spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Echipa de salvatori UPU-SMURD Vaslui, mai sãracã cu un profesionist

- Advertisement -

PIERDERE… Comunitatea medicalã din Vaslui este din nou în doliu, dupã ce un asistent medical din cadrul UPU-SMURD s-a stins din viatã la vârsta de doar 49 de ani. Angajat în cadrul Compartimentului din 2005, Marian Popoiu s-a numãrat printre cei care au contribuit la înfiintarea liniilor de gardã pe autospeciala Terapie Intensivã Mobilã, salvând nenumãrate vieti si fiind apreciat de toti colegii sãi. Bãrbatul a fost rãpus de o boalã necrutãtoare, cu care s-a luptat aproape zece luni de zile.

Potrivit colegilor, Marian Popoiu a fost unul dintre cei mai buni si dedicati asistenti medicali ai SMURD Vaslui. “Lucra la noi de 14 ani, din 2005. Începând cu 17 octombrie 2013, împreunã cu Tãnase Mãdãlina si cu Balan Alina, au pregãtit linia de gardã de pe masina de Terapie Intensivã. Cei trei asistenti au deschis linia de Terapie Intensivã când toatã lumea era circumspectã vizavi de aceastã activitate. Initial, a lucrat numai în UPU, apoi a lucrat si pe masina de Terapie. A fost un asistent medical foarte, foarte bine pregãtit, foarte sãritor, n-a zis niciodatã cã nu poate sã vinã sau cã este ocupat. Ne-a ajutat si i-am format si pe ceilalti asistenti care au venit în turã în UPU si pe masina de Terapie Intensivã Mobilã. Din pãcate, în luna august anul trecut a aflat de acea boalã cumplitã. Cu toate astea a lucrat în continuare, nu si-a luat nicio zi de concediu medical. În luna februarie a acestui an boala s-a agravat si a trebuit sã facã tratament la Iasi. Nu a mai putut fizic sã lucreze. El ar fi vrut sã vinã la serviciu si atunci, atât de mult era dedicat muncii sale. Vestea mortii lui ne-a lãsat pe toti fãrã cuvinte pentru cã era un coleg la care tineam foarte mult “ ne-a declarat Carmena Piseru, sefa Compartimentului UPU-SMURD Vaslui.

“A plecat discret si tãcut, asa cum a trãit”

Vestea mortii asistentului medical a cãzut ca un buzdugan si în rândul conducerii Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, care a transmis un mesaj de condoleante pe pagina de facebook a unitãtii sanitare. “A plecat dintre noi, discret si tãcut, asa cum a trãit, colegul nostru Marian Popoiu, asistent medical principal în cadrul Unitãtii de Primiri Urgente /SMURD Vaslui. Colectivul Spitalului Judetean de Urgentã (SJU) Vaslui îsi exprimã profundul regret pentru disparitia prematurã a celui care a fost Marian Popoiu, salariat cu experientã, devotat si implicat. În aceste clipe de imensã suferintã, suntem alãturi de familia îndureratã si îndoliatã, asigurând-o de totalul nostru sprijin si întreaga noastrã compasiune, pentru depãsirea acestei tragedii.  Sincere condoleante!”

Al doilea deces, în decurs de doar trei luni, la UPU-SMURD Vaslui

În luna marite a acestui an, personalul Compartimentului UPU-SMURD din cadrul SJU Vaslui si-a mai luat adio de la un coleg. Este vorba despre medicul urgentist Mihai Prelipcean, care a decedat la vârsta de doar 32 de ani, tot dupã o luptã cu o boalã necrutãtoare.

“Riscul de moarte al medicilor este cu atât mai mare cu cât specialitatea este mai apropiatã de urgente”

În ultimii, ani, din cauza suprasolicitãrii personalului din sãnãtate prin impunerea unor gãrzi peste norma europeanã pentru acoperirea deficitului de personal, mai multi medici si asistente au decedat în timpul gãrzilor, dar si în sãlile de operatie, în UPU sau în radiologie. România are, la ora actualã, aproape 60.000 de medici, cu mult sub nivelul cerintelor la nivel national. Presedintele Colegiu­lui Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, a declarat cã pentru acoperirea deficitului major de personal din sãnãtate, trebuie încurajatã angajarea medicilor rezidenti, care ar aduce „un sânge proaspãt sistemului anemic si bolnav”. Dr. Borcean crede cã “ar trebui sã avem o hartã exactã a demografiei corpului medical în tarã, astfel încât sã stim nevoia de sãnãtate si ceea ce înseamnã aceasta în legãturã cu numãrul de medici la numãrul de locuitori. Dacã studiem repartitia geograficã a medicilor în România, constatãm cã Bucurestiul si împrejurimile sale este zona cu cea mai mare densitate de medici, aproape 25%. Alte 25-30 de procente din numãrul de medici lucrea­zã în cele sase orase mari capitale regionale din tarã si, astfel, restul de o treime este repartizatã în cele 35-36 de judete. Se creeazã, deci, în mod normal o discrepantã între numãrul de medici raportat la numãrul de locuitori. Asa apare o ­âncãrcare mare profesionalã pentru unele categorii de medici, în special pentru cei care au specialitãti în sistemul de urgentã si acest lucru nu poate sã rãmânã fãrã urmãri. Este cunoscut cã durata medie de viatã a medicilor si riscul de moarte subitã este mai mare cu cât specialitatea este mai apropiatã de urgente”, a afirmat presedintele Colegiului Medicilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.