INCREDIBIL… Loviturã de teatru, ieri, în procesul deschis de lichidatorul lui Sporting Club împotriva groparului FC Vaslui, Ciprian Damian. Judecãtorul l-a luat de urechi pe lichidatorul lui FC Vaslui, Liviu Iacob, cã nu a început pânã acum executarea lui Damian, cel care a îngropat cea mai frumoasã echipã de fotbal a României. Iatã ce i-a zis în salã judecãtorul lui Iacob, care o fãcea pe nestiutorul: “Domnule Iacob, dvs. aveti trei sentinte rãmase definitive în cazul pârâtului Damian Ciprian. Ati luat mãsuri de executare silitã în vreuna dintre acestea?”. Rãspunsul lui Iacob l-a lãsat mascã pe magistrat: “Eu am vorbit, doamna presedintã, cu un executor, dar nu am vrut sã mai implic alte cheltuieli. Expertul m-a lãsat sã înteleg cã pârâtul Damian nu are bunuri, este divortat, este insolvabil”. Incredibil: la cinci ani dupã ce FC Vaslui a dispãrut de pe harta fotbalului românesc, dupã ce ziarul nostru a prezentat numeroase afaceri pe care Damian le deruleazã în judet, cu sutele de mii de euro furate de la FC Vaslui, toate afacerile fiind trecute pe numele sotiei sau al tatãlui sãu, lichidatorul Iacob ajunge, singur, la concluzia cã “sãracul” Damian este sãrac lipit pãmântului, nu are niciun bun pe numele sãu, deci nu poate fi executat silit! Mai mult, la întrebarea judecãtorului, acesta în loc sã aducã probe cã Damian e insolvabil, acesta i-a povestit judecãtoarei cã a avut niste discutii cu un executor, ca si cum în instante discutiile sunt probe la dosar. Fãrã a fi procurori, judecãtori sau executori, îi spunem noi lichidatorului Iacob ce bunuri are Damian pe numele sãu: firma care a cumpãrat-o de la Buzatu, presedintele CJ Vaslui, Consbit. În documente, Ciprian Damian apare asociat unic si administrator. Pentru cã a mintit instanta de judecatã si nu a vorbit cu niciun executor (pentru cã dacã ar fi fãcut acest demers, orice executor i-ar fi spus cã Damian este proprietarul unei firme), cerem ca lichidatorul Iacob sã fie cercetat pentru fals în declaratii oficiale!
În loc sã dea înapoi banii furati de la FC Vaslui, Ciprian Damian se tot fofileazã si trage de timp în instantele de judecatã. Din 2016 încoace, de mai bine de trei ani, instantele din România au confirmat actele frauduloase fãcute de Damian în fruntea Sporting Club si faptul cã acesta a furat “oficial” peste 11 milioane de lei din conturile FC Vaslui, cu evaziune fiscalã si delapidare. Vorbim de situatiile transate la Tribunalul Vaslui, Curtea de Apel Iasi sau Curtea Supremã, acolo unde alti magistrati au constatat cã Pongo a furat. În realitate sumele sunt mult mai mari. Ieri, toatã lumea se astepta la o sentintã clarã din partea instantei de judecatã, privind angajarea rãspunderii materiale a lui Damian, însã lichidatorul i-a mai obtinut un rãgaz de 3 luni, transformându-se din persoana pusã sã recupereze banii în avocatul apãrãrii.
