SUCCES… Motiv de mândrie pentru huseni: unul din premiile Festivalului International de Creatie Literarã “Titel Constantinescu” a fost cucerit de o huseancã, profesoara Raluca Faraon. Îndrãgostitã de poezie, precum singurã se defineste, Raluca Faraon a participat cu volumul “Flash”, primind din partea juriului premiul “Florica Cristoforeanu”. De reamintit cã si scriitoarea Lina Codreanu a fost distinsã în cadrul aceluiasi prestigios festival, în 2015, când a cucerit premiul “Fãnus Neagu”, pentru volumul “Proprietarii de amintiri”.
La editia a XII-a a Festivalului International de Creatie Literarã “Titel Constantinescu”, o huseancã se aflã printre premianti. Raluca Faraon, nãscut la Husi, în 1977, a reusit sã impresioneze juriul cu volumul “Flash”. A fost distinsã pentru calitatea creatiei sale, cu premiul “Florica Cristoforeanu”. Marele premiul “Titel Constantinescu” a fost cucerit la aceastã editie de Dan Dinu, aflat în concurs cu volumul “Iubire si abjectie sub ploaia de aur”. Premiul “Fãnus Neagu” a revenit autoarei Marilena Trifan, pentru volumul “Dublã mare poartã-n casã”. Silvia Bitere a fost cea care a primit premiul editurii “Rafet”, pentru volumul intitulat “Pentru ca existase cândva un om”.
Raluca Faraon: “Cred cu tãrie cã în lumea aceasta poetul are puterea de a aduce în lume putinã luminã”
Pentru cei care nu stiu cine este Raluca Faraon, iatã cum se descrie poeta, într-o autoprezentare. “M-am nãscut la 1 septembrie 1977, în Husi, dintr-o familie cu multi artisti plastici atât din partea mamei, cât si a tatãlui. Talentul literar mi s-a descoperit de micã, de la 10 ani, iar din clasa a V-a, am început sã public sporadic sau am luat diverse premii la concursuri literare, locale sau nationale. Între 1993 si 2003, poezia mea a fost o luptã permanentã cu mine însãmi, o încercare de a întelege liric marile probleme ale existentei, cu propriul întuneric, de aceea, cumva, poezia de atunci este mai contorsionatã si chiar dificilã la nivelul receptãrii. Dupã o pauzã de 12 ani, din 2015, am reînceput sã scriu mai în fortã, mai luminos si mai matur, am început sã public în reviste si antologii. Înainte de a fi poetã, sunt îndrãgostitã de poezie, iar întâlnirea cu opera lui Gellu Naum, Matei Visniec, Cezar Ivãnescu, Ioanid Romanescu s. a. m-a marcat pozitiv. Sunt profesoarã de limba si literatura românã, la un liceu bucurestean, lucrez la o tezã de doctorat în domeniul literaturii comparate si sunt interesatã de artele vizuale, cinematografie, teatru si dans. Am publicat câteva articole în domeniul literaturii comparate, în tarã si strãinãtate. Poeziile mi-au fost publicate în revista facultãtii, “Universitas”, la Editura Anamarol: „Carmen” III, IV, V, VI, VIII, XI, „Întâlnirea poetilor” II si IV (romanã-francezã), „Întâlnirea poetilor” III si V (romanã-englezã), „Non Multa Sed Multum” (romanã-spaniolã), „Simbioze lirice”, volumul 20. Am apãrut si în volumul colectiv de prozã „Scripta Manent” 10, la aceeasi editurã. De asemenea, un poem a apãrut în nr. 1 din februarie 2018 al revistei „Alchemia”, în Canada. Despre poezia mea a scris criticul Bogdan Alexandru Stãnescu. Cred cu tãrie cã în lumea aceasta poetul are puterea de a aduce în lume putinã luminã si de a modela sufletele celorlalti ca un olar sublim care a învãtat la scoala Cuvântului”.