OBRAZUL SUBTIRE CU BACSIS GROS SE TINE… Nemultumiti cã în plin sezon estival hotelurile le sunt ocupate de cãtre bugetari, iar strãinii rãmân pe dinafarã, operatorii de turism propun Guvernului României ca voucherele de vacantã sã fie acordate în extrasezon. “Problema noastrã este sezonalitatea, nouã luni, iar nouã luni înseamnã sã facem si altceva decât sã stãm la soare. Sã facem cãlãrie, cantonamente, evenimente, muzicã”, este propunerea cu care unul dintre cei mai mari operatori de turism din tarã vine în fata sutelor de mii de români care anual beneficiazã de vouchere de vacantã.
Coalitia pentru Dezvoltarea României a comunicat faptul cã tichetele de vacantã ar trebui sã fie valabile doar în lunile în care litoralul si weekendurile nu sunt deja aglomerate de numãrul turistilor români. Spatiile de cazare se epuizeazã în sezon, iar turistii strãini nu gãsesc locuri libere de calitate pe litoral. În plus, hotelierii scumpesc din cauza tichetelor spatiile de cazare în sezon si în weekend, fãcând astfel litoralul românesc nerentabil. “Toatã lumea se îmbulzeste pe litoral vara si în weekend si atunci cresc preturile, cã asa este legea cererii si a ofertei. Un alt efect colateral este inhibarea incoming-ului, pentru cã hotelierii pe douã luni au venituri crescute cu mai multi turisti cu preturi mai bune si atunci nu mai vor sã se complice cu strãinii”, a spus Dragos Anastasiu, proprietarul unei agentii de turism.
Bugetarii vasluieni, asteptati la cursuri de cãlãrie, drumetii si cantonamente montane
Dacã idee acestuia se va pune în aplicare, atunci toti beneficiarii tichetelor de vacantã vor trebui sã-si caute o altã modalitate de a-si petrece concediile. Si asta pentru cã, se pare, operatorii de turism din România pun mai mare pret pe turistii strãini decât pe cei români. Potrivit lui Anastasiu, strãinii au nevoie de un lant de chartere din aprilie pânã în octombrie însã sunt împiedicati sã vinã în România din cauza bugetarilor români, care în lunile iulie si august ocupã toate hotelurile si pensiunile. “Astfel cã turismul de Litoral si de Deltã nu are sansã realã de dezvoltare sustenabilã decât dacã sezonul este de nouã luni si asta nu se poate face decât cu multi turisti strãini, combinat si cu români. Ca politicã publicã, eu as fi fãcut-o altfel. De exemplu: as fi dat voucherele cu valabilitate în extrasezon. Dacã ai sezon doar douã-trei luni, nu-ti permiti sã ai o echipã stabilã, sã bagi bani în pregãtirea profesionalã, oamenii vin si pleacã, lucrezi cu studenti si zilieri. Problema noastrã este sezonalitatea, nouã luni, iar nouã luni înseamnã sã facem si altceva decât sã stãm la soare. Sã facem cãlãrie, cantonamente, evenimente, muzicã”,a mai declarat patronul agentiei de turism.