Iatã cum îl apãrã Iacob pe Pongo: “Pârâtul este divortat, nu mai are niciun bun pe numele sãu…”
Sedinta de judecatã a debutat…cu o absentã! Damian a dat cu flit la instanta de judecatã, desi era asteptat la proces. Magistratul a amânat dosarul, initial. În jurul prânzului, a cerut sã facã din nou strigarea pãrtilor. Dar, Damian nu si-a fãcut prezenta, desi pânã acum, termen de termen, aducea tot felul de documente, prin care bloca instanta. Ieri, l-a durut în cot de Tribunal, desi l-am vãzut pe lichidatorul Iacob iesind de mai multe ori din salã, cu telefonul asupra sa, semn cã probabil avea discutii cu groparul lui FC Vaslui. “În acest dosar, avem o mare problemã”, a spus judecãtorul sindic, fãrã sã se întrebe de ce Damian, care i-a fãcut nenumãrate cereri pânã atunci, lipsea la apel. “Au fost trei dosare, inclusiv cu acte frauduloase care au primit sentinte definitive. Corect, domnule Iacob?”, a spus magistratul. “Da, doamna presedintã”, a bâiguit lichidatorul lui Sporting Club Vaslui. “S-a început vreo executare silitã, ceva? Ati întreprins actiuni de executare silitã, desi aveti mai multe sentinte definitive?”, a continuat judecãtorul. “Doamna presedintã, am fost la un executor, sã discut situatia, dar având în vedere cã pârâtul este divortat, nu mai are niciun bun pe numele sãu…”, a spus Iacob. “Da, dar ar fi trebuit ca lucrurile acestea sã fie trecute în dosar”, a spus magistratul. “Cu privire la prejudiciu, ati solicitat obligarea pârâtului la plata unei sume de 291 milioane lei. Da? Cu privire la tabelul de creantã. Sumele acelea au fost aduse înapoi în societate, au fost întreprinse mãsuri de recuperare si executare silitã?”, a întrebat judecãtorul sindic. “Nu, doamna presedintã, pârâtul este insolvabil”, a replicat Iacob. “Noi nu dãm sentinte la instante, pentru a rãmâne, asa, în aer, domnule Iacob. Trebuie puse în aplicare, trebuie valorificate”, a mai spus judecãtorul. “Vã repet, am avut discutii cu executorul, dar am înteles de la executor cã nu avem ce recupera de la pârât, nu are bunuri pe numele sãu, este insolvabil”, a replicat Iacob. “Numai discutii? Unde sunt documentele cã ati pus în aplicare acele sentinte?”, a întrebat judecãtorul. “Pânã la termenul urmãtor, vã aduc documente de la executorul judecãtoresc, o sã încep executarea silitã”, a spus Iacob. În mod absolut incredibil si uluitor, lichidatorul îi mai dã un moment de respiro lui Damian, fiindcã judecãtorul a fost fortuit sã dea un nou termen în privinta atragerii rãspunderii materiale a lui Damian, pe 10 septembrie 2019, adicã peste trei luni, fiindcã tocmai a început vacanta judecãtoreascã. Încã trei luni în care groparul de la FC Vaslui poate scoate alte sute de mii de euro dosite pe te miri unde, cu care sã mai facã investitii, de sãrac ce este. Dar, când a cumpãrat afacerea lui Buzatu, cu 500.000 de euro, de unde a avut bani Damian? Sunt documente, care aratã cã el a semnat cu seful CJ Vaslui. Cum de nu a vãzut executorul împãcat de Iacob cã firma luatã de la Buzatu e pe numele lui.
Ce a fãcut Iacob e caz penal, o minciunã sfruntatã. Sã recunoascã la instantã: cu ce executor a vorbit?
ÎNTREBÃRI LEGITIME…Ceea ce s-a petrecut ieri la Tribunal a mirosit a blat, asa, ca la fotbal, la care au participat mai multi “actori”, unui voiti, altii de conjuncturã. În primul rând, Damian dã cu flit instantei si nu mai vine cu nicio cerere la proces (pânã acum, a venit la toate termenele!), stiind cã va primi un rãgaz pânã în toamnã. Iacob, care se plânge pe la instantã cã nu a putut sã-l execute pe Damian pânã acum, pentru cã este “insolvabil”. Si judecãtorul sindic, care a fost pus în fata faptului împlinit, fiind nevoit sã-i acorde lui Damian un termen peste 3 luni? De ce toate astea, câtã vreme acest dosar este din 2016, ani în care nu s-a cerut începerea executãrii silite împotriva lui Damian? Cum de s-a decis ca exact în ziua în care trebuia sã se discute probatoriul dosarului – cum ceruse Damian la ultimul termen! – sã se solicite lichidatorului judiciar începerea executãrii silite. La ce bun atâtea sentinte care aratã cã Damian a furat 11 milioane de lei, cu acte frauduloase si evaziune, câtã vreme la Tribunalul Vaslui un dosar început în 2016 riscã sã se prelungeascã încã vreo câtiva ani? Sunt doar câteva întrebãri care ne vin în minte, într-un proces care ar trebui sã demonstreze cã Damian a furat, cã este bun de platã, nicidecum sã fie protejat chiar de lichidator, care-i obtine amânãri importante de la sentinta definitivã.