TABÃRÃ… Elevii si profesorii Scolii Româno-Finlandeze din Bucuresti îsi pregãtesc în aceastã perioadã revenirea la Valea Mare, Negresti, unde vor organiza o nouã editie a taberei de varã. Sub îndemnul „Dã mai departe”, acestia au organizat diverse activitãti ce au avut ca scop strângere de fonduri, dar si de cãrti, încãltãminte si alte cadouri. „Este un proiect de suflet pentru scoala noastrã. Experienta de anul trecut a fost una cu adevãrat memorabilã si cu multe lectii de viatã învãtate de toti cei implicati: copii, pãrinti, profesori. „Dã mai departe” nu s-a încheiat. Copiii din Valea Mare (judetul Vaslui) vor avea sprijinul nostru si anul acesta. Pregãtim o tabãrã ca cea de anul trecut si ne dorim sã construim un loc de joacã, precum si sã renovãm sãlile de clasã la scoala din sat.
Anul trecut, sapte pãrinti, 17 profesori si 20 de elevi ai acestei institutii de învãtãmânt au participat, alãturi de copiii din sat, la activitãti educative, menite sã contribuie la dezvoltare personalã a celor mici.
Încãrcati cu daruri si cu multã voie bunã, acestia au fost primiti de copiii din sat cu bratele deschise, cu „ochii lucind, zâmbetul larg si rugã în suflet”, dupã cum povestesc reprezentantii scolii pe blogul institutiei: „Cu mic, cu mare si mult entuziasm ne-am urcat în masini si am pornit la drum. Dupã 6 ore de mers, am ajuns la destinatie. Am lãsat deoparte bagajele noastre si ne-am dus sã împãrtim darurile pe care le pregãtiserãm de dinainte pentru acei copii. Ne asteptau. Au început sã sarã de bucurie când au vãzut masinile noastre intrând pe ulitele lor înguste si pline de praf. S-au îngrãmãdit pe poarta școlii satului, școalã ce ne-a gãzduit pentru a putea sã ne îndeplinim misiunea pentru care veniserãm. Voluntarii nostri cei mici au rãmas minute bune aproape împietriti uitându-se la aceastã mare de suflete nevoiase, sãrmane, dar care purtau totusi pe chipurile lor sperantã, în ciuda conditiei sociale în care se aflau. Dupã ce s-au dezmeticit si au inspirat adânc, si-au amintit cã au venit aici pentru a-i ajuta, si nu pentru a le plânge de milã. Asadar, i-au asezat rapid într-un cerc imens. Fiecare copil din Valea Mare astepta cu ochii lucind, zâmbetul larg si rugã în suflet sã vadã cã un pachet mare se îndreaptã înspre locul unde se aflã. Când toate darurile au fost împãrtite, am stabilit sã ne întâlnim pentru activitãti marti, miercuri si joi începând cu ora 10:00. Rolurile au fost foarte bine stabilite pentru voluntari: un copil si un adult formau echipã împreunã. Zilnic, o parte dintre echipe rãmâneau la bucãtãrie pentru a pregãti masa de prânz necesarã hrãnirii celor 150 de stomãcele, cealaltã parte mergea la scoala din sat si organiza activitãti educative, dar si distractive pentru acesti copii dornici sã absoarbã tot ce le este livrat”, explicã profesoara Alinei Asimionesei.