spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

„Sã nu uitati cântecul popular autentic, care ne scoate sufletul la luminã” | VIDEO

- Advertisement -

INTERVIU… Interpretul Mitritã Cretu a revenit pe scena orasului Bârlad, locul copilãriei sale, dupã o absentã de 14 ani. A urcat cu emotie pe scena Zilelor Culturale ale Bârladului, încântând publicul cu cântecul sãu de suflet, joc si voie bunã. Mitritã Cretu a oferit ascultãtorilor cântecele sale culese din Moldova noastrã dragã, dar mai ales din zona Bârladului. O voce care a emotionat, ascultatã cu uimire de cei prezenti, cãrora parcã nu le venea sã creadã cã cel de pe scenã este unul de-al lor, dintr-un sat de lângã Bârlad. Pentru cã au trecut atâtia ani de la ultima sa întâlnire cu publicul bârlãdean, Mitritã Cretu, un adevãrat ambasador al cântecului popular prin dulcele grai moldovenesc, a oferit în exclusivitate un interviu cotidianului nostru. A vrut sã intre în inimile publicului din locul natal si cu sigurantã a reusit!

Mitritã Cretu s-a nãscut în satul Popeni, comuna Zorleni, judetul Vaslui, într-o familie numeroasã, cu opt copii. Mitritã Cretu iubeste cântecul popular de când a vãzut lumina zilei. Din 2013, Mitritã Cretu este „Cetãtean de Onoare al comunei Zorleni”, titlul oferit de primarul Paula Hultoanã, cu aprobarea CL Zorleni. A urmat scoalã generalã în satul natal, apoi liceul si Scoalã Popularã de Artã în Bucuresti, promotia 1982 . A participat la diferite concursuri în tarã obtinând printre multe alte premii si premiul de «Creator si interpret a muzicii populare». Mitritã Cretu a fost remarcat imediat dupã terminarea scolii populare de artã de dirijorul si instrumentistul Ion Albesteanu, colaborând cu acesta în diferite spectacole organizate în tarã, alãturi de interpreti cunoscuti precum regretata Maria Apostol, Nelu Bãlãsoiu, Maria Ciobanu, Angela Moldovan, Tita Stefan, Mituta si Dumitru Ridescu, Mioara Pitulice, fiind selectat pentru Ansamblul Sindicatelor de Cântece si Dansuri al sectorului 4. A debutat la Radio în anul 1986 în emisiunea „Miorita” a lui George Antofi cu douã melodii : Doina „Arã plugul azi si mâine” si cântecul „Vãd cã dorul mã doboarã”. Mitritã Cretu îsi compune în cea mai mare parte, melodiile si chiar si unele texte, fiind inspirat din zona din care provine: Bârlad.

R: Cum gãsiti Bârladul dupã 14 ani?

Mitritã Cretu (M.C) – Mai întâi sã stiti cã este al doilea interviu pe care îl dau unui ziar local, din zona natalã a mea. Acum 14 ani a fost primul, la un alt ziar local. Si acela a fost chiar primul meu interviu la Bârlad. De peste 30 de ani, am cântat pentru Bârlad doar de trei ori pânã acum! Asa a fost, asa s-a vrut probabil. Am gãsit Bârladul, dupã 14 ani, tot asa cum l-am lãsat: frumos, cu oameni veseli, primitori. Vedeti, si acum port în suflet aceste locuri, unde sunt oameni frumosi si vin cu drag, parcã as veni în familia mea sã cânt. Vreau sã-i vãd bucurosi, pãcat cã sunt chemat asa de rar.

R: Dar dumneavoastrã nu aveti un impresar?

M.C. – Acum am, unul chiar din zonã, pe doamna Miza Andone, din zona Murgeni. Am numit-o pe dumneaei impresarul meu si iatã deja prin ea am avut noroc. Am redescoperit Bârladul dupã 14 ani.

R: Sunteti din zonã.,Nu mai veniti pe acasã?

M.C. – Ba da, cum sã nu! M-am nãscut în satul Popeni, comuna Zorleni, dar la vârsta de 17 ani am plecat, din cauza nevoilor din familie, sã-mi câstig existenta la Bucuresti. Si acolo am rãmas. De aici am plecat si am frati, surori. Am patru frati si douã surori aici, dar din pãcate, pãrintii nu mai sunt si parcã fratele si sora nu sunt ca mama si tata! Ca pãrintele tãu care te-a crescut si s-a sacrificat pentru tine. Din acest motiv cântecele mele sunt din suflet si asa îmi manifest dragostea si dorul de ei. Nu am uitat copilãria si locurile natale dragi.

R: De unde vã culegeti cântecele?

M.C.- Sã vã spun sincer, aproape toate melodiile mele sunt create de mine, creatii personale. Sunt inspirate din zona unde m-am nãscut, o parte din texte chiar, sunt tot creatiile mele. Oamenii vãd cã ceea ce cânt vine direct din suflet si apreciazã foarte mult. De aceea vreau sã cânt în fata tuturor. Nu mai îmi este jenã, nu mai tac, pentru cã cei care organizeazã concerte dacã nu esti cu … sã zicem îndrãznealã, nu te cautã. Si asa am ajuns la o vârstã când nu mai trebuie sã tac. Vreau sã asculte toatã lumea ce am fãcut, ce cânt, zona de unde vin si tot ce am realizat. Nu este putin lucru sã ai 7 CD-uri pe rafturi pentru ca românii sã asculte melodiile create de mine. Multi stiu de cântecele mele dar nu m-au vãzut si întreabã mereu de ce nu apar? Le promit cã de acum voi apãrea mai des!

R: Ce le transmiteti bârlãdenilor acum, dupã ce i-ati revãzut dupã 14 ani?

M.C.- Voi veni ori de câte ori voi fi solicitat, le voi oferi toate cântecele mele si nu numai, fericirea de a asculta cântece din zona lor. Am cântat pentru ei sâmbãtã, 4 mai, doar 12 cântece frumoase, din zona Bârlad. Eu am colindat în lung si-n lat zona Bârlad, Zorleni, Popeni, astfel cã melodiile sunt din aceastã zonã. Bârlãdenilor le transmit multã sãnãtate, cã-i mai bunã decât toate, si în al doilea rând as vrea sã le transmit bucurii si spor în toate si sã nu uite niciodatã cântecul popular. Pentru cã aceste melodii populare românesti autentice, ne scot sufletul la luminã si ne dau viatã pur si simplu!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.