PROIECT…Dispozitive cu substante iritant-lacrimogene sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protectie, cãsti cu vizor, dispozitive cu electrosocuri, arme neletale cu bile de cauciuc. Sunt doar câteva dintre mijloacele de imobilizare care vor intra în dotarea politistilor de la sigurantã si ordine publicã dupã ce Senatul României a adoptat, tacit, propunerea legislativã pentru modificarea si completarea unor acte normative în acest domeniu.
Potrivit proiectului de act normativ, politistul este îndreptãtit sã utilizeze cãtuse sau alte mijloace de imobilizare în scopul împiedicãrii sau neutralizãrii actiunilor violente ale oricãrei persoane. “Politistul este îndreptãtit sã utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substante iritant-lacrimogene sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protectie, cãsti cu vizor, dispozitive cu electrosocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum si alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viata sau nu produc o vãtãmare corporalã gravã, în scopul împiedicãrii sau neutralizãrii actiunilor violente ale persoanei atunci când utilizarea fortei fizice nu a fost sau nu este aptã sã producã acest rezultat sau aceasta intentioneazã sã sãvârseascã actiuni violente cu obiecte, dispozitive, substante sau animale”, prevede proiectul. În acelasi proiect de act normativ mai scrie cã politistul este obligat ca în cel mai scurt timp sã solicite serviciilor specializate acordarea asistentei medicale de urgentã persoanelor împotriva cãrora au fost utilizate dispozitive cu electrosocuri, persoanelor afectate de utilizarea substantelor iritant-lacrimogene, precum si persoanelor rãnite prin utilizarea mijloacelor de constrângere. “Se interzice folosirea cãtuselor sau a altor mijloace de imobilizare (…) împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcinã, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilitãti si copiilor, cu exceptia cazurilor în care acestia înfãptuiesc un atac armat sau un grup care pune în pericol viata sau integritatea corporalã a uneia ori mai multor persoane. Politistul este obligat sã permitã persoanei aflate în spatiul public împotriva cãreia sunt folosite cãtuse sau alte mijloace de imobilizare sã adopte mãsuri adecvate pentru acoperirea fetei si a mijloacelor de imobilizare dacã prin acestea nu sunt afectate mãsurile de constrângere sau efectuare a unor activitãti prevãzute de lege.(…) În exercitarea atributiilor de serviciu politistul are obligatia sã poarte asupra sa insigna de politist sau legitimatia de serviciu si mijloacele de constrângere si de protectie din dotare, precum si sã utilizeze mijloacele din dotare necesare îndeplinirii atributiilor prevãzute”, se mai aratã în proiectul de act normativ.
Politistul va fi îndreptãtit sã intre în orice locuintã, dacã viata unei persoane este pusã în pericol
Potrivit unui alt articol, politistul va avea dreptul de a legitima si a stabili identitatea persoanei în situatia în care aceasta încalcã dispozitiile legale ori existã motive verosimile pentru a bãnui cã pregãteste sau a comis o fapta ilegalã. “Politistul este îndreptãtit sã pãtrundã în orice mod într-o locuintã sau într-un spatiu delimitat ce apartine ori este folosit de o persoanã fizicã sau juridicã fãrã consimtãmântul acesteia sau al reprezentantului legal pentru a salva viata sau integritatea corporalã a unei persoane dacã existã indicii cã în acel spatiu este o persoanã aflatã în pericol”, se aratã în proiect. Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional în acest caz.