spot_img
14.4 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Birchall si ambasada SUA au dat-o cu mucii în fasole: nu au fost acte antisemite în Husi!

- Advertisement -

S-AU FÃCUT DE RÂS… Primarul Husiului a avut dreptate, nu a fost vorba de antisemitism, ci de teribilism! Distrugerile din cimitirul evreiesc Husi, subiect care i-a inflamat pe unii politicieni români, dar si pe ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, sunt „opera” a trei liceeni, îndrãgostiti de filmele de actiune si cu niscaiva bãuturã în cap. Au demonstrat-o politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale al IPJ, care i-au dus ieri la audieri pe cei trei fãptasi, elevi de liceu în Husi. Cei trei profanatori de morminte si-au recunoscut faptele, spunând cã au dat cu picioarele în pietrele funerare asa cum vãzuserã în filmele cu arte martiale, dintr-un teribilism peste mãsurã. În aceste conditii, afirmatiile tendentioase ale ambasadorului SUA la Bucuresti, care se bãtea cu pumnii în piept la Husi, acuzând „acte de antisemitism”, le putem cataloga drept rea-vointã si bãtaie de joc la adresa municipiului Husi si a judetului Vaslui. La fel, viceprim-ministrul Ana Birchall a avut o replicã la fel de nefericitã, în care vorbea de „un act antisemit incalificabil pe care îl condamn în mod categoric”. Si atunci, cum vine treaba cu antisemitismul, dacã nu este nici urmã de astfel de gesturi? Este o lectie pe care politicienii nostri ar trebui sã o învete, atunci când merg prin tarã si vorbesc cam ce le trece prin cap!

Gata cu povestile antisemite din jurul cimitirului evreiesc din Husi, despre care s-a scris atât de mult la nivel national. Nici vorbã de acte antisemite, conform surselor noastre judiciare. Trei elevi de clasa a IX-a, probabil bãuti, au mers seara în acest cimitir si au început sã dea cu picioarele în pietrele funerare, asa cum au vãzut în filmele cu arte martiale. Cei trei sunt elevi ai liceelor din Husi si si-au recunoscut, ieri, faptele. „Având în vedere evenimentul din 27 martie a.c, cu privire la faptul cã în cimitirul evreiesc din localitatea Husi, judetul Vaslui au fost gãsite mai multe monumente funerare distruse, politistii Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui au continuat cercetãrile si investigațiile identificând autorii acestor fapte. Persoanele bãnuite de comiterea faptelor sunt trei minori cu vârste între 15 si 16 ani, din municipiul Husi, judetul Vaslui. Cu ocazia cercetãrilor de pânã acum s-a mai stabilit cã o parte din pietrele funerare din cimitirul vechi au fost afectate cu ocazia tãierii unor arbori. Autorii sunt cercetati sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de profanarea de cadavre sau morminte si distrugere. Cercetãrile sunt continuate pentru documentarea întregii activitãti infractionale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui”, este comunicatul oficial al IPJ Vaslui, dat publicitãtii seara trecutã. Ori, cu câteva sãptãmâni în urmã, oficiali de la Guvern, parlamentari, reprezentanti ai comunitãtii evreiesti, chiar si ambasadorul SUA în România o tineau sus si tare cã „sunt acte antisemite”. Iatã o mostrã din declaratia vicepremierului Ana Birchall: „Vandalizarea celor peste 70 de monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din Husi reprezintã un gest profund regretabil la adresa victimelor si supravietuitorilor Holocaustului si un act antisemit incalificabil pe care îl condamn în mod categoric! Antisemitismul, discriminarea si violența de orice fel sunt forme de manifestare a intoleranței, pe care ne-am angajat sã le combatem”. Ambasada SUA în România a fãcut si ea un filmulet, distribuit în mediul on-line, în care o tinea într-una cu „acte antisemite produse la Husi”. Atât Birchall, cât si parlamentarii care au spus asemenea prostii, inclusiv ambasadorul SUA, ar trebui sã revinã acum si sã-si cearã scuze pentru faptul cã s-au antepronuntat, acuzând un oras întreg, fãrã sã stie nimic despre ancheta lucratã cu multã atentie de cãtre procurorul Alice Ruja si ofiterii Serviciului de Investigare a Criminalitãtii. Rãmâne sã aflãm ce anume au gândit cei trei minori, atunci când au distrus acele morminte. Conform legii, pentru fapta lor riscã pânã la doi ani de închisoare, însã probabil cã instantele vor fi îngãduitoare cu ei si le vor acorda circumstante atenuante.

„Nu trebuie sã vorbim fãrã dovezi si sã aruncãm cuvinte de ocarã la voia întâmplãrii.”

DECLARATIE…„Multumesc organelor de anchetã care au demonstrat cã cele întâmplate în cimitirul evreiesc nu sunt acte de antisemitism ci pur si simplu avem de-a face cu faptele unor adolescenti teribilisti. Este, iatã, o lectie cã nu trebuie sã te antepronunti si sã faci declaratii care aruncã pe un oras întreg o patã ce greu poate fi stearsã. Rapiditatea cu care anchetatorii au rezolvat cazul vine si spalã imaginea Husiului exact în Duminica Tomei. E un semn cã nu trebuie sã vorbim fãrã dovezi si sã aruncãm cuvinte de ocarã la voia întâmplãrii.”, a declarat pentru Vremea Nouã, primarul Ioan Ciupilan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.