spot_img
26.9 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Triplã sãrbãtoare la Bârlad de Ziua Drapelului National!

- Advertisement -

MANIFESTÃRI…Ziua Drapelului Național, marcatã pe 26 iunie, devine pentru bârlãdeni Ziua dezvelirii și sfințirii Monumentului Eroilor Neamului! Acesta a fost ridicat si fixat pe soclu, în zona Cerbul de Aur, unde sunt asteptati toti bârlãdenii, îmbrãcati în ie, pentru a marca si Ziua Iei Românesti, care a fost stabilitã legal pe 24 iunie.Monumentul este realizat de sculptorul Constantin Crengãnis, iar grupul statuar este impresionant. Este închinat tuturor eroilor neamului românesc.

Bârladul nu avea un monument al eroilor din Primul si al Doilea Rãzboi Mondial, asa cã, în 2016, s-a luat decizia sã fie ridicat un astfel de monument. La licitatia de oferte au participat patru artisti: profesorul si sculptorul bârlãdean Dorinel Filiche, Vlad Ciobanu – sculptor din Bucuresti, Constantin Crengãnis – sculptor din Iasi, care a depus o solutie si o machetã din ipsos, si Aurel Vlad – sculptor din Bucuresti. Din cele patru oferte depuse comisia de specialitate a ales-o pe cea propusã de autorul grupului statuar din fata Universitãtii de Medicinã si Farmacie Iasi, sculptorul Constantin Crengãnis. Macheta a fost expusã mai mult timp în holul principal al Primãriei Bârlad. Pentru studiul fãcut si machetele executate s-au scos din bugetul local 50 000 de lei, iar lucrarea în bronz a costat undeva la 90 000 de lei. Monumentul Eroilor este amplasat la Cerbul de Aur, în spatiul verde de la intersectia cu strada Primãverii, lucrãrile pentru amplasare fiind finalizate 95%. Dezvelirea monumentului va avea loc pe 26 iunie, de Ziua Drapelului National.

„Am dorit si am sperat mult ca acest monument sã fie realizat si amplasat pânã pe data de 1 Decembrie 2018, de Centenarul Marii Uniri, dar nu s-a putut realiza acest lucru, asa cã am amânat pânã când opera sculptorului a fost în sigurantã. Este, dupã cum se stie, unul din cele trei obiective culturale pe care mi le-am asumat în 2018, alãturi de reabilitarea Casei Memoriale „Alexandru Ioan Cuza” si de realizarea Centrului de Informare si Documentare din perioada comunistã – Casa „Dej”. Dezvelirea monumentului va avea loc pe 26 iunie, de Ziua Drapelului National si la orele 17:00 astept la <<Cerbul de Aur>> pe toti bârlãdenii îmbrãcati cu Ii, ca sã marcãm odatã cu sfintirea monumentului si ziua Iei, alãturi de Ziua Drapelului National”, a declarat primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boros.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.