spot_img
14.4 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Zeci de producãtorii de tomate din judetul Vaslui, controlati în solarii!

- Advertisement -

CONTROL… Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale, prin Autoritatea Nationalã Fitosanitarã, asigurã implementarea Planului National de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe si cereale din productia autohtonã, prin Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante si Produse Vegetale, din cadrul Laboratorului Central Fitosanitar Bucuresti (pentru 28 judete si mun. Bucuresti) si Laboratorul Zonal pentru Determinarea Reziduurilor de Pesticide în Plante si Produse Vegetale, din cadrul Unitãtii Fitosanitare Mures (pentru 14 judete). Termenul de „pesticide” este folosit ca sinonim cu produsele pentru protectia plantelor. Acestea sunt utilizate în agriculturã pentru a preveni si a combate îmbolnãvirea si infestarea culturilor determinând astfel aparitia lor ca si reziduuri în produsele finale vegetale. Din cauza faptului cã reziduurile de pesticide reprezintã orice amestec de substante existent în hrana oamenilor sau animalelor, pot constitui un real risc de îmbolnãvire. În data de 4 iunie 2019, inspectorii fitosanitari din cadrul Oficiului Fitosanitar Vaslui au prelevat o serie de probe din produsele agricole autohtone, respectiv rosii, ardei si dovlecei, de la o serie de producãtori agricoli înregistrati în Registrul unic pentru accesarea Programului de sustinere a produsului tomate în spatii protejate 2019, din comunele Stãnilesti, Pãdureni, Duda-Epureni si Arsura, în vederea determinãrii prin analize de laborator a continutului în reziduuri de pesticide al produselor alimentare de origine vegetalã din productia autohtonã. În urma verificãrilor efectuate în perioada 5-21 iunie 2019 si în baza Buletinului de analizã, înregistrat cu nr. 256/21 iunie 2019, emis de cãtre Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante si Produse Vegetale din cadrul Autoritãtii Nationale Fitosanitare (A.N.F), probele la produsele agricole prelevate din solariile producãtorilor vasluieni nu contin reziduuri de pesticide.

Directorul DAJ Vaslui, Gigel Crudu: „Ne bucurãm cã sunt respectate reglementãrile legale”

„Mentionãm faptul cã lipsa pesticidelor din legume si fructe indicã respectarea tuturor aspectelor legate de timpul de pauzã sau doza de aplicare recomandatã pentru cultura respectivã. În ceea ce priveste Programul de sprijin „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate” pentru anul 2019, amintim faptul cã în sedința de Guvern din 14 mai 2019 a fost aprobatã prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor cultivate în spații protejate pânã la data de 15 iunie 2019 din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile ce s-au manifestat în primãvara acestui an”, sustine directorul DAJ Vaslui, Gigel Crudu. Pânã la data de 27 iunie a.c., un numãr de 61 de producǎtori agricoli înscrisi în Registrul unic pentru accesarea Programului de sustinere a produsului tomate în spatii protejate 2019, respectiv 45 persoane fizice cu atestat de producãtor, 10 întreprinderi individuale, 2 întreprinderi familiale, 2 persoane fizice autorizate si 2 societãti comerciale, au depus la D.A.J Vaslui documente justificative privind comercializarea tomatelor obtinute în spatiile protejate de pe raza judetului Vaslui. În acest sens, în data de 19 iunie 2019, Directia pentru Agriculturã Judeteanã Vaslui a efectuat decontarea sumelor cãtre un numãr de trei producãtori agricoli vasluieni, acestia reprezentând legumicultori cu documente justificative ce atestã valorificarea cantitãtii minime de tomate în luna mai 2019. Pentru diferenta de 58 de producãtori agricoli eligibili, înregistrati cu documente de valorificare efectuate în luna iunie 2019, reprezentantii institutiei au solicitat cãtre M.A.D.R sumele necesare în vederea efectuãrii plãtilor (13.991,4 lei/beneficiar/an) privind ajutorul de minimis cãtre beneficiari.

Pânã acum, au fost vândute în piete peste 200 de tone de rosii în pietele vasluiene

Astfel, producãtorii de tomate au comercializat în pietele vasluiene si în cele limitrofe o cantitate totalã 217.000 kg de tomate, de pe o suprafatã 75.303 metri pãtrati de culturã tomate în solarii. „De asemenea, facem precizarea cã toti legumicultorii înscrisi în program si care valorificã în prezent tomatele în spatiile de vânzare din pietele agroalimentare, târgurile si pietele ambulante din judetul Vaslui, detin elemente de identificare cu inscriptii autorizate, respectiv elemente de identificare confectionate din hârtie A4 – plastifiate transparent – si sorturi de promovare / prezentare inscriptionate „PROGRAM TOMATE ROMÂNESTI”. Programul guvernamental de sprijin pentru tomatele cultivate în spații protejate se aflã în al treilea an de implementare si are scopul de a asigura necesarul de consum intern de tomate din producția autohtonã începând cu luna mai si pânã în decembrie”, mai spune conducerea Directiei Agricole.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.