ANCHETÃ EXPLOZIVÃ
PRAF SI PULBERE, ÎN URMA LOR… Tâlharii care au distrus firmele din fostul grup Racova si au înselat mii de proprietari de terenuri din judetul Vaslui sunt acum oameni de afaceri respectabili si conduc firme care realizeazã cifre de afaceri de milioane de euro. Planul de distrugere si îmbogãtire a fost extrem de bine realizat: Valeriu Cojocaru si marioneta Romeo Chiscã au devalizat sistematic firmele-mamã (Comcereal, Agrocomplex si R-Agro), au mutat tot ce înseamnã utilaje agricole din patrimoniul societãtilor respective pe cãpusele Global-uri, au mutat peste 10.000 de hectare de pe societãtile-mamã distruse pe propriile firme, au încasat milioane de euro drept subventii si au lãsat acele firme sã moarã, fãrã sã plãteascã arenda proprietarilor de terenuri. Acesta este adevãrul, care ar trebui sã dea de gândit institutiilor statului român. Gruparea Valeriu Cojocaru-Romeo Chiscã lucreazã acum prin tot felul de SRL-uri cu sedii prin case si spatii comerciale din judet, firmele lor raportând acum cifre de afaceri ametitoare. La adresa strada Fagului 1 B, din Vaslui, de exemplu, undeva la o margine de oras, functioneazã firma Comcereal Global, transformatã între timp în RTS Agrigrain, condusã de Chiscã. Odinioarã, un simplu functionar de asigurãri la Comcereal, Romeo Chiscã a ajuns acum administrator si asociat peste o sumedenie de firme, în cârdãsie cu Cojocaru: RTS Agrigrain (initial Comcereal Global), Mold Agro Coop SRL Vaslui, Agrocomplex Bârlad, R-Agro Total Fãlciu. În timp ce Comcereal, firma-mamã pe care Cojocaru si Chiscã au distrus-o în mod intentionat, se zbate în mari probleme financiare, cei doi tâlhari o duc bine-mersi la adresa de pe strada Fagului 1B. Au, numai pe anul 2018, o cifrã de afaceri de 8,6 milioane lei, cu un numãr de 22 de angajati luati de pe statele de platã ale Comcereal. Tractoarele si toate echipamentele agricole ale Comcereal Global sunt si ele furate de la firma-mamã, pe baza a tot felul de documente-fantomã, fiind folosite fãrã nicio jenã pentru a umple conturile celor doi ucigasi de firme. Revoltãtor este cã, în acest timp, mii de proprietari de terenuri îsi cer înnebuniti arenda, dar nu primesc nimic, pentru cã aceeasi grupare infractionalã, Chiscã-Cojocaru, care a încasat de la statul român, anul trecut, aproape 4 milioane de euro subventii nu a achitat nimic la proprietari! Noii administratori judiciari ai firmei anuntã cã vor sã plãteascã arenda, desi Cojocaru si Chiscã au lãsat în urma lor dezastru. „Societatea COMCEREAL SA, prin reprezentantii sãi, are în plan plata arendei pentru anul în curs si începerea lucrãrilor agricole pentru campania de toamnã”, anuntã administratorul special.
