Un proiect initiat de Ministerul Dezvoltãrii propune mãrirea sporului pentru angajatii din administratia publicã localã cu cel prevãzut pentru personalul din administratia publicã centralã. Asta ar putea însemna o crestere si de 10% din salariul de bazã pentru cei care desfãsoarã activitãti sub influenta unor factori de risc.
Potrivit proiectului, angajatii din administratia publicã localã vor beneficia, la fel ca cei din administratia centralã, de sporul pentru conditii de muncã, respectiv a sporului pentru conditii periculoase sau vãtãmãtoare de muncã. Noile prevederi stipuleazã “spor de la 6,1% pânã la 10% din salariul de bazã pentru personalul care îsi desfãsoarã activitatea sub influenta a 4 factori de risc din cei prevãzuti la art. 4 din regulament; spor de la 3,1% pânã la 6% din salariul de bazã pentru personalul care îsi desfãsoarã activitatea sub influenta a 3 factori de risc din cei prevãzuti la art. 4 din regulament; spor de pânã la 3% din salariul de bazã pentru personalul care îsi desfãsoarã activitatea sub influenta a 2 factori de risc din cei prevãztui la art. 4 din regulament.”
Suprasolicitarea nervoasã si uzura prematurã a organismului, printre factorii de risc
Potrivit articolului nr. 5 din legea nr 153/2017, la stabilirea, de la caz la caz, a cuantumului sporului pentru conditii periculoase sau vãtãmãtoare de muncã se au în vedere urmãtorii factori de risc: existenta factorilor nocivi si mecanismul de actiune a acestora asupra organismului; intensitatea de actiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori; durata de expunere la actiunea factorilor nocivi; existenta unor conditii de muncã ce implicã o suprasolicitare nervoasã, care determinã un risc de îmbolnãvire sau de accidentare; structura si nivelul morbiditãtii în raport cu specificul locului de muncã; existenta unor conditii de muncã ce pot duce la uzura prematurã a organismului; existenta factorilor cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sãnãtatea si integritatea fizicã si psihicã.