spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Elevii vasluieni în fata primei probe a examenului de Bacalaureat!

- Advertisement -

EXAMEN… Prima probã a examenului de Bacalaureat, cea de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare oralã, a pus în valoare calitãtile elevilor vasluieni de a se exprima liber. Din cei 2525 de liceeni, care au sustinut proba, 1823 au obtinut calificativul Exprimentat, 543 – Avansat, 133 – Mediu, iar 26 – nu s-au prezentat. Dintre toate liceele vasluiene, Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” a avut cele mai multe calificative Experimentat (raportate la numãrul de elevi) – 161, cele mai putine calificative Avansat – 8 si niciun calificativ Mediu. La polul opus s-au aflat liceele din mediul rural. La Liceul Tehnologic “Dimitrie Cantemir” Fãlciu, din cei patru elevi înscrisi, doar doi s-au prezentat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare oralã, acestia obtinând calificativul Avansat. La Liceul Tehnologic “Petru Rares“ din Vetrisoaia, cei patru elevi care au sustinut proba au obtinut calificativul Avansat. Nu au existat incidente si niciun elev nu a fost eliminat.

Prima sesiune a examenului national de Bacalaureat 2019, cea de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare oralã în limba românã (proba A), s-a desfãsurat luni si marti, 3-4 iunie, la toate liceele din tarã. În zilele de 7, 10 si 11 iunie este programatã evaluarea competentelor digitale (proba D), iar în perioada 12-13 iunie se va desfãsura evaluarea competentelor lingvistice într-o limbã de circulatie internationalã (proba C). Candidatii de altã confesiune decât cea ortodoxã, care sãrbãtoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programati pentru sustinerea probei D în zilele de 7 si 11 iunie. Prima probã scrisã – Limba si literatura românã – Ea) – va avea loc luni, 1 iulie. Proba la Limba si literatura maternã – Eb)- este programatã marti, 2 iulie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 3 iulie. Ultima probã scrisã – cea la alegere a profilului si specializãrii – proba Ed) – se va desfãsura joi, 4 iulie. Afisarea primelor rezultate este programatã pentru data de 8 iulie (pânã la ora 12:00) si e urmatã de depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 9 si 12 iulie vor fi solutionate contestatiile, în timp ce afisarea rezultatelor finale este prevãzutã pentru data de 13 iulie.

Cum li s-a pãrut elevilor vasluieni prima probã? Andrei Bordeianu”, LMK: “usoarã, atmosfera a fost relaxatã”

Pentru Andrei Bordeianu, olimpicul de la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”, prima probã a Bacalaureatului a fost “usoarã, o probã detasatã întrucât atmosfera a fost una relaxatã. Am avut de ales un bilet, iar mie mi-a picat un text memorialistic despre familia Ion C. Brãtianu, scris de Sabina Cantacuzino. La prima cerintã am avut de rãspuns oral la trei întrebãri pe baza textului, iar la a doua a trebuit sã argumentez despre importanta pãrintilor cu privire la alegerea viitoarei profesii a copilului lor. Urmeazã competentele digitale, unde trebuie sã mã mai pregãtesc putin, iar la competenta într-o limbã strãinã am echivalare cu examenul DELF. Nici la probele scrise (românã, matematicã si fizicã) nu am mari emotii, pentru cã m-am pregãtit serios încã din timpul liceului. Mi se pare cã Bacalaureatul este bine structurat pentru cã este intervalul de timp de aproape o lunã între competente si probele scrise, interval în care poti sã-ti pui la punct anumite notiuni cu privire la examenele teoretice”.

Victor Munteanu, Liceul “Stefan Procopiu”: “o probã accesibilã, mi-am exprimat opinia despre importanta istoriei locale în cunoasterea literaturii”

Nici pentru Victor Munteanu proba nu a reprezentat o dificultate: “pentru mine prima probã, cea de comunicare în limba si literatura românã, a fost destul de accesibilã, De exemplu, la ultimul subiect mi-am exprimat pãrerea cu privire la importanta istoriei locale în cunoasterea literaturii, douã lucruri pe care eu personal le îndrãgesc foarte mult. Voi mai da BAC-ul la limba si literatura românã, istorie, iar pentru proba a treia mi-am ales geografia.

Nu pot sã spun cã nu am deloc emotii. Am, dar foarte putine.

Dacã oamenii n-au deloc emotii în viatã, mai sunt oameni? Nu. Din fericire, anul acesta, structura examenului de bacalaureat este la fel cu cea din anii anterior, adicã nimic nu s-a schimbat din punct de vedere tehnic. Problema va fi pentru generatia urmãtoare deoarece se vor introduce asa-numitele subiecte grilã. Eu sunt mai degrabã adeptul întrebãrilor pe text decât cele de tip grilã. Cred cã aceastã modificare nu usureazã viata elevilor din România si se poate copia mult mai usor”.

Isidor Furcoi, Liceul “Emil Racovitã”: “o probã utilã, un avantaj pentru mine, viitor angajat”

“Proba de competente lingvistice mi s-a pãrut una, desi usor de neglijat, destul de utilã, nu doar pentru faptul cã a trebuit sã mã documentez în legãturã cu aspectele ce tin de aceasta, ci si pentru faptul cã am fost pus în situatia de a face fatã stresului si a experimenta rigorile unei discutii în cadru formal, un avantaj pentru mine, viitor angajat ce va trebui sã rãspund unor întrebãri din cadrul interviului. Nu am emotii cu privire la restul probelor bacalaureatului, deoarece consider cã mã pregãtesc pentru acest examen încã din clasa a noua, învãtînd constant la materiile care-mi sunt necesare atât în iulie, cât si pentru cursurile facultãtii pe care vreau sã o urmez. Bac-ul este, dupã pãrerea mea, structurat bine la momentul de fatã, dacã as putea nu as schimba mare lucru, deoarece este, totusi, un examen important ce deschide lungul sir de astfel de încercãri pentru viitorii studenti, de aceea trebuie sã aibã o dozã de dificultate, de bun-simt, dacã îmi este permis sã îi spun astfel. Dacã m-ar întreba un viitor boboc despre bacalaureat, i-as sugera sã îsi analizeze aptitudinile si sã îsi concentreze atentia asupra disciplinelor scolare care îl pasioneazã”, a declarat Isidor Furcoi de la Liceul “Emil Racovitã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.