VICTORIOS… Dupã ce DNA a început sã închidã dosare pe bandã rulantã, din lipsã de probe, iatã cã si Agentia Nationalã de Integritate începe sã fie învinsã în instante de cãtre cei care îsi cautã dreptate. La Vaslui, un primar comunal s-a luptat cu sistemul si a reusit sã demonstreze, în urma unui proces care a ajuns pânã la Înalta Curte de Casatie si Justitie, cã este nevinovat, oferind astfel sansa si altor primari sã demonteze acuzele ANI, în procese similare. În august 2015, primarul comunei Todiresti din Vaslui, Petricã Simiuc, era gãsit în incompatibilitate de cãtre Agentia Nationalã de Integritate (ANI). Inspectorii de integritate constataserã cã primarul avea calitatea de comerciant si cã administrase o firmã, cât timp era în fruntea comunei. Ori, în urmã cu câteva zile, Curtea Supremã a dat verdictul: Simiuc este nevinovat si poate sta în continuare în fruntea comunei Todiresti. Sentinta ar putea ajuta si alti primari sã câstige procesele pe care le au cu ANI, în spete similare, inclusiv primari din alte judete ale tãrii.
În august 2015, ANI anunta cã primarul Petricã Simiuc fusese „în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 iunie 2012, întrucât exercita atât demnitatea de primar, cât si calitatea de comerciant persoanã fizicã în cadrul Simiuc Petricã Persoanã Fizicã Autorizatã”. „De asemenea, acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate si în perioada 18 iunie 2012 – 20 iunie 2014, întrucât a exercitat, simultan cu functia de primar, si functia de administrator al SC Masimpet SRL. Persoana evaluatã a încãlcat, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cãrora functia de primar este incompatibilã cu functia de administrator la societãtile comerciale, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cãruia functia de primar este incompatibilã cu calitatea de comerciant persoanã fizicã, si dispozitiile art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit cãruia alesul local poate renunta la functia detinutã înainte de a fi numit sau ales în functia care atrage starea de incompatibilitate, în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în aceastã functie”, anunta ANI. Primarul Simiuc a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare si elementele identificate si a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apãrare. „Potrivit prevederilor legale, persoana fatã de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decãzutã din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publicã pe o perioadã de 3 ani de la data eliberãrii, destituirii din functia ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului. Dacã persoana a ocupat o functie eligibilã, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioadã de 3 ani de la încetarea mandatului”, anuntau cei de la ANI. Ori, Simiuc nu s-a lãsat si s-a luptat timp de patru ani cu Agentia Nationalã de Integritate. În urmã cu trei zile, acesta a primit o veste care l-a bucurat foarte mult, în dosarul sãu de la Curtea Supremã. „Admite recursul declarat de recurentul-reclamant Simiuc Petricã, împotriva sentintei nr.36 din 23 februarie 2016, pronuntate de Curtea de Apel Iasi – Sectia Contencios administrativ si fiscal, în dosarul nr.959/45/2015. Caseazã sentinta atacatã si rejudecând, admite actiunea formulatã de reclamantul Simiuc Petricã în contradictoriu cu pârâta Agentia Nationalã de Integritate. Anuleazã Raportul de evaluare nr.31772/G/II/28.08.2015, emis de pârâta Agentia Nationalã de Integritate. Definitivã. Pronuntatã în sedintã publicã, astãzi, 29 mai 2019”, este sentinta care aruncã în aer sute de dosare similare aflate pe rolul instantelor de judecatã din România. Primarul de la Todiresti a reusit sã demonstreze cã sistemul este defect, iar acuzele care li se aduc edililor sunt nefondate, ceea ce creazã posibilitatea si altor primari sã anuleze acum sentintele dispuse împotriva lor în procesele cu Agentia Nationalã de Integritate.
Alte cazuri celebre de primari care si-au pierdut scaunele din cauza ANI
De câtiva ani, Agentia de Integritate anuntã pe bandã rulantã cazuri de primari care s-au aflat în situatii de incompatibilitate, precum situatia primarului Simiuc. În martie 2015, Costel Moraru, primar al comunei Puiesti, era declarat în stare de incompatibilitate de cãtre ANI „începând cu data de 5 iulie 2011, întrucât detinea simultan cu functia de primar si calitatea de comerciant persoanã fizicã în cadrul MORARU C-TIN COSTEL PERSOANÃ FIZICÃ AUTORIZATÃ, încãlcând, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003”. Dumitru Roman, edilul comunei Dimitrie Cantemir, a fost acuzat de ANI, în aprilie 2016, de faptul cã a detinut si calitatea de comerciant persoanã fizicã, precum si cea de expert tehnic judiciar în specializarea topografie, cadastru si geodezie. La Osesti, în octombrie 2018, Didi Alexandroae, actual primar si fost viceprimar, a fost declarat incompatibil cu functia pe care o ocupã, în urma cercetãrilor efectuate de Agentia Nationalã pentru Integritate (ANI). Acesta, au spus cei de la ANI, a detinut si exercitat simultan cu functia de viceprimar (mandatul 2012 – 2016), respectiv de primar (mandatul 2016 – 2020) si calitatea de titular în cadrul „Alexandroae Didi Întreprindere Individualã”, încãlcând astfel dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, aplicabile în perioada supusã evaluãrii. Acesta a fost informat de ANI despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiazã, de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Un alt caz celebru de primar scos din institutie din cauza ANI este cel al lui Miler, fostului primar de la Voinesti. „Aurelian Miler, primar comuna Voinesti, judetul Vaslui, se aflã în stare de incompatibilitate începând cu data de 11 octombrie 2010, întrucât detine, simultan cu functia de primar, si calitatea de comerciant persoanã fizicã în cadrul Miler Aurelian Întreprindere Individualã, încãlcând, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003. De asemenea, s-a aflat în stare de incompatibilitate si în perioada 6 ianuarie 2010 – 18 mai 2011, întrucât, simultan cu functia de primar, a detinut si functia de administrator al S.C. Agromiler S.R.L., încãlcând, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”, a anuntat ANI. Toti acesti primari s-au rãzboit sau sunt în procese cu Agentia de Integritate. Unii au pierdut inclusiv la Curtea Supremã si, acum, nu mai sunt în fruntea localitãtilor lor. Rãmâne de vãzut dacã nu cumva solutia primitã de primarul de la Todiresti îi va ajuta pe unii dintre acestia sã-si recapete functiile pierdute.