MÃSURI… Oamenii din sapte comune din judetul Vaslui nu au medic. Sunt sute de localnici care au nevoie de un medic de familie, însã niciunul nu vrea sã se angajeze în zona lor. Pentru a rezolva acest neajuns, dar si a altor câteva sute de localitãti din tarã care se confruntã cu probleme asemãnãtoare, doi parlamentari USR au depus un proiect de lege în urma cãruia medicii de familie care se instaleazã în mediul rural ar urma sã primeascã diferite stimulente si facilitãti din partea autoritãtilor locale.
Avem un sistem de sãnãtate în moarte clinicã. Nu mai este niciun secret pentru nimeni. Cauzele le stim cu totii, iar acestea au dus si la numãrul mare de medici care au ales sã plece din tarã sau sã lucreze în privat. Si asa am ajuns sã fim sub media europeanã la numãrul de medici pe cap de locuitor. Cu alte cuvinte, ne lipsesc 15.000 de specialisti, iar dacã în orase situatia mai e cum mai e, la tarã, existã comune întregi care nu au niciun doctor. Mii de oameni care au nevoie de ajutor bat kilometri pentru un medic, iar atunci când ajung la un cabinet sau la un spital trebuie sã astepte cu orele.
Atrasi în mediul rural cu stimulente si facilitãti
“Medicina de familie este piatra de temelie a sistemului de sãnãtate din România si garantia asistentei medicale integrate a pacientului. Aproape jumãtate din populatia tãrii trãieste în mediul rural, unde principalul acces la sistemul de sãnãtate, adesea singurul, este prin intermediul medicului de familie”, aratã cei doi initiatori, în expunerea de motive ce însoteste proiectul de lege. Initiatorii proiectului de lege atrag atentia, în expunerea de motive, cã “situatia actualã a acestei specialitãti în România este una îngrijorãtoare. Sunt peste 700 de localitãti fãrã medici de familie, iar vârsta medie a acestora este de 57 de ani. Se estimeazã cã în urmãtorii 10 ani vor pleca din sistem, prin pensionare, 30% dintre cei 11.000 de medici de familie din România. Si din cauza acestor deficiente majore ale medicinei primare, indicatorii de performantã ai sistemului sanitar sunt foarte slabi: accesibilitatea la sistem rãmâne una dintre cele mai slabe din Europa; nevoile medicale nesatisfãcute – mult peste media UE, cu un decalaj major între rural si urban; decalajul între bogati si sãraci în ceea ce priveste neefectuarea unui control medical necesar este este dublu fatã de media UE; 25% dintre femeile din mediul rural nu au asigurare de sãnãtate, iar una din 5 gravide este evaluatã de obstetrician pentru prima datã în momentul nasterii”, se mai aratã în document. Sunt doar câteva dintre motivele pentru care cei doi initiatori propun asigurarea unui minim de 8% din bugetul Fondului national unic de asigurãri sociale de sãnãtate pentru medicina primarã si implicarea activã a autoritãtilor locale în sprijinirea medicinei de familie.