„Având în vedere cã în ultimele sãptãmâni, în urma discutiilor avute cu autoritãtile locale la nivel de primãrii si comune, precum si cu proprietarii terenurilor agricole ce se aflã cu contract de arendã în vigoare cu Societatea COMCEREAL SA, s-a constatat cã existã confuzie si totodatã circulã si sunt împrãstiate informatii false. Pentru corecta informare, vã aducem la cunostintã urmãtoarele: societatea COMCEREAL SA NU ESTE ÎN FALIMENT fiind deschisã procedura de insolventã în vederea reorganizãrii activitãtii acesteia din data de 21 februarie 2019. Noul actionar, Administratorul Special si consortiul de administratori judiciari întreprind toate demersurile pentru redresarea si continuarea activitãtii acesteia. Societatea COMCEREAL SA, prin reprezentantii sãi, are în plan plata arendei pentru anul în curs si începerea lucrãrilor agricole pentru campania de toamnã. Detalii concrete despre plata arendei vor fi comunicate cât mai curând tuturor proprietarilor de terenuri cu contracte de arendã în vigoare. Pentru cei care, profitând de situatia creatã, au intrat abuziv si au efectuat lucrãri agricole pe terenurile aflate în arenda COMCEREAL, le aducem la cunostintã pe aceastã cale sã se prezinte în cel mai scurt timp la sediul societãtii pentru a clarifica aceastã situatie. Totodatãa, rugãm persoanele fizice sau juridice ca pe viitor sã înceteze exploatarea abuzivã a terenurilor arendate de COMCEREAL SA, precum si furnizarea de informatii eronate cãtre institutiile publice pentru a nu fi obligati la suportarea unor eventuale daune. Pe aceastã cale, mentionãm cã societatea Comcereal S.A. nu are încheiate niciun fel de contracte de coproductie sau prestãri servicii cu urmãtoarele societãti: AGRO KULTURE SRL; AGROCOMPLEX GLOBAL SRL; R AGRO TOTAL SRL; RTS AGRIGRAIN SRL. Pentru clarificarea oricãror aspecte, reprezentantii COMCEREAL S.A. pot fi contactati prin email comcerealvaslui@yahoo.com sau la tel 0335/ 407.617”, este mesajul celor care au preluat, acum, patrimoniul Comcereal Vaslui. Ce au gãsit acolo? NIMIC! „Am gãsit doar niste tractoare care nu mai au motoare, atât! Restul utilajelor, masinilor au dispãrut, nici noi nu stim cum si unde. Facem acum inventarul la ceea ce mai are Comcereal si, în luna iulie, vom informa instanta asupra a ceea ce am gãsit la aceastã societate”, spune Dumitru Lazãr, unul dintre administratorii judiciari de la Comcereal.
S-au folosit de „cãmilarul” din Dubai, timp în care furau toate bunurile Comcereal!
Ani de zile, Cojocaru s-a folosit de tot felul de tertipuri în instante, în procesele Comcereal-ului, ba chiar a inventat si un anume administrator de firmã de prin Dubai, totul cu intentia de a-si duce la capãt planul de distruge a firmei-mamã. În timp ce avocatii lui Cojocaru trãgeau de timp prin sãlile de judecatã, acesta muta totul pe Global-uri, firme cãpusã care au preluat mii de hectare de terenuri din averea firmelor-mamã, inclusiv tractoare, combine si utilaje agricole performante. Cojocaru l-a folosit drept sãgeatã pe Chiscã, un obscur angajat de la Comcereal, pe care l-a fãcut patron cu acte în regulã peste o sumedenie de firme. Chiscã este, în acest moment, administrator peste trei firme-cãpusã: Mold Agro Coop SRL, RTS Agrigrain SRL (transformatã din Comcereal Global pe 27 martie 2019) si R-Agro Total Fãlciu, plus actionar la aceste firme alãturi de Cojocaru, în timp ce Cojocaru este administrator la Agrocomplex Global. Ne-am interesat la Registrul Comertului si am aflat cã, anul trecut, firma Comcereal Global raporteazã o cifrã de afaceri de 8.618.171 lei si venituri totale de 15.950.439 lei. În timp ce societatea Comcereal zace în insolventã, distrusã de acesti tepari, Global-ul de la Vaslui are o cifrã de afaceri de aproape 2 milioane de euro. Incredibil, nu? Sã ne amintim ce spunea marioneta Cojocaru în urmã cu un an de zile, într-o conferintã de presã nationalã: „În ciuda multor piedici pe care unii încearcã sã ni le punã, suntem gata sã începem campania agricolã de primãvarã si mizãm pe recolte foarte bune, astfel încât sã ne consolidãm operatiunile”. Culmea tupeului si a cinismului, în timp ce vãrsa lacrimi de crocodil în fata presei centrale, care îl vedea un fel de Mesia al agriculturii de la Vaslui, acest individ de prin R.Moldova trecea mii de hectare pe cãpusele Global-uri, muta tractoare si utilaje agricole pe firmele sale, distrugând cu bunã intentie societatea Comcereal.
