SIMPOZION… Asociatia Prospectorii Istoriei organizeazã zilele acestea, la Vaslui, o întâlnire nationalã a pasionatilor de istorie din toatã tara. Astfel, în perioada 14-16 iunie va avea loc un simpozion pe tema bãtãliei de la Vaslui din 1475, dar si cercetãri de teren cu privire la locul exact în care s-a desfãsurat aceasta. “Ne dorim noi descoperiri de vestigii istorice cu ajutorul detectoarelor de metale. Toate obiectele de interes patrimonial descoperite în cele doua zile de cãutãri în teren vor fi predate Directiei Judetene de Cultura Vaslui, în baza unui proces verbal, urmând ca ulterior, dupã studiul pieselor de cãtre specialisti, sã se confirme identificarea si datarea acestora”, au precizat reprezentantii Asociatia Prospectorii Istoriei. La eveniment vor participa specialisti din toate colturile tãrii – Bucuresti, Bistrita, Bacãu, Timisoara, Bihor, Cluj, Suceava, Mures etc.
Asociatia Prospectorii Istoriei este o organizatie non-profit, formatã de cãtre si din pasionati de istorie, voluntari din toate judetele din România care vor sa aducã un aport cunoasterii, descoperirii,
protejãrii si prezervãrii patrimoniului istoric national. “În Iunie 2019 am stabilit realizarea acestui simpozion în orasul Vaslui, pentru a promova istoria realã a zonei, dar si pentru a face descoperiri, folosind tehnologia pe care o avem la dispozitie, care sã stabileascã definitiv locatia unde s-a dat bãtãlia de la Vaslui (cunoscuta si ca lupta de la Podul Înalt) din anul 1475. Deocamdatã, locatia luptei nu este cunoscuta pe deplin, existând în acest moment cel putin patru variante: în zona comunei Bãcãoani, în localitatea Stefan cel Mare, intre mlastina Racovãt si râul Bârlad, în zona Resticlindu. Cercetarea efectuata, din punct de vedere al reliefului, coroboratã cu izvoarele istorice cunoscute, realizata împreuna cu istorici din România a dus la o concluzie, stabilind zona cu o probabilitate de cel putin 90%, urmând ca timp de trei zile sa verificam acest studiu pe teren, în zona stabilita. Simpozionul va avea loc în orasul Vaslui si vor participa profesori, istorici si – speram noi – autoritãti locale. La aceasta activitate se vor pune în prim plan istoria locala, detalii cunoscute despre bãtãlia de la Vaslui în anul 1475, importanta cunoasterii istoriei reale si detalii mai putin cunoscute despre armele si modul de lupta din secolul 15, arheologia pentru pasionati, stratigrafia si context arheologic”, au precizat reprezentantii Asociatiei Prospectorii Istoriei.