CONFERINTÃ…O activitate extrem de interesantã ne propune muzeograful Ciprian Dumitru Vîntdevarã, din cadrul muzeului bârlãdean. Este vorba despre conferinta „Asteroizii si viata pe Terra” sustinutã de Mirel Bîrlan, un cercetãror si astronom foarte cunoscut în România si Franta. Prezentarea publicã va avea loc sâmbãtã, 25 mai, ora 20.00, la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Dupã ora 21.30, activitatea va continua cu observatii astronomice pe platoul din fata Teatrului „Victor Ion Popa”. Accesul va fi liber!
Mirel Bîrlan este astronom la Institutul de Mecanicã Cereascã si de calcul al Efemeridelor din cadrul Observatorului Astronomic din Paris si cercetãtor asociat la Institutul Astronomic al Academiei Române. El a propus Uniunii Astronomice Internationale denumirea asteroidului 7986 Romania. Din anul 2001 asteroidul cu numãrul 10034 îi poartã numele.
Asteroizii fac parte din categoria micilor corpuri care se aflã în Sistemul Solar. Cataloagele lor includ peste 790 mii de astfel de corpuri. Cea mai mare parte a acestora se aflã între planetele Marte si Jupiter, în centura principalã de asteroizi. O populatie de asteroizi se apropie de orbita Pamantului; acestia sunt asteroizii geointersectori. Cunoasterea intima a acestei populatii ne oferã cheia descifrãrii istoriei si evolutiei Sistemului Solar, de la inceputul formãrii proto-planetelor, acum 4,5 miliarde de ani. Conferinta va prezenta cele mai noi cunostinte despre asteroizi, obtinute cu ajutorul misiunilor spatiale Rosetta, Hayabusa 1 si 2, Dawn si OSIRIS-Rex. Aceste rezultate vor fi completate cu informatiile obtinute de la sol si cu instrumentele instalate pe telescoapele de 8 m diametru, Very Large Telescope din Cerro Paranal în Chile. Activitatea este organizatã de Dumitru Ciprian Vântdevarã, muzeograf al Planetariui si Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.