spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Pãrintele Mina, monument din marmurã albã, la streasina Catedralei

- Advertisement -

COMEMORARE… La împlinirea unui an de când pãrintele Mina Dobzeu s-a stins din viatã, la mormântul de sub streasina Catedralei Episcopale, au venit o multime de preoti, în frunte cu Preasfintitul Ignatie, Episcopul Husilor, pentru slujba Parastasului, dar si sfintirea monumentului si crucii, nou construite. Pãrintele Episcop Ignatie a amintit si de momentul în care monahul Nicolae Steinhardt a primit botezul în Dreapta Credintã din mâinile Pãrintelui Mina: “Consider cã este si lucrarea Pãrintelui Mina, cãci dacã nu l-ar fi botezat pe Nicolae Steinhardt, poate nu am fi avut „Jurnalul fericirii”.

„Pãrintele Mina a fost un om al Adevãrului. Nu a pus nimic mai presus de mãrturisirea Adevãrului, nici viata sa, nici pregãtirea sa intelectualã, nici statutul sãu. În momentul în care avem curajul sã mãrturisim adevãrul, dupã cuvântul lui Hristos, devenim oameni liberi. Absolut nimic nu ne mai poate tine, nu ne mai poate eroda niciun fel de teamã, nu ne înspãimântã nici mãcar faptul cã ne este pusã în pericol viata. Acestea sunt cuvintele care concentreazã cel mai bine viata de mãrturisire a Pãrintelui Mina: dragostea de adevãr. L-a iubit, în primul rând, pe Hristos, Cel care este Adevãrul prin excelentã. Iubindu-L pe Hristos, nu a avut decât o singurã cale: sã-L mãrturiseascã! Mai ales într-un context foarte ostil al credintei. Noi ne bucurãm  astãzi de libertate, de faptul cã ne putem trãi nestingherit credinta. Pãrintele Mina nu a avut parte de asa ceva”, a spus Preasfintitul Ignatie.

“Dacã pãrintele Mina nu l-ar fi botezat pe Nicolae Steinhardt, poate nu am fi avut „Jurnalul fericirii”.

“Pe crucea ce strãjuieste mormântul Pãrintelui Mina se poate citi: „Aici odihneste mãrturisitorul si vrednicul de pomenire, Arhimandritul Mina Dobzeu, ucenicul Episcopului martir Grigorie Leu si botezãtorul marelui om de culturã, monahul Nicolae Steinhardt de la Rohia (15 martie 1960, Jilava). „Asa ne-a gãsit Europa: cultivând duhul neamului, în genunchi, cu palmele adunate pentru rugãciune”. Pãrintele Episcop Ignatie a amintit si de momentul în care monahul Nicolae Steinhardt a primit botezul în Dreapta Credintã din mâinile Pãrintelui Mina: „Intelectualii se bucurã mult de „Jurnalul fericirii”, iar cei care poate mai au nelãmuriri pe linie de credintã, punând mâna pe aceastã carte, se schimbã, are loc o prefacere lãuntricã. Îsi asumã mult mai profund statutul de crestin. Consider cã este si lucrarea Pãrintelui Mina, cãci dacã nu l-ar fi botezat pe Nicolae Steinhardt, poate nu am fi avut „Jurnalul fericirii”. De asemenea, Preasfintia Sa a multumit pãrintelui arhimandrit Iezechiel Ariton, duhovnicul Mãnãstirii Floresti, pentru implicarea avutã în ridicarea monumentului dedicat Pãrintelui Mina, ca cel ce i-a fost nas de cãlugãrie. Totodatã, a multumit doamnei doctor Cristina Tiron din Bârlad, care a donat Catedralei Episcopale din Husi un tablou reprezentânu-l pe Pãrintele Mina, realizat de pictorul Daniel David, dupã cum au precizat reprezentatii Episcopiei Husilor, pe site-ul episcopiahusilor.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.