nu stiu când îsi vor mai vedea banii înapoi. „Toti plãtiserãm excursiile, chiar si un copil care se hotãrâse de curând sã meargã, trimsese CV-ul, fusese acceptat si dãduse toatã suma. Noi dãdusem banii din martie. Este un contract semnat în acest sens, vom vedea cum ne vom organiza pentru a ne recupera banii”, a declarat mama unui copil din Vaslui, care trebuia sã plece pe Coasta de Azur la începutului lunii august.
De-a lungul timpului, din Vaslui, mai multi elevi cu rezultate bune la învãtãturã au plecat în excursii în strãinãtate prin intermediul Asociatiei Tineri Parteneri, condusã de Iulian Ghinoiu. Aproape toti au dat referinte bune celor care se arãtau interesati de o eventualã tabãrã în afara tãrii. „Nu stim cum s-a putut întâmpla asa ceva (n.r. ca mai multi elevi sã fie abandonati pe aeroport). Am prieteni care au cãlãtorit de mai multe ori cu aceastã asociatie si nu au pãtit nimic. Eu trebuia sã plec pe 11 iulie în Italia, adicã în Milano, Verona si Pisa. Am plãtit 390 de euro, sumã în care erau incluse zborul, cazarea, micul dejun si trasportul cu autocarul la obiectivele turistice. În plus, am mai plãtit 120 de euro pentru obiectivele turistice pe care trebuia sã le vizitãm. Acum nu cred cã vom mai pleca. Vrem sã ne recuperãm banii si dacã nu se va putea printr-o cale amiabilã, vom actiona în instantã”, a declarat o elevã olimpicã din Vaslui.
„Dacã e sã gãsim o parte bunã, bine cã nu au apucat sã plece si sã fie abandonati pe aeroport”
În aceasi situatia ca ea, se mai aflã peste 20 de elevi din Vaslui. 12 sunt numai într-o clasã de la Liceul „Mihail Kogãlniceanu”. Acestia trebuiau sã plece pe 6 august pe Coasta de Azur si sã viziteze Cannes, Nisa si Monte Carlo. „Am plãtit 380 de euro, sumã în care erau incluse transportul cu avionul, cazarea si transferul de la aeroport la cazare si invers. În fiecare zi trebuiau sã se deplaseze în alt oras în care vizitau diverse obiective turistice. Câtiva din cei care mergeau acum, fuseserã si anul trecut, le-a plãcut si li se pãruse totul în regulã, ba mai mult, stiau de la alti prieteni care mai fuseserã în trecut cã este o asociatie serioasã. S-au grupat vreo 12 copii si s-au hotãrât sã meargã. Copiii erau foarte entuziasmati si de-abia asteptau plecarea. Pãrintii, în schimb, au avut o ezitare, mai ales cei care mergeau pentru prima datã. Îmi aduc aminte cã în timp ce noi eram în discutii cu domnul Ghinoiu, l-au contact mai multi pãrinti. În primã fazã, nu a vrut sã rãspundã, dar apoi nu a avut încotro. Le-a vorbit foarte sictirit: <<eu nu plec cu copiii ai cãror pãrinti stau morcoviti acasã si vor sã-i dãdãceascã de la distantã. Dacã nu vã convine, vã luati banii înapoi si asta este>>. A fost foarte transant si sec. Au vrut sã-si retragã banii, dar pentru cã copii erau entuziasmati si îsi doreau sã plece în grup, nu a mai renuntat nimeni. Acum, dacã e sã gãsim o parte bunã, bine cã nu au apucat sã plece si sã fie abandonati pe aeroport. Vom vedea cum ne vom recupera banii, probabil va trebui sã ne adunãm toti si sã dãm asociatia în judecatã”, a declarat mama unui elev din Vaslui care trebuia sã plece în excursie cu Asociatia Tineri Parteneri.
Primãriile de comune îsi premiazã elevii cu excursii la mare. Primarile de municipii ar putea sã le ia exemplul
Asociatia Tineri Parteneri a fost înfiintatã în 2004 de sotii Ghinoiu, ambii profesori în Gorj. De la început, ONG-ul a exploatat o parte neglijatã de autoritãtile locale: recompensarea elevilor cu rezultate bune la învãtãturã prin excursii care le oferã o poartã spre cunoasterea unor locuri noi sau a altor culturi. Fãceau o selectie înainte nu doar pentru a se asigura cã vor lucra cu copii seriosi, ci si pentru a le oferi sentimentul cã sunt privilegiati cã au fost acceptati sã participe. Li se inocula, de asemenea, ideea cã este mai ieftin decât dacã ar merge cu o agentie de turism, însã pe lângã suma plãtitã la început, pe parcurs, apãreau si alte cheltuieli. Initiativa ONG-ului nu e rea, dimpotrivã, a oferit experiente inedite sutelor de participanti, însã n-ar fi rãu dacã o astfel de initiativã ar întreprinde-o autoritãtile locale, asa cum fac anumite primãrii de comune: la sfârsitul anului scolar premiazã elevii cu premiul I prin tabere la mare.