TENSIUNI… Întâlnire-maraton la Consiliul Judetean Vaslui, ieri, între ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budãi, pe de o parte, si patronate, sindicate si organizatiile de pensionari din judetele Vaslui, Iasi si Botosani, de cealaltã parte. O întâlnire încordatã, pe alocuri, pentru cã tinta atacurilor liderilor de sindicat din Iasi a fost deputatul Adrian Solomon, presedintele Comisiei de Muncã din Camera Deputatilor. Sindicalistii au avut un schimb dur de replici cu Solomon, acuzându-l cã nu face mai nimic în Parlament. Acuze la care parlamentarul bârlãdean a avut o reactie extrem de acidã. Una peste alta, actiunea organizatã de prefectul judetului Vaslui, Eduard Popica, cel care a gândit întâlnirea interactivã de ieri, a dat rezultate, desi unii lideri sindicali din Botosani sau Iasi s-au ridicat si au plecat în timpul sedintei, spunând cã nu înteleg rostul deplasãrii lor la Vaslui. „Apreciez faptul cã domnul ministru a dat curs invitatiei noastre. Aceastã întâlnire a fost de bun augur, fiindcã problemele ridicate în cadrul întâlnirii au sau vor avea o rezolvare. Mare parte din solicitãrile sindicatelor au fost preluate de invitatii nostri si vor fi puse în discutie atât la Guvern, cât si în Parlament, pentru a fi gãsite solutiile legale”, a spus prefectul Eduard-Andrei Popica, la final.
Budãi a spus cã implementarea Legii dialogului social reprezintã o prioritate pentru perioada urmãtoare, pe care el urmeazã sã o punã în aplicare pânã în toamnã. „Am avut discutii separate cu patronatele si cu sindicatele , dar si împreunã, pe fiecare amendament, pe fiecare articol în parte. Am mai dat o perioadã de armonizare între patronate si sindicate, tocmai pentru a preîntâmpina ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, la Electrolux, la Satu Mare. Am fost acolo. Nu înteleg de ce era nevoie de prezenta ministrului pentru ca cei de acolo sã se poatã aseza la masa dialogului si sã poatã fi un dialog onest în ambele sensuri. De aceea avem nevoie de aceastã lege a dialogului social, de aceea si solicitarea presedintelui Dragnea s-o implementãm într-un termen cât mai scurt, dar sã ne luãm atâta timp cât este necesar. Sã nu ne grãbim si sã mãsurãm de zece ori si sã tãiem o datã, asa cum spunem noi, românii”, a afirmat Marius Budãi. Cum era de asteptat, atât patronatele, cât si sindicatele si conducerea Camerei de Comert Industrie si Agriculturã Vaslui s-au plâns de lipsa fortei de muncã specializate. S-a spus cã pentru a acoperi golul din piata muncii, ar urma sã fie adusi în jur de 20.000 de muncitori din tãri asiatice. Ministrul Budãi a spus cã adoptarea unei strategii nationale a fortei de muncã, având în vedere cã România, ca toate statele europene, se confruntã cu o crizã a fortei de muncã, va fi o altã prioritate a sa. „Stiu problemele cu care vã confruntati si caut solutii la ele. Cred cã provocarea principalã pentru noi, cei care acum suntem la guvernare, este asigurarea, discutia si implementarea unei strategii nationale a fortei de muncã. E o chestiune pe care ne-o propunem pentru urmãtorii ani. Începând de sãptãmâna viitoare voi avea întâlniri succesive, începând cu Coalitia pentru Dezvoltarea României si ulterior cu alte patronate si cu sindicatele, pentru a elabora o strategie care sã fie într-adevãr în avantajul nostru”, a completat Budãi.
