spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Singura capelã pentru copiii din centrele de plasament vasluiene va fi sfintitã joi, în prezenta PS Ignatie, Episcopul Husilor

- Advertisement -

EMOTIE… Eveniment misionar unic, joi, atât pentru cei care lucreazã în sistemul de protectie a copilului, cât si pentru credinciosii din municipiul Vaslui. Dupã ani de zile si trudã, pãrintele Petru Damian îsi vede împlinit visul de a sfinti o capelã frumoasã, pe care a pornit-o de la zero, lãcas de cult destinat atât copiilor din centrele de plasament ale DGASPC, angajatilor acestei institutii, dar si credinciosilor din oras care vor sã se închine si sã aprindã o lumânare, într-un spatiu binecuvântat. Alãturi de Prea-Sfintitul Ignatie, Episcopul Husilor, vor participa la sfintire nume mari din Biserica Ortodoxã Românã: Înalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Prea Sfintitul Ilarion Fãgãrãsanul, Arhiepiscop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Prea-Sfintitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Prea Sfintitul Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului. Capela, la care vin atât angajatii DGASPC, cât si copiii din centre, este visul unui preot din municipiul Vaslui, pãrintele Petru Damian, cel care a construit lãcasul de cult cu sprijinul financiar al angajatilor de la DGASPC, si ajutoare de la primãrie sau a institutiei pe care o deserveste, Protectia Copilului. “În Biserica Ortodoxã, slujbele de sfintire si de resfintire a bisericii sunt de o rarã frumusete, prin bogãtia lor spiritualã si teologicã. Pentru credinciosii care participã este ziditor de suflet sã cunoascã semnificatia si încãrcãtura duhovniceascã a acestor slujbe, deoarece biserica de zid ne reprezintã pe noi, Biserica cea vie a lui Hristos, cler si popor”, ne-a mãrturisit preotul Damian, cu câteva zile înainte de momentul sfintirii.

Preotul Damian ne-a explicat ce anume se va întâmpla în ziua de joi, atunci când sute de credinciosi vor veni pentru a asista la sfintire, mai ales cã vin la Vaslui atât de multe înalte fete bisericesti. „În ziua sfintirii sau a resfintirii bisericii, primim o multime de binecuvântãri pentru cã Sfântul si Marele Mir, folosit în cadrul slujbei, este expresia darurilor Duhului Sfânt. Diversitatea mirodeniilor simbolizeazã multimea darurilor cunoscute si necunoscute de noi, care ni se dãruiesc în timpul sfintirii bisericii. Slujba de sfintire este un moment sfânt pentru cã prin ea se binecuvinteazã biserica si toti cei care participã la viata ei. În timpul sfintirii bisericii, mirenii rãmân afarã, deoarece sfintirea bisericii sau a locului unde se sfintesc oamenii nu vine de la ei, ci de la Hristos, închipuit de arhiereu. Sfintirea bisericii se face prin arhiereu, arãtându-se cã Hristos însusi Se sãlãsluieste în ea si sãvârseste în ea lucrarea Sa mântuitoare prin Duhul Sfânt. Spãlarea Sfintei Mese cu apã închipuie tainic Botezul lui Hristos, când a început lucrarea Sa mântuitoare. Dupã spãlarea cu apã si sãpun si stergerea cu stergare curate, Sfânta Masã se spalã cu apã sfintitã în care se adaugã parfum de trandafir. Aceasta simbolizeazã mirul în cinstea îngropãrii lui Hristos. Urmeazã apoi ungerea Sfintei Mese cu Sfântul si Marele Mir de cãtre arhiereu, care simbolizeazã ungerea trupului lui Hristos cu ulei de aloe de cãtre Iosif din Arimatea si Nicodim. Prin mirul turnat în chip de trei cruci se unge Sfânta Masã în vreme ce se cântã “Aliluia”. Prin Sfântul Mir coboarã peste Sfânta Masã Duhul Sfânt, iar prin cântarea întreitã Aliluia se anuntã venirea lui Dumnezeu Cel în Treime slãvit. Dupã ce s-a sfintit Sfânta Masã, se stropeste cu apã sfintitã Sfântul Altar si toatã biserica, pentru cã de la Sfânta Masã, ca de la un izvor de sfintenie, se sfinteste întreaga comunitate. Efectele participãrii la aceastã slujbã pot fi întelese mai bine din cântarea care se cântã în acest moment: “Aceastã casã Tatãl a zidit-o; aceastã casã Fiul a întãrit-o; aceastã casã Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o si a sfintit sufletele noastre”. Odatã cu sfintirea bisericii, are loc si sfintirea sufletelor noastre. Se sfinteste biserica din zid, dar se sfintesc si persoanele care participã la sfintirea ei”, ne-a spus pãrintele Damian. Dupã sfintirea bisericii, toti credinciosii ortodocsi prezenti, bãrbati si femei, vor primi permisiunea sã intre în Sfântul Altar pentru a sãruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce si Sfânta Masã din Altar, ne-a mai spus preotul care a ctitorit acest frumos lãcas de cult.

Trei mari mãnãstiri din judet sustin si ele slujba de sfintire a capelei din curtea DGASPC

Preotul-paroh Damian a anuntat cã, pentru sfintirea din 16 mai, au venit în sprijinul acestui lãcas de cult si cele trei mãnãstiri cu renume si cu traditie crestineascã din judetul Vaslui, respectiv Mãnãstirea Moreni, Mãnãstirea Rafaila si Mãnãstirea de la Mãlinesti. „Ca mãrturie peste veacuri a credintei noastre ortodoxe, invitãm crestinii din municipiul Vaslui si nu numai sã se închine si sã se împãrtãseascã din darul sfintitor si tãmãduitor al Sfintelor Moaste apartinând Sfântului Mare Mucenic Tãmãduitor Pantelimon, aduse de la Catedrala Arhiepiscopalã Tomis, Constanta, cu binecuvântarea Prea Sfintitului Ignatie, Episcopul Husilor”, a spus pãrintele Damian. Credinciosii si pelerinii sunt asteptati sã treacã prin Sfântul Altar, unde vor primi binecuvântare. Alãturi de ei, pot veni la capela de la Moara Grecilor si credinciosii din institutiile publice locale, Primãrie, Consiliul Judetean, Prefecturã, Biblioteca judeteanã s.a., mai ales cã, prin strãdania pãrintelui Petru Damian, la început de an primesc binecuvântare cei care lucreazã în institutiile publice ale Vasluiului, mai ales în ziua de Boboteazã, atunci când sunt sfintite toate birourile, iar angajatii primesc binecuvântare. De altfel, capela sfintitã joi va avea Hramul „Sfântului Mare Mucenic Tãmãduitor Pantelimon” si al „Sfântului Apostol Andrei”. Si, surprizele nu se opresc aici. În seara zilei de joi, cu sprijinul primãriei municipiului Vaslui, de la ora 18.00, Corala Armonia, din Constanta, va sustine un concert la care sunt asteptati toti cetãtenii orasului Vaslui, pentru a asculta muzicã folcloricã, instrumentalã si religioasã, de cea mai bunã calitate. Concertul va avea loc în Parcul Copou.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.