spot_img
30.9 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Explicatii halucinante ale judecãtoarei Sîrghi privind disparitia voturilor din urne

- Advertisement -

122 de nereguli la BEJ VASLUI

HARABABURÃ…Au fost 50 de ore de foc la BEJ Vaslui de la închiderea urnelor pânã asearã, la ora 24.00, când s-a semnat procesul verbal privind rezultatele alegerilor europarlamentare si ale referendumului. În tot acest timp, institutia a fost un butoi de pulbere în care acuzatiile de fraudare a alegerilor au curs necontenit, dispunându-se într-un final renumãrarea voturilor în sectii unde cheia de control nu a iesit. Asearã s-a întâmplat ceva rarisim la Prefecturã, institutie care a gãzduit BEJ-ul Vaslui. Cu duba Jandarmeriei au fost aduse voturile din sapte sectii de votare depozitate în arhivele judecãtoriilor din municipiile judetului pentru a fi renumãrate. În total, în cele 50 de ore, s-au refãcut peste 122 de procese verbale gresit întocmite. Initial s-a crezut cã a fost vorba de neatentie, când de fapt s-a demonstrat cã a fost o gresealã voitã, care se pare duce la concluzia cã rezultatul referendumului, cel putin la nivelul judetului Vaslui ar fi putut fi viciat. Vina a fost datã pe operatorii de pe tabletã, un mijloc modern de telecomunicatie care a fãcut ca în timpul alegerilor populatia tãrii sã vadã în timp prezenta la vot. În numãrul de ieri am relatat tot acest mecanism, care în rezumat suna cam asa. Unii “tabletisti” au reusit performanta ca prin tabletã, legatã direct la site-ul BEC, sã anunte o altã prezentã la vot, decât cea realã din sectia de vot. Mecanismul a fost unul simplu. În momentul în care alegãtorul prezenta buletinul pentru a fi scanat, era întrebat de tabletist pentru ce voteazã. În cazul în care alegãtorul spunea cã nu voteazã pentru referendum, ci doar pentru europarlamentare, operatorul, din nestiintã, bifa cã acesta de fapt vota pentru referendum. În urna de vot buletinul de vot nu mai ajungea, ba, mai mult, nici pe listele electorale permanente acesta figura cã nu a votat. Însã pe site-ul BEC, care era preluat de toate televiziunile si publicatiile din România acesta figura cã a votat. Era normal ca procesele verbale si cheile de control sã nu mai iasã si de aici a rezultat nebunia cu cele 122 de procese verbale care nu erau completate corect si pe care BEJ le-a revizuit. Spunem 122, fiindcã atâtea a prezentat oficial BEJ Vaslui, însã surse din acest for au spus cã e vorba de mult mai multe, de peste 200, adicã peste 30% din totalul sectiilor de votare.

Judecãtoarea Sîrghi a zis cã voturile nu s-au renumãrat, dar documente o dau de gol

Presedinta BEJ Vaslui, Elena Diana Sîrghi, nu a dat nicio explicatie, ba din contra a trecut la amenintãri, atât împotriva ziarului nostru, cât si a membrilor din BEJ care au sesizat acest lucru. În singura discutie pe care am avut-o cu aceasta, nu a vrut sã recunoascã în niciun fel renumãrarea voturilor, ci ne spunea cã e vorba despre o confirmare fizicã a acestora. Nu stim ce a vrut sã spunã judecãtoarea, însã documentele pe care ulterior le-a afisat pe site o contrazic. Iatã ce scrie pe o decizie de corectare a unui proces verbal dintr-o sectie de votare. “S-a fãcut o notã telefonicã la Judecãtoria Husi, instantã în arhiva cãreia se gãsesc depozitate aceste buletine de vot, pentru a trimite voturile valabil exprimate la întrebãrile 1 si 2, în vederea verificãrii numerice a acestora”, se aratã în una din cele 122 decizii de corectare a proceselor verbale. Iatã doar o dovadã cã judecãtoarea Sîrghi a vrut sã ne ducã în eroare. Voturile au fost renumãrate! O altã dovadã clarã este prinsã în Decizia 188, privind corectia procesului verbal al sectiei cu numãrul 438. Iatã ce scrie în acest document pus pe site-ul BEJ Vaslui: “BEJ a renumãrat si voturile nule, constatând cã sunt 28 si nu 18. (…)Aceastã diferentã de voturi privind numãrul de participanti la vot nu a fost semnalatã cu avertisment de aplicatie”. Iatã câte nereguli s-au fãcut la aceastã votare si cum faimoasele tablete sunt scoase vinovate pentru acest esec.

