COMPETITIE… “Eu si Biblia – O poveste de suflet” este numele unui concurs de catehezã care a reusit sã adune în jurul sãu aproape trei mii de copii din judetul Vaslui. Dedicat elevilor din clasele IV-VIII, competitia a avut drept scop încurajarea tinerilor din comunitãtile rurale sã citeascã din Sfânta Scripturã si sã aplice în cotidian principiile de viatã crestinã. În etapa finalã a concursului au participat 45 de elevi din 13 comunitãti ale judetului Vaslui.
Competitia a fost structuratã pe mai multe categorii: Invitatie la lecturã si la cunoasterea Bibliei: ateliere de lecturã, învãtarea unor citate biblice, audierea unor texte biblice, realizarea unor fise de lecturã; Prietenul meu din lumea Bibliei: realizarea de lucrãri artistico – plastice (desene, colaje, postere) si literare (compuneri descriptive, narative, poezii, eseuri) care au avut ca temã viata unui personaj biblic; Actor în lumea biblicã: învãtarea, în vederea punerii în scenã, a unor roluri în piese de teatru sau scurte dramatizãri pe teme biblice; Micul ziarist crestin: realizarea unor articole ce prezintã activitãtile desfãsurate si impactul lor asupra elevilor; Sfânta Scripturã – transformare la nivel personal: elevii au fost încurajati sã citeascã din Sfânta Scripturã în vederea pregãtirii pentru concurs.
“Bibliotecile din mediul rural continuã sã fie slab echipate cu cãrtile necesare populatiei”
Concursul a fost organizat de Fundatia World Vision România, Biroul Iasi & Vaslui în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui si Episcopia Husilor, si s-a desfãsurat în parohiile si scolile din comunitãtile care fac parte din cele douã programe de dezvoltare comunitarã implementate de Fundatia World Vision România în judetul Vaslui: Negresti (inclusiv zona ruralã), Rebricea, Vulturesti, Osesti, Pungesti, Bãlteni, Dumesti, Rafaila, Todiresti, Zãpodeni, Laza, Poienesti, Ivãnesti. “Proiectul si-a propus încurajarea copiilor si tinerilor din comunitãtile rurale sã citeascã din Sfântã Scripturã si sã aplice în cotidian principiile de viatã crestinã. Un obiectiv secundar vizat, mai dificil de mãsurat, a fost reducerea analfabetismului functional. Aproximativ 40% dintre copiii si tinerii din România nu stiu sã scrie, sã citeascã sau nu înteleg ceea ce citesc. Bibliotecile din mediul rural continuã sã fie slab echipate cu cãrtile necesare populatiei scolare sau adulte. Nevoia de cãrti este, asadar, continuã. Pe de altã parte, confruntate cu nevoile materiale zilnice, familiile cu copii din mediul rural nu au potentialul necesar pentru a investi în cãrti pentru uzul copiilor”, a declarat Remus Ifrim, specialist în educatie din Fundatia World Vision România, Biroul Iasi & Vaslui.