LECTIE DE ISTORIE…Ziua Drapelului National, 26 iunie, a fost pentru bârlãdeni – Ziua dezvelirii si sfintirii Monumentului Eroilor Neamului, monument unic în România! Acesta a fost ridicat si fixat pe soclu, în zona Cerbul de Aur unde sute de bârlãdeni au venit îmbrãcati cu ie, pentru a marca si Ziua Iei Românesti, care a fost stabilitã legal pe 24 iunie. Monumentul este realizat de sculptorul Constantin Crengãnis, care a fost prezent la dezvelire, iar grupul statuar este impresionant. Este închinat tuturor eroilor neamului românesc. La dezvelirea monumentului a fost prezent si PS Ignatie, Episcopul Husilor, împreunã cu toti preotii din Bârlad si protopopul Vasile Lãiu. Au fost prezenti si membrii CARP Bârlad, în frunte cu presedintele Mihai Nicolae, precum si Ansamblul Folcloric „Rãzesii” din Pogonesti, împreunã cu Ansamblul „Micii Rãzesi” din comunã. Monumentul a fost dezvelit de primarul Dumitru Boros si Episcopul Husilor, PS Ignatie, care a avut parte si de o surprizã: i-a fost dãruitã, de cãtre consilierul PSD, medicul Cristina Tiron, o replicã a vestitei icoane a lui Nicolae Grigorescu, care înfãtiseazã doi arhangheli îmbrãcati în tricolorul românesc.
În ciuda cãldurii insuportabile de afarã, ieri la ora 17.00 a fost dezvelit si sfintit Monumentul Eroilor Neamului, asezat la loc sfintit de Episcopia Husilor, în zona „Cerbul de Aur”. Ceremonia dezvelirii acestui monument mult dorit de bârlãdeni a fost impresionantã, la ea participând sute de bârlãdeni, toti consilierii locali ai CLM Bârlad, PS Igantie cu Corul Episcopiei Husilor, zeci de preoti, rãzestii din Pogonesti, pensionarii din CARP Bârlad si militarii bârlãdeni. PS Igantie a sfintit monumentul, s-au cântat cântece patriotice, iar rãzestii din Pogonesti, mari si mici, au încântat participantii cu dansurile si cântecele din strãbuni. Nici nu s-a simtit zãbuseala de afarã, a fost un moment istoric, de care bârlãdenii îsi vor aminti mereu, cu drag.
Vã reamintim cã Bârladul nu avea un monument al eroilor din Primul si al Doilea Rãzboi Mondial, asa cã, în 2016, s-a luat decizia ca sã fie ridicat un astfel de monument. La licitatia de oferte au participat patru artisti: profesorul si sculptorul bârlãdean Dorinel Filiche, Vlad Ciobanu – sculptor din Bucuresti, Constantin Crengãnis – sculptor Iasi, care a depus o solutie si o machetã din ipsos, si Aurel Vlad – sculptor Bucuresti. Din cele patru oferte depuse, comisia de specialitate a ales-o pe cea propusã de autorul grupului statuar din fata Universitãtii de Medicinã si Farmacie Iasi, sculptorul Constantin Crengãnis. Macheta a fost expusã mai mult timp în holul principal al Primãriei Bârlad. Pentru studiu fãcut si machetele executate s-au scos din bugetul local 50 000 de lei, iar lucrarea în bronz a costat undeva la 90 000 de lei. Monumentul Eroilor este amplasat la Cerbul de Aur, în spatiul verde de la intersectia cu strada Primãverii. „Este o lucrare frumoasã si cred cã bârlãdenii se vor bucura de acest lucru. Prin acest monument, venim cât de cât în întâmpinarea celor care locuiesc în partea de Sud a orasului, pentru cã, de foarte multe ori, s-a spus cã, din punct de vedere arhitectural sau estetic, Primãria Bârlad investeste mai mult în partea de Nord si mai putin în partea de Sud a orasului. Este o lucrare care înnobileazã zona Cerbul de Aur, dedicatã tuturor eroilor cãzuti pe câmpul de lupta în toate rãzboaiele. Acest moment de astãzi va rãmâne unul istoric pentru bârlãdeni.”, a spus Dumitru Boros, primarul Bârladului.
Monument unic în România
Întreagã investitie s-a ridicat la circa 400.000 lei, în aceastã sumã intrând costul monumentului propriu-zis (în jur de 270.000 lei) si costul lucrãrilor de amenajare, adicã ridicarea soclului, reabilitarea strãzii si a trotuarului din imediatã vecinãtate, etc. Monumentul Eroilor Neamului a fost turnat în bronz, are o înãltime de 3,03 metri si o lãtime de 1,72 metri si un soclu de circa 4 metri înãltime. Sculptura, a cãrei macheta din ipsos a fost expusã o perioada în holul primãriei, a fost gânditã special pentru Bârlad, nicãieri în tarã nemaiexistând dubluri. Varianta ce a fost realizatã de sculptorul Crengãnis a fost desemnatã cîstigãtoare la concursul organizat de autoritãtile locale, de juriul format din pictorul Corneliu Vasilescu, sculptorul Gheorghe Alupoaei si arhitectul Dan Amaricutei. Initiativa ridicãrii acestui monument apartine Oficiului National pentru Cultul Eroilor si Asociatiei Veteranilor de Rãzboi, care au solicitat în repetate rânduri autoritãtilor locale ridicarea unei astfel de lucrãri.