„Nu vom tãia salariile minime si nici pensiile sau alte drepturi salariale”
Ministrul Muncii a catalogat drept „iresponsabile” declaratiile fãcute de unii economisti care au criticat în ultima perioadã mãsurile sociale ale Guvernului. Budãi sustine cã a auzit pãreri conform cãrora ar trebui ca salariul minim sã fie tãiat, în jurul valorii de 1.000 de lei, iar unii economisti au cerut chiar si renuntarea schemelor de minimis si la ajutoarele de stat si renuntarea la ulterioarele cresteri salariale si de pensii programate. „Ce am promis, vom duce la îndeplinire. Pânã în 2020, dublãm punctul de pensie, iar acum pot sã vã spun cã în judetul Vaslui pensia medie este de 911 lei si va creste în continuare. Stiu cã nu este suficient, dar vom face totul pas cu pas, pentru a rezolva toate problemele. Legat de forta de muncã, stiu problemele din sistem. În anii 90, românii plecau la muncã în Turcia si Serbia, acum sunt în tãrile UE. Vom vedea ce putem face, însã vã asigur cã nu vom tãia niciun leu din pensii si salarii”, a explicat Budãi. La dezbatere a fost prezent si deputatul de Vaslui, Adrian Solomon, presedintele Comisiei de Muncã din Cadrul Camerei Deputatilor, care a vorbit despre modul de calcul al pensiilor si salariilor si despre sporurile acordate anumitor categorii profesionale, rãspunzând, totodatã, întrebãrilor referitoare la anumite inechitãti prezente încã în legislatia româneascã, semnalate de reprezentantii sindicatelor. Explicatiile lui Solomon nu i-au multumit pe toti cei prezenti. Un lider sindical de la Iasi, oarecum înfierbântat, l-a luat la rost pe parlamentar, dupã ce acesta a ridicat tonul la el. „Sunteti plãtit din bani publici, domnule deputat! Sã nu uitati asta! Nu v-am uitat când spuneati unui premier cã va avea soarta lui Aldo Moro. Sã vã fie rusine”, a strigat sindicalistul. Omul l-a luat la întrebãri si pe ministru, reprosându-i cã nu stie câti angajati sunt în România. „Sunteti ministrul Muncii si habar nu aveti câti salariati sunt în tarã. Este inadmisibil”, a tunat sindicalistul. O liderã de sindicat din Educatia ieseanã l-a luat tare pe Solomon, reprosându-i cã nu are rãbdare sã-i asculte pe toti cei prezenti si nu permite un dialog. „Cred cã sunteti profesor, însã am mai mare experientã ca dvs. la catedrã, asa cã vã spun sã vã vedeti de scãunelul dvs. Aveti o mare problemã de comunicare, dle Solomon, nu ne mai luati pe toti de sus”, a izbucnit profesoara de la Iasi. „M-am sãturat. Am venit de la 170 de km distantã sã aud cum vã certati si aveti discutii în contradictoriu. Nu mai stau la sedinta asta”, a spus un lider sindical de la Botosani, care a si pãrãsit sedinta.
Oamenii de afaceri vasluieni au cerut conditii mai blânde din partea statului român
DECLARATIE…„Vorbim de ceva timp de salarii crescute, dar sã vedem si ce costuri presupun aceste salarii mai mari, pe care firmele private sunt obligate sã le asigure angajatilor sãi. Vreau sã vã gânditi, domnule ministru, la acea strategie privind forta de muncã, dar si la faptul cã salariile trebuie sã creascã, dar în functie de competentele fiecãruia. Am dori sã vã gânditi si la o serie de facilitãti de care firmele trebuie sã beneficieze. Îi dau, de exemplu, 4.000 de lei unui angajat, si cu toate taxele, suma suportatã de firma privatã se duce la 8.000 de lei. Este clar, în acelasi timp, cã nu se poate trãi cu un minim de 2.000 de lei, asa cum se întâmplã în multe locuri. Trebuie gãsitã formula care sã ajute IMM-urile, cele care sustin încasãrile la bugetul de stat”, a spus Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui. Unii dintre participantii la sedintã au cerut chiar ca ministerul Muncii sã analizeze posibilitatea de a obliga firmele private sã dea si ele vouchere de cãlãtorie angajatilor lor, ceea ce ar fi un mare ajutor pentru sectorul turismului. Si un alt lucru important: mult discutata lege a pensiilor, în varianta nouã, ar putea fi gata pânã la finele lunii iunie.