“LIBER…Judecãtoria Vaslui a admis cererea de liberare conditionatã a lui Romeo Stavarache, fostul primar al municipiului Bacãu condamnat pentru luare de mitã. Decizia instantei vasluiene nu este definitivã, astfel cã Stavarache va mai avea un hop de trecut, în fata instantei Tribunalului Vaslui, în cazul în care procurorii vor face apel. Fostul edil, condamnat la închisoare cu executare pentru luare de mitã, nu a efectuat nici mãcar jumãtate din pedeapsã. În 2017, Stavarache a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare dupã ce a fost acuzat de 5 infractiuni de luare de mitã comise în perioada 2008 – 2011. Suma totalã imputatã fostului edil de cãtre procurorii DNA a fost de 2,3 milioane de lei.
Dupã fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu si fostul presedinte al Camerei de Comert a României, Mihail Vlasov, eliberati înainte de executarea integralã a pedepsei, din Penitenciarul Vaslui, a venit rândul unei alte “vedete”. De data aceasta, cel care a primit o veste bunã din partea magistratilor Judecãtoriei Vaslui este fostul primar al municipiului Bacãu, Romeo Stavarache, condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mitã. Astfel, magistratii au admis cererea de liberare conditionatã a fostului edil, dar decizia nu este definitivã si poate fi contestatã în termen de 3 zile de la comunicare. Dacã procurorii fac apel, pentru Stavarache, utimul cuvânt îl vor avea magistratii Tribunalului Vaslui. Stavarache a fost trimis în judecatã în 2014 dupã ce a fost acuzat de cinci infractiuni de luare de mitã, comise în perioada 2008 – 2011, iar suma totalã imputatã fostului edil s-a ridicat la 2,3 milioane de lei.
Acuzat cã a primit mitã, în schimbul unor contracte cu primãria
În rechizitoriul întocmit de procurori se aratã cã în perioada 2008 – 2011, direct sau prin intermediul altor doi inculpati, Romeo Stavarache a pretins si primit de la 4 oameni de afaceri mai multe sume de bani, în schimbul unor servicii. Astfel, la începutul anului 2008 Stavarache a pretins de la administratorul unor societãti comerciale sã îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontatã de Primãria Bacãu aferentã fiecãrui stâlp de iluminat public montat. Astfel, Stavarache ar fi primit suma totala de 810.670 de lei. De asemenea, în ianuarie 2009, edilul Bacãului a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societatea comercialã administratã de acesta sã primeascã un contract privind executarea de lucrãri tehnico-edilitare. Banii au fost primiti în douã transe, prin intermediul unei asociatii sportive. În aprilie 2009, Stavarache a pretins de la acelasi om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract de antreprizã generalã, încheiat între acea societate si ANL Bucuresti, având ca obiect constructia unui bloc cu 45 de locuinte în Bacãu, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA. În baza acelei întelegeri, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache a primit de la omul de afaceri suma totala de 1.259.789,03 lei. Apoi, în luna martie 2010, Stavarache i-a solicitat administratorului unei societãti comerciale sã încheie mai multe contracte de publicitate cu o anumitã firmã, pentru ca primãria sã îsi execute în mod corespunzãtor obligatiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare al municipiului Bacãu încheiat cu aceasta societate. În baza acelei solicitãri au fost încheiate douã contracte în lunile martie 2010 si aprilie 2011, în baza cãrora omul de afaceri a plãtit sumele de 40.000 de lei, respectiv 30.000 de lei. De asemenea, în perioada martie – aprilie 2009, împreuna cu un alt inculpat din dosar, Stavarache i-a solicitat inculpatului Costel Casuneanu suma de 100.000 de lei cu titlu de sponsorizare a unei asociatii sportive, în schimbul eliberãrii unui certificat de urbanism, bani care au fost primiti în data de 24.04.2009. Procurorii au sustinut cã toti banii au fost primiti de cãtre Stavarache prin intermediul mai multor societãti comerciale si asociatii sportive, administrate de alti trei inculpati în dosar.