Explicatii cum cã voturile au fost furate de … extraterestri

Iatã cum se consemneazã într-o decizie semnatã de judecãtoarea Sîrghi disparitia unor voturi din urnele de votare. “În aceste împrejurãri, singura explicatie a diferentei existente în ceea ce priveste numãrul de participanti între cele douã procese verbale, în contextul în care existã 106 semnãturi pe lista electoralã permanentã si cea suplimentarã, ar fi aceea disparitiei unui buletin de vot pentru referendum”, se arãtã în decizia cu nr. 185, privind rectificarea procesului verbal al sectiei cu numãrul 195. Surse din sectiile de votare ne-au dat alt scenariu privind aceste nereguli. Iatã ce spune un operator de tabletã, care a preferat sã-si pãstreze anonimatul de frica replesaliilor. “În momentul în care STS nu ne-a instruit corect, noi am validat din tabletã si votul pentru refendum, desi omul nu a votat pentru referendum. Când ne-am dat seama la sfârsit cã nu ne dã cheia, presedintele de sectie ne-a sfãtuit sã bãgãm voturi nule în urnã, sã semnãm pe listele permanente si astfel se ajungea la prezenta de vot pe care o aveam pe tabletã si cheile ieseau. Numai cã au apãrut si erori. Acolo unde apar diferente de unu-douã voturi, vã spun eu cã s-au bãgat peste 20-30 voturi nule cã sã iasã calculele. Asa se explicã numãrul mare de voturi nule la referendum”, a spus un operator de tabletã. O altã anomalie scrisã de judecãtoarea Sîrghi de acum în celebrele sale decizii ar fi aceasta: “neconcordanta (n.r. între cifrele scrise în procesul verbal si cele gãsite în sacii de vot renumãrati) cauzatã cel mai probabil de disparitia a douã buletine de vot nesesizate de membrii biroului electoral în timpul desfãsurãrii procesului de vot”, scrie în decizia de corectie a sectiei de vot 469. E greu de crezut cã un judecãtor motiveazã o decizie cu expresii de genul probabil cã au dispãrut. Punem o întrebare simplã: de ce nu au fost seizate organele de control, Politia, Parchetul privind disparitia buletinelor de vot?

La Deleni a fost chematã Politia, dar degeaba

La Deleni situatia a fost scãpatã de sub control. Primarul din comunã, la îndemnul presedintei sectiei de votare, a plecat prin sat cu listele electorale permanente pentru a rezolva diferentele apãrute la prezenta de vot de pe tabletã si cea din urne. Numai cã reprezentantii PSD au fãcut plângere si primarul liberal al comunei Deleni s-a trezit cu politistii pe cap în timp ce umbla pe ulitã cu listele sub brat în cãutarea celor 20 de persoane care trebuiau sã semneze cã au fost la referendum. Aici Politia si-a fãcut datoria. La orele 23.00 în ziua votãrii, cu masina cu girofarurile pornite si cu portavocea umblau pe ulitele din sat si strigau persoanele care au semnat pe liste la portavoce, pentru a da declaratii. Oamenii s-au speriat si nu stiau ce se întâmplã. Parcã erau în timpul rãzboiului când erau ridicati din paturi si dusi în lagãr. Acum mai sunt în aceastã localitate patru sãteni de audiat si institutiile statului se vor pronunta cu privire la aspectul sau nu a sãvârsirii unor infractiuni. Punem o întrebare: de ce numai la Deleni s-au fãcut astfel de descinderi si nu în toate cele 122 de sectii?

Întrebãrile pentru Elena Diana Sîrghi, presedinta BEJ Vaslui

VREM RÃSPUNSURI…Pentru faptul cã judecãtoarea Sîrghi, sefa BEJ Vaslui, dar si purtãtor de cuvânt, a evitat întrebãrile presei, i le adresãm din nou public, asa cum am fãcut-o si în editia on-line a ziarului:

1. La câte sectii s-a dispus renumãrarea voturilor si care este numãrul de ordine al acestora?

2. Care au fost cifrele din Procesele Verbale dupã renumãrare si de ce au iesit aceste diferente fatã de procesul verbal încheiat în sectiile de votare? În cazul în care s-au constatat erori mari intentionate, ce sanctiuni s-au aplicat?

3. La sectia din Deleni, de ce s-au renumãrat voturile de la Referendum si de la Alegerile Europarlamentare? Ce mãsuri s-au luat când s-a constatat diferente între voturile trecute în dreptul partidelor la procesele verbale încheiate în sectii si cele constatate la BEJ dupã renumãrare? Vorbim de voturile primite de PSD si ALDE, unde au fost diferente.

4. De ce nu a fost schimbat presedintele sectiei din Deleni, când acesta a dispus scoaterea listelor electorale de la Referendum din sectie, spre a fi semnate ilegal de cei care au votat pentru alegerile europarlamentare si nu au vrut sã voteze pentru Referendum? Dupã ce s-a constatat de Politie cã oamenii au semnat ilegal aceste liste, ce s-a întâmplat cu voturile puse în urne, fãrã acceptul alegãtorilor? Au fost anulate? Cine rãspunde penal pentru aceste grave încãlcãri ale legislatiei în vigoare ?

5. La câte procese verbale de la aceste alegeri nu a iesit cheia de control, la câte s-a dispus modificarea lor si la câte s-a impus corectarea lor?

6. Câte tablete au fost, la care cheia de control nu a iesit, si cum au fost ele predate la STS, în conditiile în care în momentul în care chiar dumneavoastrã ati declarat cã la multe sectii nu au iesit cheia de control ? Se stie cã nu se poate genera procesul verbal de predare a tabletei la STS, pânã când pe acest dispozitiv nu iesea cheia de control.

7. De ce STS a primit toate tabletele si are în acest sens procese verbale semnate pentru toate sectiile de votare, dacã ieri dvs. aveati încã sectii unde cheile nu ieseau ?

Acestea sunt o serie de întrebãri pe care noi, redactia Vremea Nouã, le considerãm legitime.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.