La Fãlciu, R-Agro Total functioneazã în fostul sediu Romtelecom
Ca sã vã demonstrãm cã este asa, am descoperit sediul Agrocomplex Global Bârlad pe strada Paloda, la nr. 29, un vechiu sediu de vamã, în care functioneazã mai multe firme. Ca si în cazul adresei de pe Fagului nr. 1B, niciun element de identificare al Agrocomplex Global, doar un singur afis mare, care anuntã cã aceastã firmã-cãpusã a Agrocomplex cumpãrã terenuri agricole. În timp ce firma mamã, Agrocomplex, este în insolventã, Cojocaru si Chiscã îsi permit sã cumpere terenuri, probabil din milioanele de euro pe care le-au luat de la subventii, anul trecut, bani care au dispãrut fãrã urmã. Firma Agrocomplex Global a fost înfiintatã pe 9 noiembrie 2017, deci la momentul conferintei de presã nationale, din aprilie 2018, era în activitate si pregãtea distrugerea firmei-mamã. Cu doar 5 angajati, Global-ul de la Bârlad, la care Cojocaru este administrator, folosindu-se de toatã baza de masini si utilaje agricole de la firma-mamã, tepuitã, are pe 2018 o cifrã de afaceri de 4.561.770 lei, cu un profit net de 147.250 lei. Firma are active circulante de aproape 1 milion de euro, respectiv tractoarele, combinele si masinile furate din curtea Agrocomplex, cu niste contracte care pot fi atacate în orice moment în instantã. R-Agro Total Fãlciu functioneazã, în acest moment, în clãdirea fostului sediu Romtelecom din centrul de comunã. Nu are niciun element de identificare pe afarã, nimic. Oamenii din localitate stiu cã aici este firma desprinsã din firma-mamã, R-Agro, cea care a fost dusã în mod intentionat spre insolventã si faliment de gruparea Chiscã-Cojocaru. Anul trecut, R-Agro Total raporteazã o cifrã totalã de afaceri de 2.890.552 lei si un profit net de 197.526 lei. Ne întrebãm: unde sunt milioanele de euro, pentru care Cojocaru si-a chemat angajatii la protest în fata Ministerului Agriculturii, în mai 2018? De ce nu au fost plãtiti deloc proprietarii de terenuri, dacã au avut la dispozitie sume atât de mari si au lãsat firmele-mamã sã moarã?
În timp ce proprietarii de terenuri nu primesc arendã, Chiscã si Cojocaru au cifrã de afaceri pe Global-uri de 4 milioane de euro!
MARELE JAF… Adunând cifrele de afaceri de la cele trei Global-uri, firmele care au cãpusat si au distrus companiile din fostul grup Racova, ajungem la concluzia cã gruparea infractionalã Romeo Chiscã-Valeriu Cojocaru realizeazã o cifrã de afaceri de peste 16 milioane de lei, numai în 2018. În acest timp, firmele mamã au fost distruse si aruncate la gunoi, în mod intentionat, de cãtre acesti indivizi penali. Cei doi au furat tot ce era mai bun de la firmele mamã, inclusiv terenurile care erau în arendã, care au fost trecute pe Global-uri, si au lãsat Comcereal, Agrocomplex si R-Agro într-un dezastru total, fãrã surse de finantare, fãrã utilaje agricole, fãrã personal. Praful s-a ales de aceste mari firme agricole, în timp ce aceia care trebuiau sã ia mãsuri, institutiile abilitate în a verifica jaful care s-a petrecut la aceste societãti, au dormit. Surse din interiorul Comcereal sustin cã toatã baza de contracte si tot ce însemna evidenta terenurilor a dispãrut din societate, fiind mutatã pe Comcereal Global de cãtre Chiscã si Bogdan Costin. „Nu stim ce terenuri mai sunt, nu ne putem pronunta ce mai este trecut pe Comcereal. Suntem în faza de inventariere, vã spuneam cã am gãsit doar câteva tractoare fãrã motoare. Nu stim cine si în ce bazã au luat tractoarele, combinele, masinile de la Comcereal, ce executãri silite s-au fãcut si în ce bazã. Încercãm acum sã deslusim totul, pentru cã vrem sã reluãm activitatea la Comcereal. Vom informa instanta asupra a ceea ce am gãsit acolo, sperãm sã se ia mãsuri”, spune Dumitru Lazãr, unul dintre reprezentantii administratorilor judiciari de la Comcereal.