spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
26-dec.-2024

Deputatul Daniel Olteanu (ALDE)꞉ „Obiectivul nostru este sã avem o legislatie electoralã care sã tinã pasul cu realitãtile din diaspora”

- Advertisement -

DEZBATERI… Zeci de propuneri pe baza modelelor electorale practicate în alte state europene, aprecieri, dar si critici la adresa tratamentului preferential de care ar beneficia romȃnii de peste granitã, în cazul votului anticipat. Acestea sunt principalele subiecte de dezbatere în Comisia specialã pentru legislatia electoralã, potrivit deputatului Daniel Olteanu, vicelider ALDE la Camera Deputatilor. În aceastã situatie, sustine Olteanu, solutiile legislative în materie electoralã trebuie sã fie unele echilibrate si sã aibã cel putin un corespondent în tãri din Europa sau din SUA, care pot reprezenta surse de inspiratie în termeni de drepturi si libertãti individuale, democratie si nivel de trai.

Pentru a pune capãt polemicilor si nemultumirilor venite de la cei care reclamã alinierea legislatiei electorale din Romȃnia la standarde occidentale, deputatul ALDE afirmã cã exemplele altor state ar putea fi transpuse întocmai. Pe de altã parte, deputatul Daniel Olteanu subliniazã cã propunerea ALDE referitoare la votul anticipat, pe durata a mai multe zile, le oferã romȃnilor de peste hotare posibilitatea de a-si planifica votul, în asa fel încȃt sã le fie mai simplu sã-si exprime optiunea. „Desemnarea ca membru în Comisia specialã pentru legislatia electoralã m-a fãcut sã iau contact cu foarte, foarte multe propuneri, idei, mai mult sau mai putin solutii, referitoare la votul românilor din strãinãtate. Practic, aproape fiecare are o opinie despre care considerã cã e si solutie, si fiecare atrage critici, fãrã exceptie. Una dintre preocupãri este, spre exemplu, sã garantãm dreptul la vot tuturor cetãtenilor români, inspirându-ne din ce fac alte state, cu un nivel de trai mai ridicat si, poate, cu o democratie superioarã. Iar aici apar surprizele si zecile de modele: în unele cazuri nu voteazã decât cei cu domiciliul în tarã; în altele, doar cei care îsi asumã faptul cã se întorc într-un anumit termen; în altele, pot vota si cei din strãinãtate, dar numai dacã în ziua votului vin în tarã. Apoi, am primit, pe lângã mesajele cu privire la obligatia noastrã de a respecta dreptul la vot al fiecãruia, critici în legãturã cu discriminarea pozitivã a celor din afara tãrii, la propunerea pe care a avut-o grupul ALDE, propunere pe care ne-o mentinem, referitoare la votul anticipat. Românii din strãinãtate sã voteze pe durata a mai multe zile, si nu într-o singurã zi, pentru a avea timp sã ajungã fiecare”, a declarat Daniel Olteanu. Deputatul ALDE a atras atentia cã, dincolo de problema accesului la vot pentru conationalii din afara granitelor, este esential sã fie rezolvatã si problema de fond si sã existe o preocupare constantã pentru derularea de investitii care i-ar putea determina pe cei plecati sã revinã acasã. Problema reîntoarcerii acasã a românilor din strãinãtate, mai importantã decȃt armonizarea legislatiei electorale.

„Vrem sã avem exemple similare în SUA si Europa”

„Mãrturisesc cã e imposibil sã fie împãcatã toatã lumea, atât cei din strãinãtate, care doresc sã dea un vot cu privire la ceea ce se întâmplã acasã, cât si multi dintre cei din tarã, care mi-au spus cã nu li se pare normal sã decidã pentru ei cetãteni care nu mai au domiciliul în România. Din aceste motive, cred cã solutiile pe care ne propunem sã le gãsim trebuie sã fie echilibrate si, pentru fiecare dintre ele, sã avem cel putin un exemplu similar în Europa sau în SUA. Trebuie sã ne asigurãm cã aceste exemple pe care ni le oferã cei nemultumiti si care ne transmit cã e „mai bine” acolo unde sunt ei, sunt transpuse aproape întocmai si în legislatia noastrã, pentru a sublinia, la rândul nostru: asa e în Germania, asa e în Franta, asa e în SUA. Mai presus de toate, dincolo de aceastã comisie care abordeazã pânã la urmã o problemã tehnicã, cea a accesului la vot, trebuie sã ne asigurãm cã rezolvãm problemele de fond, iar acestea sunt investitii echilibrate în toate regiunile tãrii, nu doar în Vest sau în Bucuresti, bunãstare si un drum cãtre acel nivel de trai care sã-i facã pe cei plecati sã revinã acasã”, a sustinut Daniel Olteanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.